Gjør et godt campingvogn-kjøp

RULLER UT: Mai er tid for å kjøpe campingvogn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
RULLER UT: Mai er tid for å kjøpe campingvogn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Fuktskader og trøbbel med plassleie er noe av det folk klager på etter å ha kjøpt campingvogn. Les Forbrukerrådets tips til en god vognhandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange campingvognentusiaster er snart klare til å rulle ut på veiene, eller ta turen til sin faste campingplass for sommeråpning av vogn og fortelt.

Men noen har kanskje innsett at campingvognen har sett sine beste dager, og må dermed ta turen ut på markedet for å finne en ny.

Da er det noen feller du må passe deg for ikke å gå i.

To hovedproblemer

Forbrukerrådet opplever at det i hovedsak er to problemer som oppstår for campingvognkjøpere.

Nummer én på klagelisten er råte og fukt i vognen, og nummer to er forhold knyttet til plassleie. Men ifølge Forbrukerrådet er det mulig å unngå begge disse problemene, dersom man tar sine forholdsregler.

LES OGSÅ: Golf er god som bruktbil

- Bruk skriftlig kontrakt, og få vogna sjekket for fukt, sier forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes ved Forbrukerrådet.

Kontrakt for kjøp av campingvogn kan du laste ned gratis på Forbrukerrådets nettsider.

Sjekk vognen for fukt

Det kan bli en dyr og arbeidssom affære å kjøpe seg en campingvogn som har skjulte fuktskader. Forbrukerrådet anbefaler at man tar kontakt med et firma som tilbyr fuktmåling, før man skriver under på kontrakten.

Har man en fuktmåler, kan man selvsagt bruke denne for å finne ut av hvordan tilstanden er for campingvognen.

LES OGSÅ: Tysk bildrøm

Det kan uansett være en lønnsom investering å undersøke på forhånd om det er mye fukt i vognen. Selger har opplysningsplikt, men er vogna gammel og selger en privatperson, er det begrenset hvor mye man kan forvente av kunnskap om fukt.

Forbrukerrådet understreker at man må forvente en del fukt på en eldre campingvogn - den har etter all sannsynligvis opplevd mange regntunge dager.

Regler som for kjøp av bil

Det er forbrukerkjøpsloven som gjelder om du kjøper av forhandler, og kjøpsloven som gjelder hvis du kjøper av en annen privatperson.

Kjøpsloven gir begrensede rettigheter i forhold til forbrukerkjøpsloven, slik at du må passe bedre på når du kjøper av privatperson. Du kan ikke kreve de samme opplysningene og kunnskapen av en privatperson som av en profesjonell selger.

- Få en god plasskontrakt

Plassen følger i mange tilfeller med campingvognen, men her gjelder vanlig avtalerett. Hvis avtale om plassleie er en vesentlig del av avtalen, kan det være en mangel at den likevel ikke følger vogna.

- Vår erfaring er at plasskontraktene ofte er muntlige, og med dårlige vilkår for den som leier, sier forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes ved Forbrukerrådet.

LES OGSÅ: Unngå bruktbilfellene

Det er fri avtalerett for plassleie. Du er beskyttet mot urimelige vilkår som forbruker, men det er ingen standardregler som er utarbeidet på området. Pass på at du ikke inngår en kontrakt som du ikke kan leve med.

For å unngå problemer har Forbrukerrådet laget en sjekkliste for plassleie:

- Hvordan kan man si opp plassen?

- Er leien løpende eller tidsbegrenset?

- Hvordan reguleres leien?

- Hva slags forpliktelser har leietaker og utleier?

- Hva sier ordensreglene?

- Slipper overraskelser

- Følger du sjekklisten vil du slippe mange uheldige overraskelser i etterkant når det gjelder plassleie, sier forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes ved Forbrukerrådet.

LES OGSÅ: Slik kan du spare titusenvis

Får du likevel problemer, kan Forbrukerrådet mekle i saken, og saken kan behandles i Forbrukertvistutvalget.

Du finner en klageveileder på www.forbrukerportalen.no eller du kan ringe forbrukertelefonen på 03737.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden