Slik finner du det perfekte skiparet

Riktig utstyr er kjekt å ha på skituren. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Riktig utstyr er kjekt å ha på skituren. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Proff eller amatør - slik får du den beste skiopplevelsen.

Vinteren er i anmarsj, og snart stormer langrennsløpere på alle nivåer og i alle aldre ut i løypene igjen, og det er ikke bare viktig å kjøpe stilige klær til vinteren.

Dersom du skal kjøpe deg langrennsski for første gang, eller bare ønsker å oppgradere utstyret du allerede har, bør du lese videre. Her er nemlig noen gyldne tips som kan gjøre langrennsopplevelsen enda bedre.

Les også: Dette må du få med deg i vinter

Ifølge Calle Aamodt, avdelingsleder ski ved Oslo Sportslager, bør aller første steg være å dra til en faghandel som er i stand til å definere hvilken type ski du bør kjøpe.

– Det første vi gjør når kunden kommer inn, er å definere bruksområdet. Skal vedkommende gå på tur i marka, eller er det snakk om trening inn mot racing, sier Aamodt, som kommer med følgende huskeliste:

  • Vær ærlig når det gjelder ferdighetsnivå. Da er sannsynligheten større for at man finner riktig ski.
  • Fortell hvor du har tenkt å bruke dette skiparet.
  • Oppgi høyde og vekt. På denne måten får vi tilpasset spenn og stivhet i skiparet. Dersom skiene ikke er perfekt, har de kastet pengene sine ut vinduet.
  • Preparering anbefales. Vanligvis tar det mellom tre og fem dager å få skiene klargjort for bruk

Ifølge skieksperten må man i hvert fall budsjettere med 3000 kroner dersom man ønsker å få seg ei brukbar skipakke. Selger Ivar Hjelmseth ved Sport 1 Lillehammer legger seg på cirka samme nivå som kollegaen.

– Vi har både billigere og dyrere pakker, men jeg mener man må opp på cirka 3500 for å få noe som er bra, sier han.

Les også: Her kommer snøen tidlig

Dette må du huske å be om

I likhet med Aamodt, vektlegger han viktigheten av å oppgi korrekt vekt, høyde og ferdighetsnivå. For å komme til bunns i sistnevnte, bruker Hjelmseth ofte Birkebeineren som en målestokk.

– Pleier du å gå Birken? Hvor fort går du Birken? Dersom du deltok i konkurransen, hvor fort tror du at du hadde gått?

Dersom jeg ikke får svar på denne typen spørsmål, får jeg ofte en viss indikasjon på ferdighetsnivået når jeg spør hvor vedkommende kommer fra, sier han.

Etter at spenn og smørelengde er tilpasset, bør man som kunde be selger om én ting:

– Det er utrolig viktig at smøresonen på skia blir merket av. Det er ingen selvfølge at de gjør dette uten at du spør, sier Hjelmseth.

Les også: Hold deg varm og stilig i vinter

Langrennsfeberer herjer

Det er fortsatt lenge til forholdene er på sitt beste, men i Lillehammer har de allerede solgt haugevis med skipar. Calle Aamodt melder om det samme, og spår skikkelig langrennsfeber denne vinteren.

– Salget har vært kjempebra både i september og oktober. På skisteder som Skeikampen, Sjusjøen og Beitostølen har det vært snø siden 1. november, og det merker vi naturlig nok her, sier han.

Les også: Her kan du lese om hvor snøen kommer

Fredag 22. november innledet de norske langrennsprofilene sesongen på Beitostølen. Marit Bjørgen, Petter Northug, Therese Johaug og alle de andre profilene er ventet å stille til start.

Denne saken ble først publisert på msn.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus