Ned i vekt:

- Går du ikke ned i vekt, er ikke motivet ditt godt nok

FRISTELSER: Du må ha positivt fokus på målene over tid. Ikke fokuser på det du ikke vil ha og det du ikke får. Forsøk å tenke «jeg skal spise sunt» i stedet for «jeg skal ikke spise sjokolade». © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com
FRISTELSER: Du må ha positivt fokus på målene over tid. Ikke fokuser på det du ikke vil ha og det du ikke får. Forsøk å tenke «jeg skal spise sunt» i stedet for «jeg skal ikke spise sjokolade». © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

Norges beste slanke-motivatorer er klare i sin tale.

Ni råd for bedre slankemotivasjon

Hege Barhaughøgdas beste råd:

  • Tenk på gevinsten, ikke på hva du må forsake.
  • Ikke finn på unnskyldninger.
  • Tenk positivt.

Øyvind Hammers beste råd:

  • Finn argumenter som får deg til å gjennomføre slankingen.
  • Sett høye mål.
  • Lag en plan.

Psykolog Hege Gades beste råd:

  • Tenk over hvorfor du vil gå ned i vekt.
  • Legg en realistisk plan.
  • Lag gode sekundanttanker - hei på deg selv.

Om du klarer å slanke deg, står og faller med hvor sterkt du ønsker å gå ned i vekt, og hvordan du tenker, ifølge noen av Norges beste slankemotivatorer.

Med deres hjelp klarer du å nå målet ditt!

Les også: Gå ned ti kilo med knekkebrødkuren

Positiv tankegang

– Marit Bjørgens sekundant står ikke og roper negative ting til henne hvis det butter litt underveis i løpet. At det er motivasjonen det står og faller på når man skal slanke seg, er bare delvis riktig, sier psykolog Hege Gade til Norsk Ukeblad.

Gade er doktorgradsstipendiat i psykologi ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold/Universitetet i Tromsø. Hun forsker på personlighet og spiseatferd hos pasienter med sykelig fedme.

Les også: Du kan gå ned ett kilo i uka

Gade oppfordrer deg til å øve på å lage gode sekundanttanker, for eksempel: «Det butter litt nå, og det gjør det for alle av og til, men jeg har gjort en masse endringer som jeg ellers ikke ville gjort.»

– Dette er jo det viktigste! En ting som i alle fall er sikkert, er at dersom du sakte, men sikkert sklir tilbake til gamle spisemønstre med gradvis flere kalorier, vil vekten også øke. Det er svært viktig å være bevisst egne spisemønstre - hvilke som har ført til at du la på deg, og ikke minst hvilke som har ført til en vektreduksjon, sier hun.

Les også: Finn slankemetoden som passer for deg

Bilde

KOS: De som greier å holde vekten over tid unner seg noe ekstra av og til, men de er som regel også blitt ganske bevisst på hva de ikke kan unne seg til daglig. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Varig vektendring

De som greier å holde vekten over tid unner seg noe ekstra av og til, men de er som regel også blitt ganske bevisst på hva de ikke kan unne seg til daglig.

– Man kan godt si det slik at de lever litt sånn i hverdagen som de gjorde under vektreduksjonen, men unner seg litt annerledes mat innimellom. I tillegg vet vi at de som greier å holde ny vekt over tid, gjerne driver med jevnlig mosjon, spiser frokost og veier seg jevnlig, sier Gade.

Les også: - Har aldri sett Tone i bedre form

Ikke noe «men»

Hege Barhaughøgda er diabetessykepleier og kostveileder hos Fedon Lindberg, og holder blant annet kurs i tanketrening og motivasjon.

Barhaughøgda forteller at mange som oppsøker klinikken, sier de er motivert, men finner på unnskyldninger:

«Jeg vil gjerne gå tur, men jeg har ikke tid.»

«Jeg vil gjerne spise sunnere, men det er så vanskelig.»

– Begynner du å si «men», er du ikke motivert nok. Det finnes utallige unnskyldninger, men da oppnår du ingen endringer, sier Hege Barhaughøgda til Norsk Ukeblad.

Sjekk også hva som gir superblogger Camilla Pihl treningsmotivasjon.

Les også: To faktorer avgjør om du får flat mage

Vekt og selvfølelse

Barhaughøgda pleier å be dem som sliter med motivasjonen om å forestille seg hvordan de har det fem år frem i tid. Hvis de ikke har endret vaner, hvordan ser de for seg at de har det da? Med helse, vekt, selvfølelse, jobb?

– Det synes folk er forferdelig å tenke på. De ønsker seg noe annet, men alle hater forandringsprosessen.

Når menn skal gå ned i vekt, har de et litt annet mønster enn kvinnene. De har også en annen motivasjon – og ofte et annet utfall.

Les også: Du kan gå ned ett kilo i uka

Må endre vaner

Barhaughøgda understreker at det ikke finnes noen snarveier. Man må endre vaner og mønstre man har hatt over lang tid.

Bli bevisst hva målet ditt er; Hvorfor vil du dette og hva det er du egentlig ønsker deg?

– Gode mål er første skritt på riktig vei. Skriv dem gjerne ned et sted du ser det ofte. Et godt mål hjelper deg til å nå målet. Du må formulere målet slik at du selv tror på det, råder Barhaughøgda.

Gode mål må være realistiske, understreker hun. Kanskje er det for ambisiøst å ha som mål å trene tre–fire ganger i uken.

– Tanker som «jeg er i gang med å spise sunt», eller «jeg er i gang med fysisk aktivitet, selv om turene er korte» er en positiv tankegang som er fin den første tiden. Så kan du sette deg mer ambisiøse mål etter hvert.

Les også: Dette må du tenke gjennom før du slanker deg

Positive setninger

Det er viktig å snakke til seg selv med positive setninger som «jeg elsker å spise sunn mat» og «trening gir meg en god følelse».

– Man må ha positivt fokus på målene over tid. Vi har en tendens til å fokusere på det vi ikke vil ha og det vi ikke får, og da er fokuset kun på det. Forsøk å tenke «jeg skal spise sunt» i stedet for «jeg skal ikke spise sjokolade». Man kan få mye positiv hjelp fra hjernen, sier Barhaughøgda.

Les også: Du kan bli sterk uten treningsstudio

– Finn motivet som trigger deg

– Om du ikke klarer å gå ned i vekt, er ikke motivet ditt godt nok, sier motivasjonsekspert Øyvind Hammer til Norsk Ukeblad.

– Ved å dele ordet «motivasjon » i to og legge til en k, får man to ord: Motiv og aksjon. Motiver som fører til aksjon, det vil si handling, er det som er grunnlaget for slanking. Man har et mål, å bli slankere, og så finner man en eller annen form for løsning, en plan for hvordan man skal gå ned i vekt, sier Hammer.

Men så opplever du kanskje at planen ikke fungerer. Hvorfor? Dette er spørsmålene mange slankere stiller seg.

Hvorfor er det så vanskelig å holde seg til det sunne kostholdet og så tungt å komme seg på trening?

– Når man skal gjennomføre en diett, innebærer det en endring, og den er ubehagelig. For å gidde å utføre «aksjonen», må man ha et godt motiv. Har man et godt motiv, ofrer man mye for å oppnå det man vil.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på nyhetsbrevet og få oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Derfor bør damer droppe trusen

Derfor må du sjekke om du har herpes

Ta testen og sjekk om du er deppa

Debatt: - Bør jeg slutte å drikke lettbrus?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian har håp om å fly fra Gran Canaria mandag ettermiddag07:28 Varm velkomst for Trump i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Kina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39 Arbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 Vil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag
Siste nytt
10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian har håp om å fly fra Gran Canaria mandag ettermiddag07:28PolitikkVarm velkomst for Trump i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30PolitikkSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23Helse og livsstilKina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00PengerAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12PolitikkSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50PolitikkTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09Helse og livsstilMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43PolitikkKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39PengerArbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstilVil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus