Meny

Advarer mot lavkarbotrenden:

– Fettdietter er en trussel mot folkehelsen

ADVARER: En av fire svensker har prøvd en fettrik diett, en såkalt lavkarbodiett. Utviklingen mot mer fett i kosten er negativ for folkehelsen, advarer svenske forskere. Foto: Colourbox.com
Økning i hjerteinfarkter og slag blant unge i Sverige bekymrer forskere, som mener forklaringen ligger i at mange har kastet seg på dietter med mye fett.

I et debattinnlegg uttrykker fem svenske forskere og leger sin bekymring over at man ser en økning i antall slag blant svenske kvinner og menn i alderen 35-44. Blant kvinner i samme aldersgruppe ser man også en økning av antall hjerteinfarkt, ifølge tall fra helsemyndighetene.

I innlegget som ble publisert i svenske Dagens Nyheter tidligere denne uken, peker de på økt inntak av fett i kosten som en forklaring på den negative utviklingen.

Særlig på 80-tallet ble det satt inn forebyggende tiltak for å bedre den svenske folkehelsen, blant annet ved å bytte fra smør med olje og vegetabilsk fett, samt at magrere meieriprodukter ble mer vanlig.

Disse endringene i matvanene har bidratt til å halvere dødeligheten ved hjerteinfarkt og hjerneslag, skriver forskerne som nå er bekymret for at de nye diettene vil reversere den positive trenden.

Les også: Ekspertene rydder opp i lavkarbodebatten

En av fire har prøvd lavkarbo

Undersøkelser viser at så mange som hver fjerde svenske har forsøkt en diett som er rik på fett og fattig på karbohydrater, en såkalt lavkarbodiett.

Forskerne mener matvanene man ser nå er dårligere enn på 80-tallet - og at man som en konsekvens igjen har sett en økning av kolesterolnivåene siden midten av forrige tiår, mens kroppsveken har fortsatt å øke gjennom hele perioden.

De fem understreker at det høye sukkerkonsumet også er en trussel mot folkehelsen:

– Det er ukontroversielt at vi skal spise mindre sukker og raske karbohydrater, i form av godteri, kaker, brus og andre søte drikker.

De legger til at kostholdet som svenske helsemyndigheter anbefaler, med mye frukt og grønnsaker, bønner, fisk, sjømat, kylling og umettet fett, er knyttet til lavere risiko for livsstilssykdommer.

Disse anbefalingene er ikke veldig ulike de nye kostholdsrådene som kom fra Helsedirektoratet i 2011.

Les også: – Vi spiser for mye salt og kjøtt - for lite fisk

– For lite data

Debattinnlegget møter ikke uventet motstand fra lavkarboforkjempere både i Sverige og her til lands.

Den svenske legen og lavkarboforkjemperen Andreas Eenfeldt skriver på sin nettside KostDoktorn.se at statistikken, om man ser på hele befolkningen, viser at svensker blir friskere, mye raskere, både når det gjelder hjertesykdommer og slag, melder NRK.

Kostholdsekspert Sofie Hexeberg som er lege i Dr. Hexebergs klinikk, har lite tro på at lavkarbotrenden har skylden for utviklingen i Sverige.

– Det er altfor lite data, på for kort tid, til å si at dette overhodet har noe med fettinntak å gjøre, sier Sofie Hexeberg til NRK.no.

Hun tror mer stress i den aktuelle aldersgruppen kan være en forklaring på den negative trenden og mener det er urimelig å legge skylden på lavkarbo.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus