A- og B-menneskerDu kan bli et A-menneske

DU KAN BLI MORGENFRISK: Ifølge norske forskere kan du endre døgnrytmen din og bli mer A-menneske over tid. © Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
DU KAN BLI MORGENFRISK: Ifølge norske forskere kan du endre døgnrytmen din og bli mer A-menneske over tid. © Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får du barn og fulltidsjobb, vil du sannsynligvis bli et A-menneske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egenskapen «A-menneske» eller «B-menneske» kan endre seg over tid.

Også barn er A- og B-mennesker, mener helsesøster. Sjekk om babyen din er A- eller B-menneske.

A-mennesker foretrekker å stå opp tidlig om morgenen og gå til sengs tidlig på kvelden, mens B-mennesker foretrekker å stå opp relativt sent på morgenen og holde seg våkne sent på kvelden.

Forskere ved Folkehelseinstituttet og Universitet i Bergen har nå undersøkt om livs- og arbeidssituasjon, symptomer på depresjon og livsstilsvaner som røyking, koffein- og alkoholbruk kan føre til endringer i dette personlighetstrekket.

– Vi fulgte en stor gruppe sykepleiere over en toårsperiode, noe som innebar at 90 prosent av deltakerne var kvinner. Det kan ha noe å si for resultatet. Men vi fant i alle fall ut at de som fikk barn i løpet av perioden, ble mer A-mennesker, forteller psykolog Øystein Vedaa som er en av forskerne bak studien, til Foreldre.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tre næringsstoffer som kan gi bedre søvn

Oppsiktsvekkende at man går fra A til B

Når man får barn, må man tilpasse seg barnets sove- og spisetider, noe som ofte innebærer mange tidlige morgener.

De aller fleste barn er A-mennesker de første årene av sitt liv, men det finnes unntak. Lotte (3,5) er b-menneske og sover gjerne fra 19 om kvelden til 10 om morgenen.

– Det å være A- eller B-menneske er i stor grad et medfødt personlighetstrekk som er veldig stabilt. Derfor er det oppsiktsvekkende at vi fant endringer i dette trekket i løpet av bare to år. Den menneskelige personlighet forandrer seg vanligvis ikke så fort, sier Vedaa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet fra studien viste også at det å få fulltidsstilling, eller høyere stillingsprosent, også fører til at en blir mer A-menneske over tid.

Samtidig vil nattarbeid, samt det å begynne å røyke og drikke mer, føre til at du blir mer B.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: For lite søvn kan gi gammel hud

Sterkt lys påvirker døgnrytmen din

Søvnforsker Siri Waage ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno) og postdoktor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved UiB, har forsket på søvn og skiftarbeid, og forteller at det er særlig det å bli eksponert for lys som påvirker døgnrytmen.

Les også: Skiftarbeid gir søvnproblemer

Lys tidlig om morgenen over tid, vil kunne gjøre deg til mer A-menneske. Motsatt vil mindre eksponering for lys om morgenen/dagen gjøre at døgnrytmen blir forsinket.

– Når du er oppe og går om natten med et barn som ikke vil sove, eller står opp grytidlig om morgenen for å stelle barnet, blir du blant annet eksponert for lys, sier Siri Waage til Foreldre.no.

Har man en døgnrytmeforstyrrelse, er det viktig å eksponeres for lys riktig tid på døgnet. Det kan være lurt å få dagslys tidlig på morgenen og unngå lys kveldstid, siden det å være A-menneske er mer i tråd med samfunnsrytmen vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det at lyset påvirker døgnrytmen vår, åpner for at det også kan skje på negative måter, forteller Øystein Vedaa.

– Vi har for eksempel fått en epidemi av søvnløse ungdommer som sitter oppe foran det sterke lyset fra PC-en som forsinker døgnrytmen og søvnen til langt på natt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kom deg i seng selv om det er sommer

A eller B?

Rundt 40 prosent av befolkningen karakteriserer seg som enten A-mennesker eller B-mennesker (omtrent like mange av hver), mens 60 prosent mener de er et sted midt i mellom.

A-menneske/B-menneske ser ut til å henge tett sammen med vår indre «biologisk klokke».

B-mennesker skiller for eksempel ut hormonet melatonin (natthormonet) på et senere tidspunkt om kvelden enn A-mennesker.

Lurer du på om du er A-menneske eller B-menneske? Ta vår quiz, og du blir kanskje litt klokere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Dårlig søvn kan gi problemer i forholdet

Forandrer seg gjennom livet

Psykolog Øystein Vedaa forteller at i barnealder er det flertall av A-mennesker, mens det i pubertetsalder er et overtall av B-mennesker. Dette stabiliserer seg i tidlig voksen alder, før det i femtiårene igjen blir et overtall av A-mennesker.

– Denne endringen i løpet av livet har har i stor grad med hormonelle endringer å gjøre, for eksempel i puberteten og overgangsalderen. Og den ser ut til å skje tidligere hos kvinner enn hos menn. Men også atferdsendringer har noe å si. At man går fra studenttilværelse til fulltidsjobb, vil for eksempel innebære at man står opp og legger seg tidligere, og og over tid vil mange identifisere seg mer som A, sier han, sier han.

Har småbarnstilværelsen gjort deg mer A enn B, er det ikke sikkert at det vil forbli sånn etter at barna blir eldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom vanene endrer seg igjen, og du ikke lenger står opp til faste tider om morgenen og eksponeres for sterkt lys, kan det tenkes at det over tid vil finne sted en dreining tilbake til at en identifiserer seg mer som B-menneske igjen, sier Vedaa.

Men samtidig blir du jo også eldre i perioden du har barn, og etter hvert som du blir eldre, vil døgnrytmen sannsynligvis endre seg til at man bli mer A, poengterer søvnforsker Siri Waage.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Klikk.no.

Les mer fra Klikk.no:

Slik får du babyen til å sove

Tipsene for å overleve med bare tre timers søvn

Slutter dere å ha sex, så forsvinner lysten

Sjekk om barnet sover nok