Blodslit til vanns og til lands

KALDT: Da Øyvind Johannessen vant Norseman Xtreme Triathlon i 2008, gikk ikke svømmingen fullt så fort som planlagt. Men da han løp over målstreken etter drøyt 11 timer, var det likevel som førstemann og tidenes yngste vinner. (Paal Audestad / Aftenposten / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utallige treningstimer er tilbakelagt når deltakerne gir seg i kast Norseman, en av verdens hardeste konkurranser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Følg Norseman

Norseman Xtreme Triathlon trekker ikke de store publikumsmassene ut i løypa, selv om noe velger å være til stede, spesielt ved den siste biten opp mot Gaustatoppen.

Men det finnes også andre måter å følge konkurransen på.

– Hovedpublikummet finnes på internett, og følger konkurransen fra nettsiden vår, Twitter og Facebook. Her finnes liveoppdateringer med deltakernes tider, bilder og kommentarer, sier daglig leder Dag Oliver.

Er du nysgjerrig, kan du ta en titt på www.nxtri.com.

Fakta om Norseman 2012

• Arrangeres av Hardangervidda Triatlon Klubb den 4. og 5. august

• 500 deltakere fordelt på to konkurranser

• 10 prosent kvinner

• 47 prosent internasjonale deltakere

• Deltakere fra 36 land

– Jeg har som mål å aldri stille uten å vinne, flirer Øyvind Johannessen (28).

Men Norseman-vinneren fra 2008 mener alvor.

Viljestyrke

Den 4. august klokka 05.00 om morgenen går startskuddet for tidenes tiende Norseman Xtreme Triathlon.

Både fysikk og psyke blir satt på en kraftig prøve når deltakerne gjennom noen heseblesende timer skal tilbakelegge en distanse på hele 226 kilometer.

– Det er verdens hardeste konkurranse som kan gjøres unna på en dag, sier Dag Oliver, daglig leder for Norseman.

Les også: Slik tøyer du ut etter løpeøkten

Triathlonkonkurransen starter med 3,8 kilometer svømming i Hardangerfjorden, fortsetter med 180 kilometer sykling fra Eidfjord over Hardangervidda og avsluttes med 42,2 kilometer løping fra Austbygde i Telemark.

Målstreken befinner seg øverst på Gaustatoppen, og de 17 siste kilometerne av maratonetappen byr på omkring 1800 høydemeter stigning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du bør være greit trent. Men på selve konkurransedagen handler det om å få i seg næring og om å ville komme til toppen. Kroppen må overbevises om at dette er noe som skal gjøres, sier Oliver.

Les også: De beste tipsene for flat mage

Statistisk sett står hele 95 prosent av Norseman-deltakerne løpet ut. Nå krysser arrangøren fingrene for at fjorden skal komme opp i temperaturer som gjør at konkurransen kan gå akkurat som planlagt.

Formtopp

Øyvind Johannessen må treffe med formtoppen dersom han skal nå målet om å fullføre ekstremtriathlonet på under 10 timer. Men så er det også Norseman som har vært gulrota for treningen det siste året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De siste tre månedene har jeg trent 15-30 timer per uke. Nå gjenstår det ei uke med hard trening for å vekke kroppen og få opp hurtigheten. Så gjelder det å holde seg frisk og ta det med ro uka før konkurransen. Det er Norseman jeg satser på i år, sier Johannessen når vi snakker med ham knappe to uker før det braker løs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette gjør at du yter mer

Johannessen, som jobber som triathlontrener ved siden av studiene ved Norges idrettshøgskole, har også ledet ei treningsgruppe inn mot Norseman. Hvis ingen skader setter kjepper i hjulene for det, står også forloveden Marthe Risebro Eikre-Telle på startstreken den første helga i august.

Løyperekorden i Norseman er på 10,5 timer, men noen har også brukt over 22 timer.

Dobbel dose

Årets Norseman avvikles over to dager. 250 deltakere konkurrerer 4. august, mens ytterligere 250 personer skal kjempe seg til topps i en jubileumskonkurranse dagen etterpå. Her finnes tidligere vinnere, inviterte deltakere og eliteutøvere.

– Dobbeltarrangementet markerer at det er den tiende Norseman-konkurransen. Men det er også en erkjennelse av at det er stort trøkk av folk som ønsker å være med, sier Oliver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste åra har søkertallene steget kraftig, og i år ønsket hele 1500 personer å delta. Mange kommer år etter år og lar seg tydeligvis ikke skremme av kaldt vann og lange motbakker. Men det er svært individuelt hvordan kroppene tåler påkjenningen.

– De aller fleste synes det er langt, og man får flere «ups» og «downs» underveis. Den første nedturen kan godt komme etter en halvtime i vannet hvis ting ikke går helt som planlagt. Men da er det bare å fortsette i sitt eget tempo, så kommer det en «up» etter hvert, sier Johannessen. Han forteller at han vurderte å kaste inn håndkleet flere ganger under vinnerløpet for fire år siden.

– Men når du kommer til toppen, er det bare deilig. Konkurransen er noe de fleste har trent til lenge. På toppen er du ferdig med arbeidet og slipper å tenke på det mer, sier Johannessen.