Test av elektriske tannbørster:

Tannpussen blir aldri den samme!

TANNPUSS MED LYD: Det er tydelige kvalitetsforskjeller på de elektriske tannbørstene. Likevel gir alle en bedre tannpuss enn du kan få til med vanlig tannbørste. Foto: Petter Berg
TANNPUSS MED LYD: Det er tydelige kvalitetsforskjeller på de elektriske tannbørstene. Likevel gir alle en bedre tannpuss enn du kan få til med vanlig tannbørste. Foto: Petter Berg

To skiller seg klart ut i denne testen av seks elektriske tannbørster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om testen:

Ekspertise, utvalg og metode:

Tannlege Kine-Lee Fuglesang har testet de elektriske tannbørstene for Klikk.no.

Alle tannbørstene er testet med tre minutters tannbørsting på den respektive tannbørstens standardhastighet (den modusen som kommer ved ett trykk på av/på-knappen).

Det er brukt plakktablett for bedre registrering av forskjeller i børsteresultatet.

Kriterier i testen: Børsteresultat, virkning på tannkjøttet, børsten under bruk (støy, vibrasjoner), design og praktiske detaljer.

Gjør elektriske tannbørster jobben enklere? Vi har testet seks og funnet hvilke som utmerker seg. Tannlege Kine-Lee Fuglesang har vært vårt test-ekspert.

Og hvis du er i tvil:

– Det blir betydelig bedre pussing med elektrisk tannbørste. Det gjelder alle børstene. Du kan oppnå samme resultat med manuell børste, men du trenger mye mer tid, sier tannlegen.

Med elektrisk tannbørste får du mer optimal rengjøring på kortere tid, selv om teknikken ikke er den beste, fordi du bare må plassere børsten, utdyper hun.

I testen har vi først og fremst sett på pusseresultatet, hvordan børsten kjennes mot tannkjøttet og hvordan den oppleves i bruk. I tillegg har vi vurdert design og praktiske løsninger.

To som skiller seg ut

Alle tannbørstene er testet med tre minutters tannbørsting på tannbørstenes standardhastighet (den modusen som kommer ved ett trykk på av/på-knappen).

– For å bedre kunne registrere forskjeller, brukte jeg en såkalt plakktablett ved testing. Etter tannpuss farget jeg inn tennene med denne tabletten, slik at jeg kunne se hvor det fortsatt var plakk igjen. Deretter tok jeg en liten runde hvor jeg så på tannbørstens evne til å fjerne plakket på de vanskelige stedene, sier tannlege Kine-Lee Fuglesang.

Det er to elektriske tannbørster som skiller seg mest positivt ut i testen, Braun Oral-B Pro 6000 og Philips Sonicare Black Diamond Clean. Begge disse børstene gir svært godt pusseresultat og får terningkast 6 i vår helhetsvurdering.

Sonicare er stiligst, men Oral-B har en viktig detalj, reisefutteral med lufting, som den er alene om. Futteralet til Sonicare er lufttett, som ikke er optimalt med tanke på bakteriedannelse. Begge børstene er imidlertid veldig gode og byr på mange tekniske finesser.

Pulserende og roterende

Børstehodene på de elektriske tannbørstene er enten pendelroterende (oscillerende) eller pulserende/vibrerende (sonisk).

I denne testen er børstene fra Jordan pendelroterende, mens børstene fra Colgate og Philips er pulserende/vibrerende (soniske). Børsten fra Braun er både pulserende og roterende.

Det er ikke gjort konkluderende studier på at en metode er bedre enn den andre. Ifølge Kine-Lee Fuglesang viser en metastudie fra 2011 publisert i Cochrane (et internasjonalt institutt for helseforskning, red.anm.) at roterende børster fjerner plakk mest effektivt. Men mange nye produkter er utviklet siden det, og ingen av børstene i denne testen var med i den studien.

– Forskning har i lang tid vist at elektriske tannbørster fjerner plakk mer effektivt enn manuelle tannbørster, så det kan vi være rimelig trygge på i hvert fall, sier Fuglesang.

Slik bruker du børstene

Når du pusser med elektrisk tannbørste, er metoden viktig. Du skal jobbe systematisk med hver tann, fra den ene siden av tanna, så den andre, gjerne tyggeflaten til sist. De som roterer håndteres slik:

– Du skal holde børsten i ro, føre den mot tannen noen få sekunder på hver tann, så gli videre til neste tannn, holde i ro der. Noen få sekunder hver tann. Standard er to minutter, men bruk gjerne mer tid for å få optimal plakkfjerning, sier tannlegen.

Pulserende børster brukes slik:

– Dra rolig frem og tilbake. Med 45 graders vinkel mot tannkjøttet.

– Ikke puss for hardt!

Det er ingen merkbare forskjeller i effekt. Hva du foretrekker er mest en smakssak, synes vår ekspert, men en ting bør nevnes:

– Pulserende tannbørster kan virke ubehagelig kilende. Stort sette er dette en tilvenningssak. En av børstene i testen, Sonicare DiamondClean, har en funksjon for å trappe opp vibreringen gradvis. Det kan fungere bra.

– Hvordan merker du om du pusser feil eller for hardt?

– Du kan trykke for hardt også med elektrisk tannbørste. Noen av børstene sier fra når du pusser for hardt. Og hvis børsthårene spriker lenge før det er gått tre måneder, er det et tegn på at pusser du for hardt, sier Kine-Lee Fuglesang.

Se alle produkter i Tannpussen blir aldri den samme!:


Philips Sonicare Black Diamond Clean

Veil. pris: Kr. 1.999,00

Les hele testenOral B Pro 6000 SmartSeries

Veil. pris: Kr. 2.199,00

Les hele testen


Philips Sonicare Easy Clean

Veil. pris: Kr. 599,00


Les hele testen


Jordan Clean Premium+

Veil. pris: Kr. 1.499,00

Les hele testen


Colgate Pro Clinical C250

Veil. pris: Kr. 199,00

Les hele testen


Jordan Clean Fresh

Veil. pris: Kr. 799,00

Les hele testen


Derfor bør du bytte hånd når du pusser tenner

Slik pusser du barnas tenner riktig

Vi har testet åtte tannkremer som skal gi hvitere tenner

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

AdTech Ad

Personvernpolicy