Disse klærne er laget av kubæsj

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nederlandske kunstneren Jalila Essaidi tar med seg overflødig kubæsj inn på laboratoriet og gjør det om til et plasmateriale som videre bearbeides til stoff til klær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jalila Essaidis nye kleskolleksjon er noe litt utenom det vanlige. Den er laget av avføring fra kyr.

Den unge entreprenøren fikk ideen til å lage de noe spesielle klærne fordi Nederland har et ekstremt overskudd av kuruker, og det koster bøndene dyrt. I dag må de betale for å bli kvitt den overflødige avføringen. Resirkulering av kubæsj til bruk i klær og andre produkter gagner både bøndene og miljøet.

Les også: Du bør ikke bruke nye plagg før de er vasket

Essaidis mål er å lage store fabrikker hvor landets bønder kan dumpe avføringen fra sine storfe, hvor den skal brukes til å lage alle mulige produkter.

– Kubæsjen kommer inn på laboratoriet. Så skiller vi den tørre delen og den våte fra hverandre og transformerer det til nye materialer, sier Essaidi til nyhetsbyrået Reuters.

Avføringen brytes ned ved hjelp av kjemiske reaksjoner. Materialet som blir igjen kan brukes til å lage biopapir og plastikk. For å lage klær blir plastikken videre bearbeidet til et trådlignende materialet.

Les også: Ikke gjør dette med badetøyet ditt