Slik fjerner du riper i solbrillene

FÅTT RIPE: Solbrillene mine har blitt skrapet langsmed parkettgulvet av en rampete 2-åring. FOTO: Trine Jensen
FÅTT RIPE: Solbrillene mine har blitt skrapet langsmed parkettgulvet av en rampete 2-åring. FOTO: Trine Jensen

Tar panikken deg om det blir riper i glasset? Slapp av, det kan kanskje ordne seg!

Solbriller er ikke bare en praktisk investering som beskytter øynene dine mot sterkt sollys, men også et skikkelige må-ha når det gjelder sommergarderoben.

Mange av oss legger også stadig mer penger i brillene, og da kan det være ekstra fortvilende om du oppdager at glasset på en eller annen måte har fått en ripe.

Men ikke vær for raskt ute med å kaste solbrillene i søpla om dette skjer, for ifølge motenettstedet Who What Wear finnes det nemlig noen kjappe triks du kan prøve for å redde brillene dine.

Skal man tro nettsiden, kan man ved hjelp av tre vanlige husholdningsprodukter redusere synlige skader på brillene ved å enten fylle inn ripene eller polere over dem.

1. Kopper- eller sølvpuss

Who What Wear tipser om at man kan bruke kopper- eller sølvpuss for å fikse solbrillene.

Gni pussemiddelet forsiktig over linsen, og tørk deretter forsiktig over med en ren, myk klut.

Angie Stocklin hos SunglassWarehouse.com har også tro på metoden.

- Om det fortsatt er en synlig ripe igjen på brilleglasset, kan du gjenta behandlingen, sier Stocklin til Klikk Mote.

- Det burde ikke ta mer en et par runder, før du vil se at ripen er så godt som usynlig, legger hun til.

2. Tannkrem

Den gode, gammeldagse tannkremen kan brukes til mer enn å holde tennene rene.

- Tannkrem kan fungere kjempefint for å fjerne riper og hvite merker i glasset på solbrillene dine, forklarer Stocklin, og fortsetter:

- Men her er det viktig at du passer på at tannkremen du bruker er ikke-slipende, ikke av gelé-varianten og heller ikke inneholder såkalte hvitgjørende stoffer – bruk istedet en mild og helt plain variant.

Fremgangsmåten er ikke ulik metoden med sølvpuss; du skal gni litt tannkrem på linsen med en bomullsdott, tipser Who What Wear.

- Massér tannkremen forsiktig inn mens du teller til 10, og bruk gjerne sirkelbevegelser, sier Stocklin.

Skyll deretter tannkremen av med kaldt vann fra springen, og fjerner all overflødig produkt med en myk ren klut.

Stocklin forklarer at det er ikke sikkert helt ripen forsvinner ved første forsøk, og at du derfor gjerne han gjenta behandlingen ved behov helt til ripen er vekk.

3. Natron

Også natron kan brukes for å minimere eller fjerne helt riper eller hvite striper i glasset på solbrillene dine.

- Lag en blanding med 1 del vann mot 2 deler natron. Gni blandingen mot ripen i glasset, gjerne ved hjelp av en myk klut eller en bomullsdott, sier Stocklin.

Skyll av med kaldt vann og gjenta ved behov.

PUSS OG SKYLL: Det er ikke bare tennene du kan pusse med tannkrem, nemlig. FOTO: Trine Jensen PUSS OG SKYLL: Det er ikke bare tennene du kan pusse med tannkrem, nemlig. FOTO: Trine Jensen

Kan virke på små riper

Bonnie Uchermann er høgskolelektor og optiker ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse. Hun tror metodene kan fungere på små ubetydelige riper på visse typer solbrilleglass.

- Jeg har ikke testet selv, men metodene som beskrives kan kanskje virke på små riper på ubehandlede solbrilleglass, mener Uchermann.

- Problemet er at de fleste moderne solbrilleglass har belegg utenpå solbrilleglasset for å fremheve en farge eller anti-refleksbelegg, og med denne behandlingen som beskrives her kan dette skades eller forsvinne helt.

Produktsjef hos Synsam AS, Monica Bruland, tror metodene kan ha en effekt om solbrillene har plastglass.

- Det å polere med polish eller andre ting vil kunne fylle ripen med det materialet du benytte, noe som kan gjøre ripen mindre synlig, forklarer Bruland.

Men hun påpeker at problemet er at det du fyller ripen med ikke er gjennomsiktig. Metoden vil dermed ikke løse problemet med ripen, fordi den fortsatt vil være synlig for deg når du tar på deg solbrillene.

- Det er også stor forskjell på hvor dyp ripen er, er hun.

Eksperter flest fraråder metodene

Men det er ikke alle som er like positive til de enkle DIY-metodene ovenfor.

- Jeg ville nok absolutt ikke anbefalt metodene med tannkrem eller natron, sier Anne Krogh Ankerstad hos Krogh Optikk.

- Jeg er stygt redd for at det vil gi ytterligere småriper og heller gjøre overflaten litt matt, legger hun til.

Øystein Aamodt hos Ses Optikk i Oslo er enig:

- Riper i solbrillene er veldig kjedelig, men jeg har dog veldig liten tro på noen av disse tipsene, sier Aamodt, og fortsetter:

- Det er meget stor fare for å ødelegge optikken i glasset hvis man selv begynner å slipe eller polere på glasset. Her gjør man nok vondt verre.

VI TESTET: Ikke vekk, men mindre synlig

Til tross for advarslene fra de to norske ekspertene, bestemte undertegnede seg likevel for å teste om man kan fjerne riper med tannkrem, og ble positivt overrasket – dog ikke 100 prosent overbevist.

Brilleglassene (jeg gjør oppmerksom på at dette er briller til under 200-lappen fra Zara) hadde fått en ripe midt på det ene glasset som var godt synlig.

Med tannkremtrikset ble stripen langt mindre synlig fra innsiden av brilleglasset, men vises enda på utsiden av brillen om man ser godt etter. Jeg gjentok metoden en gang til, med ikke noe merkbart bedre resultat enn første gang.

Brillene ble dog kosmetisk penere, og jeg synes selv at jeg så ripen i mindre også da jeg brukte brillene ute i solen igjen.

BEDRE: Den hvite stripen på brilleglasset ble ikke helt borte, men mye mindre synlig. FOTO: Trine Jensen BEDRE: Den hvite stripen på brilleglasset ble ikke helt borte, men mye mindre synlig. FOTO: Trine Jensen

Les også:

Joda, dette er faktisk samme person og samme klesstørrelse Dette er EGENTLIG vårens trender

Den ene koster 15 ganger mer enn den andre

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden