Meny

Har du hørt om «yoken»?

DENNE MÅ DU VITE OM: Partiet bakpå jeansen, der den tydelige sømmen mellom linning og lommer er plassert, kalles «yoken», og har mye å si for hvordan buksene sitter. © FOTO: Kristin Edvardsen

Kan hjelpe deg å forme rumpa.

Yoken:

- Yoken er det som skiller en jeans fra en annen bukse. Dressbukser har ingen yoke, og sitter også fint over baken, men yoken på en jeans har en designeffekt som deler rumpa opp, og gjør den mer tydelig.

- Dersom yoken er litt buet der den sys sammen, kan det fjerne litt av eventuelle folder som danner seg på tvers ved livet, der rumpa begynner. Men jeg tror yoken ofte er helt rett fordi det er letter å sy sammen.

- Yoken er sydd sammen med en maskin som bretter sømkanten i hverandre, og syes med to stikkninger på toppen.

Kilde: John Inge Løknes, skredder og eier av Skredder John.

Vi drømmer vel alle om å finne den jeansen som sitter som et skudd.

Som kjennes behagelig å ha på seg, og har den perfekte passformen rundt hofter, lår og knær. Og som helst gir rumpa et flatterende løft.

Og det er her den såkalte «yoken» kommer inn i bildet, som garantert vil være med på å gjøre jakten på drømmejeansen en god del enklere for deg.

Hva er yoken?

Yoken er det partiet bakpå jeansen der den tydelige sømmen, som går mellom linningen og lommene, er plassert.

- Du kan si at yoken bestemmer hvor rumpa starter og ryggen slutter, sier Deniel Langerhorst, innkjøper for Carlings Norge.

- Sagt på en annen måte: Yoken kan hjelpe deg å forme rumpa, sier Sara Sohlström, Senior Buyer for Never Denim/Bik Bok.

Tøystykket, og særlig sømmen, er nemlig med på å gi baken en optisk illusjon - som du kan bruke til din fordel. Så lenge du vet hvilken variant du skal gå for.

For det finnes utallige muligheter. Her er det snakk om en høy og lav yok, hjerteformet, V-formet, buet, vid, rett eller ingen yok i det hele tatt.

En enkel huskeregel

Ifølge Sohlström finnes det en fin tommelfingerregel akkurat her:

- En dypere V-form på yoken er det alternativet som er mest flatterende for de fleste kvinner, fordi det gir en illusjon av en smalere midje, sier hun og fortsetter:

- En rett (horisontal) yok vil derimot være med på å få midjen din til å se større ut enn den egentlig er.

Gro Mikkelsen, personlig stylist og daglig leder ved Nytt Image, mener en jeans med yok er bedre enn en jeans uten.

- Det er klart at bukser uten denne sømmen har innsnitt som gjør samme nytten, og finnes som oftest på bukser hvor stoffet er tynnere enn jeans, sier Mikkelsen.

Stylisten forteller at en helt stor flate uten lommer eller søm, kan virke forstørrende.

- Selv ville jeg ikke anbefalt en jeans med en sømløs bak til noen, sier hun.

YOKEN: Yoken er det partiet bakpå jeansen der den tydelige sømmen som går mellom linningen og lommene er plassert. Denne kan ha utallige fasonger, enten det er V-formet, hjerteformet, buet, rett, omvendt, høy eller lav. Her er yoken V-formet, med en subtil bue. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com YOKEN: Yoken er det partiet bakpå jeansen der den tydelige sømmen som går mellom linningen og lommene er plassert. Denne kan ha utallige fasonger, enten det er V-formet, hjerteformet, buet, rett, omvendt, høy eller lav. Her er yoken V-formet, med en subtil bue. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

Påvirker også lommene

Yoken er også med på å bestemme hvor lommene er plassert. Er yoken lav, vil lommeplasseringen også være det.

Er yoken derimot høy, har jeansen som oftest en høy lommeplassering.

- Til syvende og sist er det kombinasjonen av yokens høyde, vinkel og bue, samt plasseringen på lommene som er det absolutt viktigste for å få en perfekt rumpe til nettopp din kropp, påpeker Langerhort.

- Lett for å bule ut

Ekspertene mener likevel at det er sjelden pent dersom det for lang avstand mellom lommene og sømmen, eller mellom sømmen og linningen på yoken.

- Da er det lett at stoffet buler ut i akkurat dét området. Det er ikke særlig flatterende, sier Langerhort.

Han forteller at det er en smule viktigere å ta hensyn til yoken på en strammere jeans fremfor en løsere variant.

- Først og fremst fordi en yok er tydeligere på disse buksene, og har større betydning for hvordan rumpa ser ut, sier Langerhort.

På en jeans med en løsere passform vil ikke buen på yoken være like tydelig, så her bør du heller tenke på høyde og plasseringen for å få det uttrykket du ønsker deg. Dette gjelder da spesielt gutta:

- Den er ofte relativt rett, så her varierer yoken først og fremst i høyde, i tillegg til lommeplasseringen, sier Langerhort og fortsetter:

- Men det finnes ikke en «riktig» og en «feil» vinkel på yoken, det er helt opp til deg hvordan du ønsker at jeansen skal sitte.

Sjekk stretchen

En siste faktor som er like avgjørende som passformen, yoken og lommeplasseringen for å finne drømmejeansen, er stretchen i buksene.

- I dag har vi såpass mye stretch i tøyet at yokens funksjon er mer dekorativ enn funksjonell, sier Sohlström.

- Herrejeans har ofte ikke stretch i seg i det hele tatt, mens jentejeans har opptil 30 prosent stretchfibre i seg, og kan faktisk strekke seg til dobbelt størrelse, legger hun til.

Slik sjekker du stretchen på buksa:

- Dra jeanslårene sidelengs. På den måten vil du få et inntrykk at hvor stretchy jeansen er, sier Sohlström.

Hvor mye den lar seg blir dratt når du holder tak i sømmene på yttersiden og innsiden av jeansen, i høyde med lårene. Dra så utover og se hvordan den går tilbake.

- Da skal du se etter to ting: Hvor mye den strekker seg og hvor raskt den går tilbake til "normal" fasong etter at du har strekt den ut.

ULIKE TYPER: Nettsiden Denimhelp.com skriver om de ulike typene yoker som finnes. Fra venstre: Omvendt, rett, V-formet, hjerteformet, vid og ingen. © FOTO: Printscreen Denimhelp.com ULIKE TYPER: Nettsiden Denimhelp.com skriver om de ulike typene yoker som finnes. Fra venstre: Omvendt, rett, V-formet, hjerteformet, vid og ingen. © FOTO: Printscreen Denimhelp.com

TO VARIANTER: Her ser du to ulike varianter av yoken. Den lyse buksa til venstre har en tydelig V-form, i tillegg til et nokså stort mellomrom mellom søm og linning og søm og lommer. Det er med på å gjøre rumpa fyldigere. Den grå buksa til høyre har en rettere yok, i tillegg til et lavere liv, og mindre avstand mellom søm og linning, og søm og lommer. Dette er med på å gjøre rumpa flatere fordi den får mindre plass. © FOTO: Kristin Edvardsen TO VARIANTER: Her ser du to ulike varianter av yoken. Den lyse buksa til venstre har en tydelig V-form, i tillegg til et nokså stort mellomrom mellom søm og linning og søm og lommer. Det er med på å gjøre rumpa fyldigere. Den grå buksa til høyre har en rettere yok, i tillegg til et lavere liv, og mindre avstand mellom søm og linning, og søm og lommer. Dette er med på å gjøre rumpa flatere fordi den får mindre plass. © FOTO: Kristin Edvardsen

Finn yoken som passer deg:

V-formet

- Dette er den vanligste og mest flatterende yoken, og passer kvinner med former og kurver, som for eksempel liten og stor timeglassfigur, A-figur (pære), og de med en oval figur. Jo dypere V-søm det er bakpå jeansen, desto mer kurvet blir buksebaken, samtidig som rumpa blir smalere.

Omvendt

- Denne gir en illusjon av en fyldigere rumpe, og passer spesielt godt til damer med smale hofter, såkalte søylefigurer eller V-form. Her pleier lommene å være plassert litt lengre ned. Ønsker du å gi fylde til rumpa, er dette et godt alternativ.

Rett

- Rett yoke passer for jeans med middels til høyt liv, på kvinner med en slank timeglassfigur og en smal midje, i og med at den rette linjen vil fremhever midjen. Damer med V-fasong kan bruke rett linje på jeans med lav linning for å gi en illusjon av bredere hofter. Rett yoke er noe man må bruke med omhu, da dette kan få jeansen til å virke mer kantet og ikke følge rumpa helt.

Hjerteformet

- Denne kjennetegnes ved en tydelig hjerteformet søm bakpå bukser som ofte er trange og med stretch, som skinny jeans. Denne formen passer for deg med en liten eller flat rumpe, i og med at sømmen gir en illusjon av fylde til baken. Kan passe for deg med søyle- og V-figur.

Vid

- Denne er ikke spesielt flatterende for damer, i og med at den ofte er å finne på bukser som er litt saggy i baken, og sees oftest på herrejeans. Men for damer med en lang midje kan denne passe. Lommer på en slik modellen blir av naturlige årsaker plassert noe lengre ned mot låret.

Kilde: Gro Mikkelsen, personlig stylist og daglig leder ved Nytt Image.

Les også:

Denne buksen skaper lange ventelister

Buksene er helt like og vasket én gang

- Gå med jeansen til den lukter vondt

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært