Dette handler du på januarsalget 2014

Kuppene du ikke kan gå glipp av

NEI OG JA: Nå er det her igjen - januarsalget. Vi har spurt ekspertene hva du bør shoppe - og hva du bør droppe. Til venstre: Styr unna plagg med påsydd strass som denne kjolen sett på Pips Taylor. Til høyre: Gå for basisplagg som en hvit skjorte og en herreinspirerte blazere á la Jessica Alba. FOTO: Stella Pictures
NEI OG JA: Nå er det her igjen - januarsalget. Vi har spurt ekspertene hva du bør shoppe - og hva du bør droppe. Til venstre: Styr unna plagg med påsydd strass som denne kjolen sett på Pips Taylor. Til høyre: Gå for basisplagg som en hvit skjorte og en herreinspirerte blazere á la Jessica Alba. FOTO: Stella Pictures

Ett år har gått siden sist, og nå er det her igjen - januarsalget. Men hva bør du shoppe og hva bør du droppe? Hvordan forbereder du deg før du tråler butikkene på jakt etter kupp? Vi gir deg svarene.

Velg og vrak

Se etter:

 • Striper (og stripete sett).
 • Pastellfarger, det har jo vært en trend i høst - den vil nok fortsette.
 • Oversized og herreinspirerte kåper, denne trenden tror jeg vil fortsette litt inn i det nye året.
 • Hvite plagg.
 • Sneakers.

Dropp:

 • Kanksje litt ferdig med magetopp?
 • Blondetopper.
 • Plagg med strass og smykker på som er sydd inn.
 • Strass og smykker på blusekrager.

Kilde: Henriette Dybdahl, This is PR

Årets første måned er i gang, og å friske opp garderoben med noen nye plagg er slett ingen dårlig start på det nye året. Men før du kaster deg over klesstativene, kan det være greit å ha en liten plan over hva du skal kjøpe.

- Salget er en ypperlig tid til å se etter basevarer og klassikere til reduserte priser. Du bør være rask, for dette går som regel unna først, sier Nina Buzzi, innkjøpssjef ved Høyer Luxury og personal shopper.

Er du usikker på hva som er basevarer og klassikere, er det plagg du kan bruke år etter år, og som kan kombineres med trender.

Den lille sorte, trenchcoat, hvit skjorte, blazer, skinnjakke, tidløse jeans og kardigan og gensere i god kvalitet er bare noen av plaggene som alltid er fint å ha i skapet.

Les også: Kronprinsessen solgte klær for 30.000 kroner

Trendfarger og kvalitet

Selv om evigvarende plagg er en sikker vinner på januarsalget, skader det ikke å gå til innkjøp av lyse farger også. At det fortsatt er mørkt og kaldt ute, bør ikke hindre deg.

- På januarsalget bør man se etter pastellfarger og hvitt, lyse ting som kan brukes til våren og med vårens trender. Det er også lurt å kjøpe klær og plagg man kan kombinere med andre plagg man allerede har i skapet, sier Henriette Dybdahl i This is PR.

Det er heller ingen grunn til å styre unna høstens it-plagg på januarsalg. Det finnes så mange ulike trender samtidig, og det viktigste er faktisk at plagget gir deg noe positivt.

- Trendbildet er så variert at jeg ikke ville vært så redd for å kjøpe trender som var store i høst. Det aller viktigste er at du kjøper ting som kler nettopp deg (og ikke bare venninnen din), plagg som løfter deg, og som sitter godt. Da vil du kunne bruke plagget i lang tid fremover, sier Dybdahl.

Les også: H&M stopper produksjon av angoraklær

Saken fortsetter under bildetEVIGE KLASSIKERE: Gå for plagg som alltid funker - som den tidløse jeansen, trenchcoaten, kardiganen, spisse pumps og en blazer. Fra venstre: Jeans fra H&M, kr 399. Trenchcoat fra Burberry Brit, kr 7050. Kardigan i kasjmir fra H&M, kr 599. Pumps fra Gianvito Rossi, kr 4250. Blazer fra Stella McCartney, kr 11 500. © FOTO: Produsentene EVIGE KLASSIKERE: Gå for plagg som alltid funker - som den tidløse jeansen, trenchcoaten, kardiganen, spisse pumps og en blazer. Fra venstre: Jeans fra H&M, kr 399. Trenchcoat fra Burberry Brit, kr 7050. Kardigan i kasjmir fra H&M, kr 599. Pumps fra Gianvito Rossi, kr 4250. Blazer fra Stella McCartney, kr 11 500. © FOTO: Produsentene

Drømmekjøpet

Januarsalget er en gyllen anledning til å gå for litt høyere kvaliteter enn lommeboken vanligvis tillater. Kanskje får du drømmekjøpet til halv pris?

- Spesielt dyrere butikker kan ha fantastiske salg, så våg deg inn i butikkene du vanligvis synes er for dyre. Da kan du ende opp med plagg eller tilbehør du alltid har drømt om, til en pris du har råd til, sier Buzzi.

Dybdahl er enig, og føler det er lettere å kjøpe seg dyrere ting når man får de på salg.

- Jeg ville nok kjøpt meg noe som jeg har ønsket meg veldig lenge, men ikke har hatt råd til. Når det er på salg, føler jeg at jeg kan unne meg det. Det spørs jo helt hva man er ute etter, og hva man setter pris på, sier hun.

Fallgruver

Vi har vel alle en gang eller ti kommet hjem fra en shoppingrunde på salg og innsett at man kanskje kunne droppet halvparten.

Det hjelper ikke å spare penger på å kjøpe klær på salg om du ikke har noe å kombinere disse med, og de ender opp med å bare bli hengende i skapet. Da har du kastet penger rett ut av vinduet.

- De største bomkjøpene er vel de man tenker man bare må ha fordi det er så billig. Du finner på en unnskyldning for deg selv om hvor du kan bruke det spesifikke plagget, men innerst inne vet du selv at det ikke kommer til å bli brukt. Ikke kjøp julebordkjolen ett år frem i tid, du vil mest sannsynligvis ikke like den til neste år, sier Dybdahl.

Les også: Det kuleste du kan gjøre med loppefunnene

Kan du trikset?

Trikset er å kjøpe noe fordi du elsker det, ikke bare fordi det er billig. Det er viktig at du føler at plagget du vurderer vil løfte garderoben din. Du bør være like kritisk som resten av året på hva du tar inn i garderoben.

- Å stress-shoppe masse fordi det er rimelig, er sjelden en god idé. Vær nøye med passform og farger, det skal fremdeles passe deg perfekt selv om det er på salg. Ikke kjøp feil størrelse fordi du planlegger å gå ned eller opp i vekt. Det er greit med et plagg som motivasjon og inspirasjon, men et klesskap fullt av plagg som ikke passer er en dårlig idé, sier Buzzi.

Les også: Her er Europas beste shoppingbyer

Saken fortsetter under bildetSIKRE KJØP: Den lille sorte (som finnes i utallige varianter), gensere i lyse farger, en tøff skinnjakke, en høyhalset genser og en hvit skjorte blant plaggene du kan bruke år etter år, og som videre kan kombineres med andre trender den kommende sesongen. Fra venstre: Kjole fra Kenzo, kr 3500. Genser fra Jil Sander, kr 9340. Skinnjakke fra Oak, kr 6600. Høyhalset genser fra Proenza Schouler, kr 5600. Hvit skjorte fra Theory, kr 2570. © FOTO: Produsentene SIKRE KJØP: Den lille sorte (som finnes i utallige varianter), gensere i lyse farger, en tøff skinnjakke, en høyhalset genser og en hvit skjorte blant plaggene du kan bruke år etter år, og som videre kan kombineres med andre trender den kommende sesongen. Fra venstre: Kjole fra Kenzo, kr 3500. Genser fra Jil Sander, kr 9340. Skinnjakke fra Oak, kr 6600. Høyhalset genser fra Proenza Schouler, kr 5600. Hvit skjorte fra Theory, kr 2570. © FOTO: Produsentene

En annen fallgruve

En av de andre fallgruvene er å forberede seg for lite. Før du drar på shopping, bør du gå gjennom klesskapet ditt å se hva du faktisk trenger slik at du ikke kjøper noe unødvendig.

Les også: Vi testet personlig shopper i London

Noter deg ting du har lyst på, så er alt lettere når du plutselig kommer over drømmekjøpet.

- Salget starter jo til samme tid hvert år, og rett etter salget kommer den nye sesongens varer inn i butikk. Jeg anbefaler alltid å ta en grundig opprydning i klesskapet rett før salget, da er du klar til ny sesong. Når du rydder, gå nøye gjennom hva du faktisk har nok av (vi er vanedyr og kjøper ofte det samme om og om igjen), og lag deg en liste på hva du gjerne skulle hatt i skapet ditt. Vær raus, for listen er ment langsiktig. Det er ikke meningen at du skal løpe ut og kjøpe alt du mangler, men heller å være tryggere i ditt valg når du plutselig kommer over den perfekte utgaven av det du trenger, råder Buzzi.

Tips!

 • Vær forberedt, ha planlagt hva du «trenger» og hva du har råd til, så er det lettere å slå til på salgskupp. Ikke vent med å kjøpe noe hvis du kommer over det perfekte plagget. Under salget går ting veldig raskt unna.
 • Kom ofte innom din favorittbutikk under salget. Prosentene kan endre seg, eller nye ting kan havne på salget etter hvert.
 • Ta med deg en venninne du stoler på og som kjenner stilen din. Det er lett å bli litt rådvill under salget.
 • Still deg spørsmål som: Trenger jeg virkelig det her? Kan jeg bruke det fremover, eller vil jeg bare ha det fordi det er så billig?
 • Visualiser forskjellige måter å style det nye plagget ditt på, enten med ting du allerede har eller skal kjøpe snart. Hvis du kan komme opp med tre stylingmuligheter og minst tre anledninger i nær fremtid å bruke det, vet du at du har en vinner.
 • Slå gjerne av en prat med betjeningen i favorittbutikken din. De er som regel mye mer opptatt av at du skal bli fornøyd med kjøpet ditt (og dermed komme tilbake mange ganger i fremtiden), enn å prakke på deg noe du ikke vil ha. Betjeningen har som regel stålkontroll på varene, og hvis du blir litt kjent med dem, kan det til og med hende at de ringer deg for å fortelle at ditt favorittprodukt er på salg!

Personvernpolicy