Her er de verste motetabbene du gjør som bryllupsgjest

FEIL: Dette blir litt for mye av det gode. Velg en elegant stil, uten korte skjørt og dyp utringning i bryllup, anbefaler ekspertene © Stella Pictures
FEIL: Dette blir litt for mye av det gode. Velg en elegant stil, uten korte skjørt og dyp utringning i bryllup, anbefaler ekspertene © Stella Pictures

Du vet kanskje at hvitt ikke er lov. Men visste du at kremhvitt og lys beige kan slå like feil ut?

Sommer er høytid for brylluper. Er du selv i giftealder har du kanskje flere du skal i denne sommeren?

Bryllupsinvitasjoner er noe som dukker opp i postkassen gjennom hele livet. Tidlig i livet skal du dit som venninne, søster eller kanskje forlover, og senere som mor, tante eller bestemor.

Og ett spørsmål dukker opp hver gang; Hva skal jeg ha på meg? Men kanskje like viktig er spørsmålet; Hva bør du ikke ha på deg?

Les også: – Jeg kler opp datteren min etter kjendiser

Tør å pynte deg

- Mange syns det er vanskelig å vite hva de skal ha på seg i bryllup. Men det skader ikke å spørre brudeparet, hvis man er veldig usikker, sier stylist Linda Schulstad.

Dessuten er det bedre å pynte seg litt ekstra hvis man føler seg usikker på hva som forventes av antrekket, mener stylisten. Er du ikke en type som liker å pynte deg, eller som vet hva du bør ha på deg, bør du spørre noen om råd.

- En stor klestabbe som bryllupsgjest er å møte opp i et antrekk som viser at man ikke respekterer anledningen. Et lite pyntet antrekk får det til å se ut som om du ikke har orket å ta på deg noe fint, mener hun.

- Alle er dessuten veldig obs på hva folk har på seg i en slik setting, og det kan fort bli negativt baksnakk, fortsetter hun.

Men også overpynting kan slå feil ut, så det gjelder å finne en balanse.

- Du må aldri overgå bruden. Det kan fort bli ubehagelig, både i bryllupet og i ettertid, sier Schulstad.

Les også: Mercedes i samarbeid med motedesignere

Tabufarger

Å velge feil farge på kjolen er også en vanlig tabbe i bryllup. Selv om mange brylluper er mindre formelle nå enn de var før, er det fortsatt feil å velge enkelte farger når du er bryllupsgjest.

- Unngå fargene hvitt, rødt og sort. Hvitt er jo brudens farge, rødt kan bli for sexy og stjele oppmerksomheten fra bruden, og sort som er sorgens farge som forbindes med begravelse, forteller Schulstad.

Også eier av brudesalongen Diin i Oslo, Marit Kaper, mener fargevalget er viktig.

- Rødt, hvitt og sort er ikke greit. Og da mener jeg også ulike varianter av hvitt. Styr unna både kritthvitt, kremhvitt og lyse beigetoner, anbefaler hun.

Man vet nemlig ikke hvilken nyanse av hvitt bruden har valgt. Skulle man være nær brudens farge, vil det føles ubehagelig både for deg og bruden.

Les også: Den perfekte match

Vis respekt

Å velge riktig type kjole er også minst like viktig som kjolevalget. Det er viktig å følge kleskoden i bryllupet, og ikke vise fram for mye, anbefaler stylisten.

- Kjoler som er for korte, tettsittende eller som viser for mye pupp kan få deg til å virke vulgær. Du kan se både sexy og elegant ut, uten å vise fram alt du har, sier hun til Kvinneguiden.

I kirken er det også viktig å vise respekt for kleskodene. Og her er det fortsatt gamle regler som gjelder.

- Husk å dekke til skuldrene i kirken. Det er det mange som glemmer. Det er kun bruden som får lov til å vise bare skuldre i kirken, sier Schulstad.

Selv om tidene forandrer seg, og mange bryllup er mindre formelle nå enn før er det fortsatt viktig å vise brudeparet respekt.

- Dette er en stor dag for noen du er glad i, og da er det viktig å kle seg så fint man kan, og heller være mer formell enn å gi fullstendig blanke, mener stylisten.

Forstå kleskoden

Mange brudepar er for uklare når de skriver kleskode i invitasjonene, mener Marit Kaper. Det kan gjøre det ekstra vanskelig for bryllupsgjestene.

- Jeg har opplevd bruder som klager på at bryllupsgjestene deres var for lite pyntet. Men skriver man «sommerlig pent» som kleskode, kan man ikke forvente at gjestene skal komme i lange kjoler, sier hun.

Hun tror de aller fleste brudepar ønsker at gjestene skal gjøre en innsats når det gjelder antrekk, og anbefaler derfor å gjøre litt research hvis du er usikker på hva du skal ha på deg.

- De fleste bruder vil at alt skal være perfekt, og at gjestene skal følge kleskoden, selv om etiketten ofte ikke er så streng som den var før. Et tips til å velge riktig antrekk er å se på hvor middagen og festen skal holdes, sier Kaper.

- Skal den holdes i eplehagen til bestemor er det helt greit med en kort sommerkjole, noe som passer godt i en slik setting. Men er det middag på Frognerseteren eller på Akershus festning krever det et mer formelt antrekk, fortsetter hun.

Forlovertabben

Skal du være forlover har du et ekstra ansvar for å velge riktig kjole. Denne dagen kommer du til å synes mer enn de andre gjestene, og bruden ønsker nok at du møter hennes ønsker så godt som mulig.

Da er det lurt å velge klassisk, mener Kaper.

- Mange forlovere kommer til oss og ønsker seg en kort kjole. Det er jeg rask med å fraråde. Som forlover bør du gå for en lang kjole, sier hun.

- Denne dagen skal du gjøre en jobb, og det er bruden som skal vise seg fram. Ikke gå for en sexy look, men sats heller på en elegant, lang kjole som viser respekt for oppgaven du har, fortsetter hun.

Viktig tilbehør

Også hår og makeup kan være med på å ødelegge stilen din. Derfor er det også her visse regler du bør forholde deg til når det gjelder bryllup. For mye, og for sterk sminke hører for eksempel ikke med til et sommerbryllup.

- Er det snakk om et sommerbryllup, ville jeg passet på å sminke meg i dagslys før kirken. Ta heller med ekstra sminke i vesken og frisk opp sminken til middagen og utover kvelden. Vær forsiktig med å sminke deg for mørkt, eller så mye at du ikke ser ut som deg selv lenger, anbefaler Schulstad.

Når det gjelder hår kommer det litt an på kleskoden og hvilken kjole du har valgt. Det viktigste er at du steller håret og gjør litt ekstra ut av det, slik at du ikke har det på samme måte som du alltid har det.

- Er kleskoden galla eller smoking er det vanlig med velfrisert hår, for eksempel elegante bølger uten for mye rufs, eller en fin oppsats. Er det et mindre formelt bryllup kan en fin sommerlig flette være fint. Du kan gjerne rufse til håret litt og ha en blomst i det, anbefaler stylisten.

Kleskodene

Er du fortsatt usikker på hva du skal ha på deg? Vil du være helt trygg er det ett antrekk som aldri slår feil;

- Ønsker du å safe kan du ta på deg bunad. Både kvinner og menn ser alltid upåklagelig ut i folkedrakten, sier Schulstad.

Har du ikke bunad, eller ønsker å ha på kjole er det disse reglene som gjelder:

Galla

Dette er den mest formelle kleskodene. Finn fram det fineste du har. Her er det lang kjole som gjelder. Du kan også bruke lange hansker. Menn skal ha kjole og hvitt.

Smoking

Denne kleskoden er også formell, men ikke fullt så formell som galla. Du kan gjerne ha lang kjole, men du kan også velge en kortere kjole i cocktail-lengde. Menn skal ha smoking.

Mørk dress

Dette er en mindre formell kode, og du kan velge mellom knelang eller lang kjole. Her kreves det mørk dress på gutta.

Sommerlig pent

Denne lite formelle kleskoden åpner for lette og søte sommerkjoler. Gå gjerne for en knelang variant, men ikke kortere enn det. Menn kan ha en lys sommerdress.

Bilde

RIKTIG KLEDD: (F.v.) Lang kjole kreves hvis kleskoden er "galla" (1175 kr french Connection). En noe mindre formell variant kan du velge hvis koden er "smoking", (Kaviar Gauche for Zalando Collection, 2845 kr). "Mørk dress" gir deg mulighet til å ta en knekort kjole (Manoukian, Zalando.no,1025 kr). "Sommerlig pent" er minst formell. Sats gjerne på en sommerkjole (Club L, Nelly.com, 399 kr). © Produsentene

Les også:

Sommerkjolene som passer din kropp

Derfor stinker selvbruning

Triksene som fjerner ettervekst

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:31 Solberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04 Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56 Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19 Roper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34 WHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07 Kollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03 Vei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45 Politiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Ingen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Mer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Kina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39 Arbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Funn kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 Vil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil
Siste nytt
18:31PolitikkSolberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04NorgeHvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56VerdenHarvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19NorgeRoper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34Helse og livsstilWHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07SportKollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03NorgeVei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45VerdenPolitiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeIngen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkMer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30PolitikkSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23Helse og livsstilKina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00PengerAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12PolitikkSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50PolitikkTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09Helse og livsstilMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43PolitikkKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39PengerArbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenFunn kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstilVil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus