Nordmenn spiser mindre sjømat

I skreisesongen kan vi lage gylne, panerte fileter av favoritttorsken. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix
I skreisesongen kan vi lage gylne, panerte fileter av favoritttorsken. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix

Skreisesongen er i gang og skal sikre kulinariske opplevelser på norske middagsbord i tiden fremover. Samtidig meldes det at vi spiser stadig mindre sjømat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk pressemelding skriver Norges Sjømatråd at konsumet av sjømat i Norge går tilbake. I fjor spiste syv prosent mindre sjømat enn året før.

Ifølge administrerende direktør Renate Larsen, har Norge de siste ti årene hatt et stabilt høyt sjømatkonsum på om lag 90.000 tonn. Nå ser de imidlertid en endring.

– I 2016 gikk sjømatkonsumet tilbake med sju prosent til 84.000 tonn. Det er en utvikling vi må ta på alvor, mener Larsen.

(Saken fortsetter under)

Tabell som viser endring i sjømatkonsumet. Naturell = ubearbeidet. Kilde: GFK
Tabell som viser endring i sjømatkonsumet. Naturell = ubearbeidet. Kilde: GFK

Feil å se på økte priser som årsak

Nå i februar går startskuddet for årets skreisesong og Norge eksporterte kvalitetsmerket skrei for 186 millioner kroner i 2016. Det var en økning på 52 millioner sammenliknet med året i forveien.

Tall fra analysebyrået GFK viser at nordmenn de siste årene har spist mer filet og mindre hel fisk og koteletter. I fjor gikk konsumet av fersk filet tilbake med hele 23 prosent.

– Unge konsumenter er opptatt av hva maten koster. Økte priser forklarer noe av nedgangen, men pris alene kan ikke forklare de store endringene vi ser i 2016. I fjor økte prisen for norsk sjømat med 3 prosent, mens prisen for fersk laksefilet steg med 11 prosent, sier Larsen.

Les også: Slik sikrer du deg kvalitetsskrei til middag

(Saken fortsetter under)

Skreifiske utenfor Senja i 2015. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Skreifiske utenfor Senja i 2015. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Eldre er flinkere enn yngre

Norske myndigheter anbefaler nordmenn å spise fisk oftere. Helsedirektoratets kostholdsråd slår fast at hver nordmann bør spise 300-450 gram ren fisk hver uke. Dette tilsvarer to til tre middagsporsjoner og noe fisk til pålegg ukentlig.

– Eldre spiser langt mer sjømat enn de unge, men en begynner ikke automatisk å spise mer sjømat bare en blir eldre. Siden 2012 har sjømatkonsumet i husholdninger under 34 år gått tilbake med 40 prosent, sier Larsen.

– Om de unge ikke begynner å spise mer sjømat vil sjømatkonsumet fortsette å svekke seg i årene som kommer.

Med gulrot, bacon og ertepuré blir skreimåltidet fullt av smak og farger. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix
Med gulrot, bacon og ertepuré blir skreimåltidet fullt av smak og farger. Foto: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix

Les også:

Her er tegnene på hvor fersk fisken din er

Endringer i båtførerprøven i 2017

Norsk sommerlam og villkveite til gull

Personvernpolicy