Kreative juleøl fra norske mikrobryggere

Denne gangen er det mikrobrygget øl som står i fokus. Med øl fra den store kjempen Nøgne Ø til det lille gårdsbryggeriet Skavli så skulle det være litt av hvert for enhver ølelsker.

Nøisom er et relativt nytt bryggeri som har vært i drift siden 2012, men har allerede en betydelig mengde øl i porteføljen. Bryggeriet holder til i Fredrikstad og drives av en gjeng som startet i det små som hjemmebryggere. Tilknytningen til hjemmebryggermiljøet skinner igjennom hos Nøisom. Blant annet arrangerer de bryggedager hvor de inviterer hjemmebryggere til å delta. Nøisom er et spennende bryggeri med artige og fantasifulle øl. Lutefiskølet til bryggeriet må være et av årets beste valg til lutefisken. Et meget gjennomtenkt produkt som er tilpasset en smal, men viktig nisje i juleølutvalget.

Nøisommelig Jul
Nøisommelig Jul

Nøisommelig Jul

Dette ølet er litt utenom det vanlige. Her er ikke spart på krydderet, noe som merkes godt i smaksbildet. Ølet er rødbrunt og har et lyst og kremete skum med godt hold. Duften er veldig preget av krydder med ingefær og kanel i mengder. Noe sitrus og karamell gjemmer seg bak krydderpreget. Ølet er pikant og litt spist i smaken, men maltet balanserer det noe. Et veldig underfundig øl med uvanlig krydderpreg. Veldig lang ettersmak og en god bitterhet. Dette er som nevnt et øl som skiller seg ut i mengden, men på en positiv måte. Veldig artig og annerledes. Setter du pris på litt kryddersmak bør du prøve dette.
Nøisommelig jul – alkohol 5,8 % - 0,33 l – kr. 49,60

Nødsom Lutefisk-øl
Nødsom Lutefisk-øl

Nøisom Lutefisk-øl

Med det navnet bryggeriet har gitt dette ølet så er det liten tvil om hva ølet er beregnet til. Når etiketten i tillegg opplyser om at det er utviklet i samarbeid med Kongelig Norsk Lutefisklag så skulle det fjerne all tvil om at bryggeriet mener at dette er ølet du skal servere til julens lutefisk. Lutefiskølet er lys gyllent i fargen og har kritthvitt skum med godt hold. Duften er preget av humle og har mye tropiske frukter. Smaken er frisk og forfriskende med en fin dose humle. Litt appelsin, gresskar og en maltbunn med preg av honning. Et godt og ukomplisert øl som duger godt til julens lutefisk. Har ikke noe preg av typisk juleøl, men det er vel heller ikke meningen. Dette ølet er laget for å matche lutefisk, bacon og akevitt – og det gjør nettopp det. Dette ølet finnes også i en litt lettere butikkversjon.
Nøisom Lutefisk-øl – alkohol 5,8 % - 0,33 l – kr. 47,10

Nøisom Olav den Heldige

Av etiketten kan det virke som om Olav er riktig så heldig i år. Inne i flasken skjuler det seg et mørkt øl med et lavt brunt skum. Dufter søtlig av melasse, sjokolade og tørket frukt. Smaken er fyldig og litt fruktig. Lær, rosiner, litt sjokolade, kaffe og mokkabønner er noe av det man smaker i dette kraftige ølet. Olav den Heldige har en lang ettersmak som ender i en behagelig, lett brennende krydret finish. Dette er et godt, sterkt og sjarmerende juleøl som først og fremst er til koselige stunder i godstolen.
Nøisom Olav den Heldige – alkohol 8,2 % - 0,33 l – kr. 53,40

Nøisom Torreblot
Nøisom Torreblot

Nøisom Torreblot

Her har bryggeriet dratt frem en god gammel tradisjon og laget et øl til midtvintersblotet. Torreblot var en midtvintersfest som våre forfedre drev med frem til kristningen av landet. Opprinnelig var denne ut i januar, men dette ølet kan med fordel nytes også i julen. Fargen er dypt kobberrød og ølet har et fint skum som holder seg godt. Fruktig duft med honning, sirup, gress og kjeks. Smaken er frisk og litt fruktig. En lett krydret avslutning og fin bitterhet gjør dette ølet til en god match til juleribba og skinke. Dette ølet finnes også i en lettere butikkversjon.
Nøisom Torreblot – alkohol 6,8 % - 0,33 l – kr. 49,20

Troms-øl Imponerer stort

Det lille gårdsbryggeriet Skavli på Evenskjer i Troms leverer foreløpig ølet sitt til butikker i nærområdet og enkelte utsteder rundt om i landet. De sterkere variantene kan du også finne på enkelte utesteder, blant annet i Oslo. Ut ifra kvaliteten og innovasjonsviljen til bryggeriet tror vi det kun er snakk om kort tid før dette finnes i Vinmonopolets hyller over hele landet. Særlig ølet Humle & Honning imponerer stort.

Skavli Frelserens nye klær
Skavli Frelserens nye klær

Skavli Frelserens nye klær

Her har brygghuset lekt seg med kirsebær i en lett syrlig variant av et juleøl. En uvant tilnærming, men spennende er det. Ølet er mørkerødt og har et fyldig lysebrunt skum som holder seg godt. Duften er preget av krydder, litt kaffe, kirsebær og mørk sjokolade. Smaken er ikke så søt som duften skulle tilsi. Nokså syrlig og krydret med en lang ettersmak. Smaken av kirsebær trer gradvis frem i smaksbildet når ølet får litt luft. Dette er ikke et øl for enhver, men for de som setter pris på øl med frukt og bær så er dette noe som kan anbefales. Et annerledes og innovativt juleøl.
Skavli Frelserens nye klær – alkohol 6 %- 0,5 l – utesteder/resturant

Skavli Humle & Honning
Skavli Humle & Honning

Skavli Humle & Honning

Dette er et øl som virkelig imponerer. Et annerledes øl med sterk fokus på honning og humle. Ølet er rubinrødt i fargen og har et fyldig lett brunlig skum som holder godt i glasset. Duften er preget av honning, gress, litt sitrus og noe krydder. Smaken er veldig rund og delikat. Her er det mye honning som møter en kledelig og kraftig bitterhet. Noe bær og karamell finner man fra maltet. Skavli brygghus viser muskler med dette ølet. Det er godt komponert, sterkt og definitivt noe for seg selv. Dette er et eller annet sted mellom mjød og IPA – og det fungerer forbausende godt. Smaken er ikke i stilen til klassiske juleøl, men Humle og Honning er absolutt et av årets bedre nykommere på ølmarkedet og kan nytes hele året.
Skavli Humle & Honning – alkohol 9,9 %- 0,5 l – utesteder/resturant

Skavli Hop*sann!
Skavli Hop*sann!

Skavli Hop*Sann!

Hop*Sann! er juleølet i burtikkversjon til gårdsbryggeriet på Evenskjer. Her er det godt med humle, noe som vises i navnet som trekker tråder både til det engelske ordet for humle, og til Alf Prøysens kjente og kjære Musevisa. Ølet er dypt rødbrun og har brunlig skum som faller litt raskt. Mye humle i duften, sitrus, appelsin, kardemomme. Smaken er også veldig preget av humle. Maltet bidrar balanse og bringer inn smak av kaffe, vanilje og karamell. Fin sødme og god bitterhet. Et godt matøl som passer til litt kraftige kjøttretter.
Skavli Hop*Sann! – alkohol 4,7 %- 0,5 l –Butikk

Storebror

Nøgne Ø er fremdeles storebror blant mikrobryggeriene i Norge. Det er kanskje litt i overkant å omtale dem som mikrobryggeri i dag. Produksjonen til dette bryggeriet er på et nivå som andre mikrobryggerier bare kan drømme om. Som tidligere år sender de ut en rekke juleøl som varierer sterkt i stil og kraft. I første omgang tar vi med to øl som allerede er blitt klassikere. Vi kommer tilbake til resten i en senere artikkel.

Nøgne Ø Underlig Jul
Nøgne Ø Underlig Jul

Nøgne Ø Underlig Jul

Dette ølet har vært på markedet en stund og er både elsket og omstridt. De som liker noe utenom det vanlige setter stor pris på lekenheten i dette underlige brygget. De som ønsker et klassisk juleøl kjøper neppe dette ølet to ganger. Fargen er dypt rødbrun og skummet er fyldig med godt hold. Duften er preget av krydder, fiken, karamell og sjokolade. Smaker kraftig av krydder, særlig kanel og nellik. Ølet har mye maltpreg og en god dose sjokolade. Ettersmaken er veldig krydrete. Dette er rett og slett litt underlig. Et øl som passer best for seg selv og til de som søker en liten stund til å lete etter nye og uvante smaker i dybden av et ølglass.
Nøgne Ø Underlig Jul – alkohol 6,5 % - 0,5 l – kr. 74,90

Nøgne Ø God Jul
Nøgne Ø God Jul

Nøgne Ø God Jul

Meget mørkt i fargen, med et lavt brunt skum. Duften er preget av røde bær, sjokolade, alkohol, tørkede fruktet og eik. Smaken er nokså voldsom med mye bær, tørkede frukter, sjokolade, karamell. Ølet har en relativt lav bitterhet i forhold til hva bryggeriet bruker å levere, noe som kler ølet godt. Et harmonisk og godt juleøl som virker å ha blitt lagret en god stund før det har havnet i hyllene. Med sine 8, 5 prosent er dette et øl som takler litt røff mat.
Nøgne Ø God Jul – alkohol 8,5 % - 0,5 l – kr. 78,00


Vi fortsetter reisen igjennom juleølet 2015 neste fredag.

Personvernpolicy