Kreative juleøl fra norske mikrobryggere

Denne gangen er det mikrobrygget øl som står i fokus. Med øl fra den store kjempen Nøgne Ø til det lille gårdsbryggeriet Skavli så skulle det være litt av hvert for enhver ølelsker.

Nøisom er et relativt nytt bryggeri som har vært i drift siden 2012, men har allerede en betydelig mengde øl i porteføljen. Bryggeriet holder til i Fredrikstad og drives av en gjeng som startet i det små som hjemmebryggere. Tilknytningen til hjemmebryggermiljøet skinner igjennom hos Nøisom. Blant annet arrangerer de bryggedager hvor de inviterer hjemmebryggere til å delta. Nøisom er et spennende bryggeri med artige og fantasifulle øl. Lutefiskølet til bryggeriet må være et av årets beste valg til lutefisken. Et meget gjennomtenkt produkt som er tilpasset en smal, men viktig nisje i juleølutvalget.

Nøisommelig Jul
Nøisommelig Jul

Nøisommelig Jul

Dette ølet er litt utenom det vanlige. Her er ikke spart på krydderet, noe som merkes godt i smaksbildet. Ølet er rødbrunt og har et lyst og kremete skum med godt hold. Duften er veldig preget av krydder med ingefær og kanel i mengder. Noe sitrus og karamell gjemmer seg bak krydderpreget. Ølet er pikant og litt spist i smaken, men maltet balanserer det noe. Et veldig underfundig øl med uvanlig krydderpreg. Veldig lang ettersmak og en god bitterhet. Dette er som nevnt et øl som skiller seg ut i mengden, men på en positiv måte. Veldig artig og annerledes. Setter du pris på litt kryddersmak bør du prøve dette.
Nøisommelig jul – alkohol 5,8 % - 0,33 l – kr. 49,60

Nødsom Lutefisk-øl
Nødsom Lutefisk-øl

Nøisom Lutefisk-øl

Med det navnet bryggeriet har gitt dette ølet så er det liten tvil om hva ølet er beregnet til. Når etiketten i tillegg opplyser om at det er utviklet i samarbeid med Kongelig Norsk Lutefisklag så skulle det fjerne all tvil om at bryggeriet mener at dette er ølet du skal servere til julens lutefisk. Lutefiskølet er lys gyllent i fargen og har kritthvitt skum med godt hold. Duften er preget av humle og har mye tropiske frukter. Smaken er frisk og forfriskende med en fin dose humle. Litt appelsin, gresskar og en maltbunn med preg av honning. Et godt og ukomplisert øl som duger godt til julens lutefisk. Har ikke noe preg av typisk juleøl, men det er vel heller ikke meningen. Dette ølet er laget for å matche lutefisk, bacon og akevitt – og det gjør nettopp det. Dette ølet finnes også i en litt lettere butikkversjon.
Nøisom Lutefisk-øl – alkohol 5,8 % - 0,33 l – kr. 47,10

Nøisom Olav den Heldige

Av etiketten kan det virke som om Olav er riktig så heldig i år. Inne i flasken skjuler det seg et mørkt øl med et lavt brunt skum. Dufter søtlig av melasse, sjokolade og tørket frukt. Smaken er fyldig og litt fruktig. Lær, rosiner, litt sjokolade, kaffe og mokkabønner er noe av det man smaker i dette kraftige ølet. Olav den Heldige har en lang ettersmak som ender i en behagelig, lett brennende krydret finish. Dette er et godt, sterkt og sjarmerende juleøl som først og fremst er til koselige stunder i godstolen.
Nøisom Olav den Heldige – alkohol 8,2 % - 0,33 l – kr. 53,40

Nøisom Torreblot
Nøisom Torreblot

Nøisom Torreblot

Her har bryggeriet dratt frem en god gammel tradisjon og laget et øl til midtvintersblotet. Torreblot var en midtvintersfest som våre forfedre drev med frem til kristningen av landet. Opprinnelig var denne ut i januar, men dette ølet kan med fordel nytes også i julen. Fargen er dypt kobberrød og ølet har et fint skum som holder seg godt. Fruktig duft med honning, sirup, gress og kjeks. Smaken er frisk og litt fruktig. En lett krydret avslutning og fin bitterhet gjør dette ølet til en god match til juleribba og skinke. Dette ølet finnes også i en lettere butikkversjon.
Nøisom Torreblot – alkohol 6,8 % - 0,33 l – kr. 49,20

Troms-øl Imponerer stort

Det lille gårdsbryggeriet Skavli på Evenskjer i Troms leverer foreløpig ølet sitt til butikker i nærområdet og enkelte utsteder rundt om i landet. De sterkere variantene kan du også finne på enkelte utesteder, blant annet i Oslo. Ut ifra kvaliteten og innovasjonsviljen til bryggeriet tror vi det kun er snakk om kort tid før dette finnes i Vinmonopolets hyller over hele landet. Særlig ølet Humle & Honning imponerer stort.

Skavli Frelserens nye klær
Skavli Frelserens nye klær

Skavli Frelserens nye klær

Her har brygghuset lekt seg med kirsebær i en lett syrlig variant av et juleøl. En uvant tilnærming, men spennende er det. Ølet er mørkerødt og har et fyldig lysebrunt skum som holder seg godt. Duften er preget av krydder, litt kaffe, kirsebær og mørk sjokolade. Smaken er ikke så søt som duften skulle tilsi. Nokså syrlig og krydret med en lang ettersmak. Smaken av kirsebær trer gradvis frem i smaksbildet når ølet får litt luft. Dette er ikke et øl for enhver, men for de som setter pris på øl med frukt og bær så er dette noe som kan anbefales. Et annerledes og innovativt juleøl.
Skavli Frelserens nye klær – alkohol 6 %- 0,5 l – utesteder/resturant

Skavli Humle & Honning
Skavli Humle & Honning

Skavli Humle & Honning

Dette er et øl som virkelig imponerer. Et annerledes øl med sterk fokus på honning og humle. Ølet er rubinrødt i fargen og har et fyldig lett brunlig skum som holder godt i glasset. Duften er preget av honning, gress, litt sitrus og noe krydder. Smaken er veldig rund og delikat. Her er det mye honning som møter en kledelig og kraftig bitterhet. Noe bær og karamell finner man fra maltet. Skavli brygghus viser muskler med dette ølet. Det er godt komponert, sterkt og definitivt noe for seg selv. Dette er et eller annet sted mellom mjød og IPA – og det fungerer forbausende godt. Smaken er ikke i stilen til klassiske juleøl, men Humle og Honning er absolutt et av årets bedre nykommere på ølmarkedet og kan nytes hele året.
Skavli Humle & Honning – alkohol 9,9 %- 0,5 l – utesteder/resturant

Skavli Hop*sann!
Skavli Hop*sann!

Skavli Hop*Sann!

Hop*Sann! er juleølet i burtikkversjon til gårdsbryggeriet på Evenskjer. Her er det godt med humle, noe som vises i navnet som trekker tråder både til det engelske ordet for humle, og til Alf Prøysens kjente og kjære Musevisa. Ølet er dypt rødbrun og har brunlig skum som faller litt raskt. Mye humle i duften, sitrus, appelsin, kardemomme. Smaken er også veldig preget av humle. Maltet bidrar balanse og bringer inn smak av kaffe, vanilje og karamell. Fin sødme og god bitterhet. Et godt matøl som passer til litt kraftige kjøttretter.
Skavli Hop*Sann! – alkohol 4,7 %- 0,5 l –Butikk

Storebror

Nøgne Ø er fremdeles storebror blant mikrobryggeriene i Norge. Det er kanskje litt i overkant å omtale dem som mikrobryggeri i dag. Produksjonen til dette bryggeriet er på et nivå som andre mikrobryggerier bare kan drømme om. Som tidligere år sender de ut en rekke juleøl som varierer sterkt i stil og kraft. I første omgang tar vi med to øl som allerede er blitt klassikere. Vi kommer tilbake til resten i en senere artikkel.

Nøgne Ø Underlig Jul
Nøgne Ø Underlig Jul

Nøgne Ø Underlig Jul

Dette ølet har vært på markedet en stund og er både elsket og omstridt. De som liker noe utenom det vanlige setter stor pris på lekenheten i dette underlige brygget. De som ønsker et klassisk juleøl kjøper neppe dette ølet to ganger. Fargen er dypt rødbrun og skummet er fyldig med godt hold. Duften er preget av krydder, fiken, karamell og sjokolade. Smaker kraftig av krydder, særlig kanel og nellik. Ølet har mye maltpreg og en god dose sjokolade. Ettersmaken er veldig krydrete. Dette er rett og slett litt underlig. Et øl som passer best for seg selv og til de som søker en liten stund til å lete etter nye og uvante smaker i dybden av et ølglass.
Nøgne Ø Underlig Jul – alkohol 6,5 % - 0,5 l – kr. 74,90

Nøgne Ø God Jul
Nøgne Ø God Jul

Nøgne Ø God Jul

Meget mørkt i fargen, med et lavt brunt skum. Duften er preget av røde bær, sjokolade, alkohol, tørkede fruktet og eik. Smaken er nokså voldsom med mye bær, tørkede frukter, sjokolade, karamell. Ølet har en relativt lav bitterhet i forhold til hva bryggeriet bruker å levere, noe som kler ølet godt. Et harmonisk og godt juleøl som virker å ha blitt lagret en god stund før det har havnet i hyllene. Med sine 8, 5 prosent er dette et øl som takler litt røff mat.
Nøgne Ø God Jul – alkohol 8,5 % - 0,5 l – kr. 78,00


Vi fortsetter reisen igjennom juleølet 2015 neste fredag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar: LSK-hallen for Lagerbäck hvis værkaoset slår til06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Case-studie: Bare 57 prosent fulgte håndvaskregler på Oslo-sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 PFU behandler klage på NRKs Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Studie: Utenomjordisk liv på Saturn-måne er lite sannsynlig21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05 – Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04 Åtte menn vil bli leder for oljefondet14:03 Uefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44 En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21 Takk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53 29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51 Flere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42 Millionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37 Kvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01 Politiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01 Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08 Opptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07 Beste resultat i Folketrygdfondets historie10:29 Weinstein brakt til sykehus etter dommen10:29 Regnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28 Svenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13 Kjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43 Thiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42 Tre nye virusdødsfall i Iran09:31 Jahn Teigen er død09:30 Nordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18 Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17 Oslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17 18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36 Listhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28 Verdens eldste mann (112) er død i Japan08:15 Kvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47 790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00 Høyre-topper uenige om Frp-kritikk05:59 Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52 Dette skjer i dag05:45 Rapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30 Dette skjedde i natt05:30 Oslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29 Skipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18 Fjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00 Ny bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39 Norsk sæd smører forholdet til Kina04:32 Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18 Fallet fortsetter på børsene i Asia03:03 40 prosent av rensefisken dør i merdene
Siste nytt
07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar: LSK-hallen for Lagerbäck hvis værkaoset slår til06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19NorgeNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00VerdenSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeCase-studie: Bare 57 prosent fulgte håndvaskregler på Oslo-sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00NorgePFU behandler klage på NRKs Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18VerdenAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46VerdenDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23NorgeFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenStudie: Utenomjordisk liv på Saturn-måne er lite sannsynlig21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05Sport– Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04PengerÅtte menn vil bli leder for oljefondet14:03SportUefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44NorgeEn av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21StemmerTakk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53Norge29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51ReiseFlere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42NorgeMillionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37NorgeKvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01NorgePolitiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01VerdenEgypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08VerdenOpptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07PengerBeste resultat i Folketrygdfondets historie10:29KulturWeinstein brakt til sykehus etter dommen10:29VerdenRegnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28KulturSvenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13KulturKjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43SportThiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42Helse og livsstilTre nye virusdødsfall i Iran09:31KulturJahn Teigen er død09:30PengerNordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18PengerFra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17PengerOslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17Verden18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36PolitikkListhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28Helse og livsstilVerdens eldste mann (112) er død i Japan08:15NorgeKvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47Reise790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00KulturRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00PolitikkHøyre-topper uenige om Frp-kritikk05:59KulturSvensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenRapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerOslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29NorgeSkipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18VerdenFjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00PolitikkNy bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39PengerNorsk sæd smører forholdet til Kina04:32VerdenAmerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18PengerFallet fortsetter på børsene i Asia03:03Penger40 prosent av rensefisken dør i merdene

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus