Oppskrift: Kjapp curry

HET HØSTMAT: En deilig curry lager du raskt etter jobb, du må bare innom grønnsaksbutikken først. (FOTO: Carl Martin Nordby)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare én rett på kloden jeg tvinger meg sjøl til å bruke minimais i, og det er «yellow chicken curry in hurry».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Eksotisk match

Ukens rett er en kruttønne av en gryte: gul curry servert med kylling, sjampinjong, peanøtter og sukkererter – smaksatt med rikelig krydder. For å matche smaksrikdommen trenger vi en rustikk vin med karakter og kraft. De puslete, nyanserte greiene får vi spare til sartere anledninger.

Det er naturlig å gå til et varmt vinområde eller vinland som ofte gir vin i den rette, kraftfulle stilen. Et slikt område er Bekaadalen i Libanon. Av vinene herfra har nok en del hørt om Ch. Musar, men det er neppe mange som kjenner til Ch. Ksara Reserve du Couvent

2009 (varenr. 4013701, kr 149, bestillingsutvalg). Vinen er laget på en blanding av druene Cabernet Sauvignon, Syrah og Cabernet Franc. Den har en aromatisk krydret bouquet av solbær, vanilje, fiken, plomme og krydder. Smaken er rik og kraftig med en søtlig, konsentrert og krydret frukt. Tanninene er relativt bløte, og vinen har en grei syre.

Den rike, krydrede fruktkarakteren gjør at krydderet i maten integreres fint i vinen. De kraftigste smakene i gryta rundes fint av, samtidig som vinens eget krydderpreg trer fram. Sammen blir den asiatiske curryen og den libanesiske vinen en eksotisk smaksopplevelse av de store.

De siste årene har det blåst en sterk nordisk vind over landet. Våre særegne råvarer og mattradisjoner har fått en velfortjent renessanse på mange av de aller beste restaurantene. Dette er en veldig tydelig bevisstgjøring av vår identitet og av hvilke råvarer vi har tilgjengelig, og en stor glede å bli servert.

Men det kan bli for mye av alt, selv kjøtt og pottit. Derfor må vi prøve noe annet innimellom også. Mange jeg kjenner har vært i Thailand på ferie, og alle som én snakker de varmt om «hot» green, red eller yellow curry. Den vidunderlige retten serveres på omtrent hvert eneste gatehjørne, sammen med dampende jasminris, ferske skalldyr, kylling- eller oksekjøtt.

Les også: Syv middager til 500 kroner

De tre currytypene – grønn, rød og gul – bygges opp på cirka samme måte. Og det er gjort på et litt langt blunk: Når man har satt over risen, starter man med en currypaste og noe av fettet fra kokosmelken i gryta. Derpå bruker man litt kraft hvis man har, de friskeste grønnsakene man finner – ja, inkludert minimais som ble «harry» etter overforbruket på 90-tallet! – og vanlig kokosmelk. Man avslutter prosessen med en god skvis limesaft og noen dråper fish sauce, og så mangler det bare et dryss med peanøtter eller cashewnøtter før koriander eller thaibasilikum legges på toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen blir dette et inferno av gode smaker. Chilien bidrar med det sterke, og styrer fargen på curryen (grønn chili er sterk som juling, gul chili er kjempesterk, mens rød chili bare er sterk.) Kokosmelken gir fedme og søtlig aroma, og backes opp av den syrlige limesaften.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du ikke noen duganes currypastaer i din nærbutikk, kan dette være unnskyldningen for å ta en tur til byen – til en grønnsaksbutikk som fører god curry på boks.

Les også: Dette er det beste brødet du kan bake

Yellow chicken curry in a hurry

Ingredienser (4 personer)

4 landkyllinglår

6– 8 ss yellow curry pasta (gjerne «AROY-D»)

1 boks Jacobs kyllingkraft

2 løk

4 fedd hvitløk

½ rød chili

2 vårløk

2 bokser kokosmelk (ikke light!)

1 lime

3 ss fish sauce

50 g sjampinjong

12 minimais

2 never usaltede peanøtter

¼ potte koriander

300 g jasminris

Artikkelen fortsetter under annonsen

akkurat passe mye vann (se triks)

1 ss eddik

salt

Framgangsmåte

Ris: Begynn med å sette på jasminrisen og fiks resten mens den koker. Vei opp ca. 300 g ris og skyll den i to minutter. Slik fjerner du eventuelt rusk og rask samtidig som risstøv som kan klebe risen sammen, forsvinner. Når du har helt av vannet, fyller du på med nytt vann til det står et fingerledd opp fra risen (dytt pekefingeren ned til den treffer risen). Dette trikset funker alltid bra. Ha i litt salt og eddik, og kok opp risen under omrøring de første tre minuttene. Skru ned platen til nivå 2 og dekk kjelen med lokk eller clingfilm. Sett klokka på 16 minutter og la risen stå uforstyrret. Rører du i den, er det katastrofe, risen blir til en grøtklump. Når tiden er inne, trekker du kjelen til side, tar av lokket og lar risen dampe (fortsatt uten å røre i den) i fem– ti minutter mens du gjør curryen helt ferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Curry: Start med å ta det harde fra en halv boks kokosmelk. Dette er fett, og det skal du steke currypastaen i til den har fått en mer dempet og nyansert smak. Når det ser helt krise ut i panna, tilsetter du løk, finsnittet rød chili, kyllingkraft og resten av kokosmelken. Kyllinglåret skjæres løs fra beinet og deles i store biter som has i curryen og kokes 5 minutter. Ha deretter i soppen, minimaisen og vårløken, og kok dette videre i kun to minutter. Smak til med fish sauce og limesaft til slutt. Bruk en dyp bolle ved servering. Hiv over peanøtter og noen korianderblader, så er det klart.