Slik sier du nei til sjefen

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange får hjertebank eller kaldsvette når de står overfor krav de ikke føler de kan leve opp til, sier psykolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt for ofte lar vi oss presse på jobben, uten at sjefene vet at de overskrider grensene våre, skriver Avisen.dk.

Mange merker når de overskrider egne grenser, men de påtar seg likevel de ekstra oppgavene, forteller psykolog Tanja Kirkegaard.

– Mange får hjertebank eller kaldsvette når de står overfor krav de ikke føler de kan leve opp til. De merker det godt, sier hun.

Likevel kan det være vanskelig å si fra. Særlig hvis oppgaven er fra sjefen og blir levert på en måte hvor det virker som om det er noe alle kan klare.

– Hvis det ikke virker som om sjefen har noen betenkeligheter med å gi deg oppgaven, så glemmer mange å lytte til seg selv, sier psykologen.

I en travel hverdag er det langt fra alle som bare kan presse ekstra oppgaver inn i skjema, og da er det viktig å øve seg på å si nei, hvis kropp eller hodet instinktivt føler seg presset av enda en oppgave.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foredragsholder og forfatter av boken «Kunsten å si nei», Sebastian Nybo, anbefaler at man øver seg i det såkalte «kompetente nei».

– Det kompetente nei er et voksent nei, som skal leveres uten å vise egne følelser. Her skal man saklig forklare at hvis jeg skal løse denne oppgaven, så går det utover de andre oppgavene mine, forklarer han.

Så må sjefen ta stilling til denne sannheten. Fastholder han eller hun at alle oppgavene må løses samtidig, må du gjøre det klart at det vil ramme kvaliteten på den enkelte oppgave.

Les også: De fem best betalte jobbene i USA

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no