Mage- og tarminfeksjoner nesten utradert med ny vaksine

Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall barn som blir lagt inn med mage- og tarminfeksjoner, har gått ned med 86 prosent etter at spedbarn fikk tilbud om den nye rotavaksinen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaksinen, som beskytter de minste mot rotaviruset, ble tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet for tre år siden og synes å være en suksess, ifølge ferske tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister, SYSVAK. Ni av ti spedbarn har fått vaksinen i denne perioden – og antallet barn under fem år som er blitt henvist til sykehus med mage- og tarminfeksjoner, ble redusert med hele 86 prosent i fjor, opplyser Folkehelseinstituttet.

Før vaksinen ble tatt inn i programmet var rotavirusinfeksjon årsak til rundt to tredeler av alle sykehusinnleggelser med diaré og oppkast blant sped- og småbarn i Norge.

– Det er bra at så mange foreldre har tatt imot tilbudet om å vaksinere barna sine og ønsker å beskytte dem mot denne sykdommen. Rotavirusinfeksjon kan forårsake alvorlig dehydrering, spesielt hos de minste barna, sier overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedgangen i innleggelser er 2016-tall sammenlignet med gjennomsnittet for 2014 og 2015. Nedgangen var størst i aldersgruppen under tre år, der de fleste barn er vaksinert.

Det er også en nedgang på 68 prosent i sykehuskontakter hos større barn i alderen tre til fem år som ikke er vaksinert på grunn av indirekte beskyttelsen fra vaksinen.