UiB tar patent på muskelfremmende hormon

Forskere ved Universitetet i Bergen har vist at hormonet FGF19 har gjort mus slankere og sterkere uten å være i mer bevegelse.
Forskere ved Universitetet i Bergen har vist at hormonet FGF19 har gjort mus slankere og sterkere uten å være i mer bevegelse. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Universitetet i Bergen (UiB) og franske forskere har tatt patent på stoffet FGF19. Hormonet gjør mus slankere og sterkere uten mer bevegelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

UiB-forsker Jérôme Ruzzin står i spissen for forskningen på Fibroblast growth factor (FGF) 19. Patentet på hormonet eier UiB og Ruzzin sammen med et forskerteam i Lyon i Frankrike.

Forskerne vil gjerne prøve stoffet på mennesker.

– Vi tror dette stoffet har et stort potensial for eldre og sengeliggende, som opplever at musklene svinner hen, sier Ruzzin, som jobber ved Institutt for biologi ved universitetet, til Bergens Tidende.

FGF19-hormonet dannes i tarmen. Forskning på stoffet med museforsøk konkluderer med at det senker blodsukkeret og reduserer kolesterol. Ruzzin og hans kollegaer har vist at innsprøytninger av stoffet har styrket muskulaturen til mus som ikke trener. De første forsøkene på mennesker er i gang i USA. Foreløpig har Ruzzin og hans kollegaer vist at stoffet har en synlig effekt på muskelceller fra mennesker.

Forskningen på og utviklingen av stoffet avhenger av om teamet får videre finansiering til forskningen og om de finner en passende industripartner.