Gutter får tilbud om HPV-vaksine fra neste høst

HPV-vaksine har i Norge kun vært tilbudt jenter, selv om gutter er like utsatt for smitte og like sannsynlig beskyttet av vaksinen. Om halvannet år skal de begynne å få tilbud om gratis HPV-vaksinering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HPV-vaksine har i Norge kun vært tilbudt jenter, selv om gutter er like utsatt for smitte og like sannsynlig beskyttet av vaksinen. Om halvannet år skal de begynne å få tilbud om gratis HPV-vaksinering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ni år etter at jenter i 7. klasse fikk innført tilbud om HPV-vaksine får guttene det samme. 

Selv om avgjørelsen om at gutter skal få samme tilbud som jenter er tatt, vil det drøye før første stikk settes. Vaksinasjon for gutter innføres ikke før skoleåret 2018/2019 fordi Folkehelseinstituttet trenger tid til å produsere og distribuere informasjon til kommunene, guttene og deres foreldre, ifølge Høyres nettside.

HPV er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen blant både kvinner og menn. Likevel har bare jentene fått tilbud om vaksinen, enda vaksinering av gutter sannsynligvis vil forebygge HPV-relatert kreft hos menn like effektivt som den har gjort for kvinner, skriver Sykepleien. Folkehelseinstituttet har anbefalt helsemyndighetene å vaksinere guttene, ikke bare jentene.

I mars stilte overlege og professor i gynekologi Ole Erik Iversen spørsmål om hva helse – og omsorgsminister Bent Høie (H) venter på. I Dagens Medisin spekulerte Iversen i om HPV-vaksine til gutter er Høies joker i valgkampen. Onsdag, dagen før revidert nasjonalbudsjett og fire måneder før valget, kom meldingen.

– Nå legger vi opp til at guttene får det samme tilbudet, sier Høie.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden