Brystkreft får mest oppmerksomhet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brystkreft blir omtalt nesten 20 ganger oftere i mediene enn blærekreft. – Overraskende forskjeller, sier direktør for Kreftregisteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreftregisteret har gjennom databasen for medieovervåking, Atekst, funnet at ordet blærekreft er registrert i 2.000 oppslag, mens brystkreft er omtalt nesten 20 ganger så ofte, over 38.800 ganger.

– Det er overraskende at forskjellene er så store, og ikke minst at en så stor kreftform som blærekreft er så lite synlig. Blant menn er dette faktisk den fjerde største kreftformen, sier direktør for Kreftregisteret, Giske Ursin.

Til sammenligning er hudkreft, den femte største kreftsykdommen blant menn, omtalt mer enn 11.000 ganger. Prostatakreft, som er den største kreftformen både blant menn og totalt, er nevnt nær 17.700 ganger. Erik Skaaheim Haug, overlege ved Sykehuset i Vestfold og leder av Norsk Blærekreftgruppe, er enig i at dette er bemerkelsesverdig.

– Det blir stadig mer åpenhet rundt kreft, men blærekreft står helt på sidelinjen i denne sammenhengen. Det kan være uheldig fordi mange ikke kjenner til tidlige tegn på sykdommen, som blod i urinen, og derfor kommer senere til behandling.

I tillegg peker Haug på store sammenhenger mellom blærekreft og røyking.

– Vi regner med at rundt halvparten av de 1.500 årlige tilfellene av blærekreft kunne vært unngått dersom ingen hadde røykt, sier han.