Levealderen nærmer seg 90 år for kvinner i flere land

Kvinner i Sør-Korea er ventet å leve lengst i framtiden, ifølge en ny studie. Her lager en gruppe sørkoreanske husmødre den tradisjonsrike retten kimchi til et veldedighetsprosjekt. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
Kvinner i Sør-Korea er ventet å leve lengst i framtiden, ifølge en ny studie. Her lager en gruppe sørkoreanske husmødre den tradisjonsrike retten kimchi til et veldedighetsprosjekt. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sør-Korea kan bli det første landet hvor kvinners forventede levealder overstiger 90 år, ifølge en ny studie.

Andre i-land følger ikke langt etter: Franske og japanske kvinner vil også mest sannsynlig kunne leve til de blir over 88 år gamle, ifølge studien, som er publisert i fagtidsskriftet The Lancet.

– Så sent som ved århundreskiftet trodde mange forskere at forventet levealder aldri ville kunne overstige 90 år, sier hovedforfatteren av studien, Majid Ezzati, som er professor ved Imperial College i London.

Nå sier han at han ikke lenger tror at det finnes en øvre grense.

Ifølge studien vil en sørkoreansk jente som blir født i 2030, kunne forvente å bli 90,8 år gammel. En gutt kan regne med å bli 84,1 år, også det det høyeste av de 35 i-landene som er undersøkt.

84 for menn

Etter Sør-Koreas menn følger menn i Australia, Island og Sveits, som også får en forventet levealder på over 84 år.

For 50 år siden var Sør-Korea et svært fattig land. Men landet har hatt en rask økonomisk utvikling, og den nye studien viser at forventet levealder har økt raskere i Sør-Korea enn de andre landene.

Ezzati viser til sterk økonomisk vekst i kombinasjon med god spedbarnsnæring og god tilgang til helsetjenester og moderne teknologi som viktige årsaker til den høye sørkoreanske levealderen. I tillegg er det lav andel overvektige, og få kvinner røyker.

Lavest i USA

Studien viser også at USA i 2030 kommer til å ha den laveste forventede levealderen av de 35 landene i undersøkelsen. Med 83 år for kvinner og 79,5 år for menn vil USA ligge på nivå med mellominntektsland som Mexico og Kroatia.

Av de 35 undersøkte landene har USA høyest barne- og mødredødelighet, drapsrate og overvekt. USA er også det eneste landet uten et offentlig helsevesen som omfatter alle innbyggerne, noe som regnes som en nøkkelfaktor for å redusere dødeligheten.

Landene som ble undersøkt, er OECDs 35 medlemsland. De er USA, Canada og de fleste europeiske land, Japan, Sør-Korea og andre utviklede østasiatiske land, samt Mexico og Chile. I alle landene ventes det at levealderen vil øke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden