Tre av fem røykere fortsetter å røyke etter hjerteinfarkt

Røyking er en hovedårsak til hjerteinfarkt, men svært mange klarer ikke å slutte, selv om de allerede har fått et infarkt og er klar over risikoen. Foto: Frank May / NTB scanpix
Røyking er en hovedårsak til hjerteinfarkt, men svært mange klarer ikke å slutte, selv om de allerede har fått et infarkt og er klar over risikoen. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare 2 prosent av pasienter som har hatt hjerteinfarkt klarer å følge alle råd for å redusere risikofaktorene i etterkant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omlegging av usunn livsstil er beste måte å redusere risikoen for nye infarkt. En studie fra Drammen sykehus og Sykehuset Vestfold viser imidlertid at tre av fem røykere fortsetter å røyke, 81 prosent sliter med overvekt og 60 prosent er lite eller ikke fysisk aktive, skriver Aftenposten. En betydelig andel rammes av infarkt igjen få år senere.

– Resultatene er nedslående og overraskende, sier John Munkhaugen, konstituert overlege i hjertesykdommer og leder av studien. Studien viser også at bare halvparten av pasientene klarer å nå behandlingsmålet for blodtrykk, selv om de går på anbefalte medisiner.

Drøyt 13.000 får hjerteinfarkt i Norge hvert år, og det er en av de vanligste dødsårsakene i landet. Rundt 90 prosent av risikoen for hjerteinfarkt knyttes til røyking, overvekt og lite fysisk aktivitet.

Overlege ved Statens legemiddelverk og kardiolog Steinar Madsen er skuffet over resultatene.

– Vi må bli flinkere til å forebygge enn i dag, og vi må bli flinkere til å følge opp risikopasienter. Forebygging er alltid bedre enn behandling, sier han og legger til at helsevesenet må tenke nytt.