Dette viruset sprer seg raskt

Asiatisk tigermygg (Aedes albopictus). En hunnmygg fylt med menneskeblod. Det er ved slike stikk man kan bli smittet med chikungunya virus.
Asiatisk tigermygg (Aedes albopictus). En hunnmygg fylt med menneskeblod. Det er ved slike stikk man kan bli smittet med chikungunya virus.

Chikungunya-feber er et virus som nå har spredd seg til Europa. Man smittes via mygg og det gir blant annet kraftige leddsmerter som symptom.

Chikungunya er et RNA-virus av familien Togaviridae som overføres fra mygg. Chikungunya er et ord fra Tanzania som betyr forvridd eller bøyd. Viruset ble først beskrevet etter et utbrudd i Tanzania i 1952, og pasientene går ofte bøyd på grunn av leddsmerter. Det kan ikke smittes fra person til person, og kan bare smitte via myggstikk. Chikungunya er ikke en spesielt farlig sykdom, men fordi den er ny i visse områder i verden, er det ingen oppbygget immunitet, så mange blir smittet og syke. Dette gjør at myndigheter over hele verden også jobber med å utdanne folk om viruset, og man kan lese mye om det i media.

Slik smitter chikungunya

Chikungunya smitter via myggstikk og kan ikke smittes fra person til person. Det er de samme artene av mygg som sprer zikavirus og denguefeber som sprer Chikungunya. Det er stort sett ikke farlig å reise til områder med Chikungunya-utbrudd, men man bør gjøre så godt man kan for å ikke bli stukket av mygg.

Chikungunya overføres fra mygg når hunn-myggen (av typen Aedes aegypti og Aedes albopictus) biter mennesker. Disse myggartene stikker også om dagen, og de kan bite både ute og inne, særlig Ae. aegypti.

Les også: Influensaen kommer – 1,5 millioner i risikosonen

Har spredd seg til 60 land

Tidligere var Chikungunya kun i Afrika, Asia og det indiske kontinentet, men finnes nå i over 60 land, også i Europa og både sør- og nord-Amerika. Ae.aegypti finnes ikke i kontinentaleuropa, men Ae. albopictus, også kjent som asiatisk tigermygg, er allerede å finne i Italia, Frankrike og Spania, og kan godt spre seg til Norge over tid.

Flere nordmenn har blitt diagnostisert med Chikungunya, de fleste etter reiser i Karibia hvor Chikungunya er vanlig. Det har vært utbrudd av viruset også i Europa, inkludert Frankrike. Når det kommer utbrudd blir ofte 1/3 - 3/4 av befolkningen i området smittet.

Det er ingen reiserestriksjoner forbundet med Chikungunya fordi de fleste som blir smittet enten er asymptomatiske (har ingen symptomer), eller blir friske uten noen langvarige mén. Barn under to år, gravide kvinner, eldre og folk med nedsatt immunforsvar har en høyere risiko for komplikasjoner.

Les også: Reisevaksine - vaksiner deg hvis du skal reise til disse landene

(Saken fortsetter under)

Myggarten aedes aegypti, er også smittebærer for Zikavirus og Dengue feber. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Myggarten aedes aegypti, er også smittebærer for Zikavirus og Dengue feber. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Gravide

Gravide kan ikke gi det til sine ufødte barn. Det har vært noen få rapporter om mødre som hadde feber fra Chikungunya rett før de fødte som smittet sine barn, så hvis man er gravid og har viruset bør man følges opp av lege. Gravide er mer utsatt for komplikasjoner hvis de blir smittet av Chikungunya. (Les mer nedenfor)

Symptomer ved chikungunya

Viruset forårsaker plutselig feber og sterke leddsmerter . Man kan også bli trett og sliten , få hodepine , muskelsmerter, artritt, konjunktivitt (øyekatarr) , oppkast og kvalme, og utslett. De fleste som får viruset blir syke, men de fleste blir også friske igjen etter 7-10 dager.

Indremedisiner Nina Bryhn. Foto: Privat Foto: Privat
Indremedisiner Nina Bryhn. Foto: Privat Foto: Privat

Gravide, personer med nedsatt immunforsvar og andre med kroniske sykdommer kan få mer alvorlig sykdom som lunge- og hjertesvikt og infeksjon i sentralnervesystemet. 12-14 prosent av de smittede får et mer kronisk forløp med langvarige leddsmerter som varer i måneder eller år.

Noen få får videre komplikasjoner som øyeinfeksjoner, Guilliain-Barré syndrom, myokarditt, hepatitt, nyreproblemer, nervelammelser og død, særlig hos eldre eller folk med nedsatt immunforsvar. Leddsmertene kan vare i uker og måneder etter at pasienten ellers har blitt frisk, og det er ingen kurerende behandling, kun symptomlindring, og heller ingen vaksine å få for Chikungunya.

Les også: – Zikavirus blir verande i hjernen i lang tid

Inkubasjonstid

Inkubasjonstid er den tiden det tar fra man blir smittet til man blir syk. Etter å ha blitt bitt av en infisert mygg er inkubasjonstiden mellom 2-12 dager, men vanligvis mellom 4-8 dager. Chikungunya kan bli forvekslet med denguefeber.

Slik stilles diagnosen

Man kan stille diagnose ved å bruke ELISA-prøver som kan vise at det er høye IgM og IgG anti-chikungunya antistoffer i blodet hos pasienten, eller PCR-metoder.

Les også: – Ta nødvendige forholdsregler spesifikt for ditt reisemål

Slik kan du forebygge Chikungunya-feber

Den beste måten å unngå å bli smittet er å unngå myggstikk ved å bruke klær som beskytter, og også bruke myggmidler inkludert DEET, IR3535 eller ikaridin. Når man sover, enten det er dag eller natt, må man bruke myggnetting når man er i faresoner og vinduer bør ha myggnetting. I tillegg er det viktig at myndighetene i land hvor det er utbrudd av Chikungunya informerer og hjelper med å unngå stillestående vann hvor mygg kan formere seg, særlig i nærheten av der mennesker bor. Det kan være nødvendig å spraye med insektdrepende midler over store områder. Det er ingen restriksjoner på reiser til områder med Chikungunya.

Les også:

Dette bør du vite om barn og myggmidler

Kan man trene når man har en forkjølelse?

Skarlagensfeber

Dyrebitt

Dette er streptokokker

Hjernehinnebetennelse

Sjekk barna for lus nå

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden