Migrenemedisin stoppes etter blodprøvejuks

Det er ikke noe galt med selve medisinen som nå blir stoppet, understreker legemiddelverket. Illustrasjonsfoto.
Det er ikke noe galt med selve medisinen som nå blir stoppet, understreker legemiddelverket. Illustrasjonsfoto. Foto: Scanpix / NTB scanpix

En medisin mot migrene kan ikke lenger selges i Norge etter at et indisk firma jukset med resultatene av blodprøver.

Legemiddelet Eletriptan Mylan har fått midlertidig omsetningsforbud i Norge, skriver Dagens Medisin.

– Det er sjeldent og ytterst beklagelig at dette skjer, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk til nettavisen.

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har oppdaget juks hos Semler Research Centre Private Ltd i India, som har utført studier for en rekke legemiddelselskaper.

Firmaet har jukset med blodprøveresultater. Blodprøvene er del av godkjenningen av såkalte generika, legemidler som skal ha samme virkning som et originallegemiddel. Friske forsøkspersoner får på ulike tidspunkt både originalen og kopien, og så sammenlignes blodprøvene. Det indiske firmaet skal ha brukt den samme blodprøven i begge tilfellene, og dermed oppnådd like resultater.

I Norge er det bare ett legemiddel som er berørt. Eletriptan Mylan brukes i korttidsbehandling av migrene.

– Den positive siden av dette er at det viser at inspeksjonen fra myndighetene er grundig og egnet til å avsløre juks. Den triste siden er at dette er et eksempel på at noen er villig til å jukse, sier Hortemo.