Nå begynner gresspollenallergi å melde seg

Et symptom på gresspollenallergi er at det klør og svir i øynene. Foto: NTB Scanpix
Et symptom på gresspollenallergi er at det klør og svir i øynene. Foto: NTB Scanpix

Symptomene starter først om sommeren, hvis man har allergi mot gress. Allergi mot bjørkepollen starter tidligere på våren.

Forskjellige typer pollen

Pollen er små partikler fra planter, som spres med vind eller insekter. Mange reagerer på pollen fra bjørk, or, salix og hassel, samt gress (spesielt timotei og hundegress) og ugresset burot.
Kilde: NAAF

Ifølge Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos Norges Astma og Allergiforbund (NAAF), er spredningen av gresspollen kraftig i enkelte deler av landet akkurat nå.

– Det har vært en lang periode med tørt og varmt vær i Sør-Norge, noe som gir mye spredning. Regn demper spredningen, men selv om det har regnet nå er det mange som opplever ubehag, sier hun.

Les også: Melkeallergi - allergi hos barn

Dette hjelper mot symptomene på gresspollenallergi

Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos Norges Astma og Allergiforbund. Foto: NAAF
Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos Norges Astma og Allergiforbund. Foto: NAAF

NAAF anslår at så mange som 500.000 nordmenn plages av gresspollenallergi, som er den nest vanligste pollenallergien. Allergi mot bjørk er den typen pollenallergi som er aller mest vanlig.

For enkelte blir symptomene så ille at de blir sykemeldte, eller må holde seg hjemme fra skole og barnehage.

For å fungere bedre i hverdagen, anbefaler Bistrup at man forsøker å eksponere seg minst mulig for gress, og følge med på pollenvarsel.

– Ta antihistaminer, øyedråper og nesespray for symptomlindring. Husk å skylle deg og vaske hendene etter at du har vært ute og forsøk å ikke ta deg så mye i ansiktet. Ikke luft midt på dagen, så unngår du at pollen kommer inn i huset og tørk klær innendørs. Man kan også kjøpe pollenfilter til å ha foran vindu.

Les også: Mange tror det kommer av allergi

Vaksine mot gressallergi

For dem som er moderat til kraftig plaget av gresspollenallergi, anbefaler NAAF også det som kalles allergivaksine. Denne kan tas av voksne og barn over fem år.

– Det er egentlig et hyposensibiliseringsprogram, hvor man tar en smeltetablett under tungen hver dag. Til slutt vil man utvikle toleranse mot gresspollen. Dersom du har et barn som sliter på skolen på grunn av allergi, er dette noe du kan diskutere med legen din, sier Bistrup.

Les også: Allergi mot hun, katt og hest?

Mange ulike sorter gresspollen

​Barnelege Cecilie Revhaug hos KAL Klinikken og barneklinikken på Oslo Universitetssykehus, forteller at det finnes mange forskjellige typer gresspollen.

Barnelege Cecilie Revhaug hos KAL Klinikken og barneklinikken på Oslo Universitetssykehus Foto: KAL Klinikken
Barnelege Cecilie Revhaug hos KAL Klinikken og barneklinikken på Oslo Universitetssykehus Foto: KAL Klinikken

– Timotei er den typen gress vi vanligvis har i plena vår her i Norge. Men det finnes mange forskjellige typer gress, på samme måte som at et tre ikke bare er et tre. Enkelte kan derfor oppleve at de ikke reagerer på gresset når de er på ferie i utlandet, forklarer hun.

Gresspollen er ifølge Revhaug den nest mest vanlige typen pollenallergi i Norge, med bjørkepollen som nummer en. I tillegg er pollenpartiklene fra gress enklere å unngå.

– Pollenpartiklene fra bjørk er laget for å fly kjempelangt og vi opplever at de kan komme helt fra Polen og over Østersjøen hit til Norge. Gresspollen flyr derimot bare noen få meter, slik at de som er allergiske reagerer mest når de ruller seg i gresset eller hopper i høyet. Symptomene er ikke riktig så ille dersom man kommer seg opp og bort fra bakken, sier hun.

Les også: Allergi kan utløse eller forverre astma

Allergi mot gresspollen utvikler seg over flere år

Revhaug forklarer at all pollenallergi utvikler seg over flere år.

– Man må ha vært gjennom noen pollensesonger for å bli allergisk. Det er derfor ikke så vanlig at man påviser gressallergi hos helt små barn, det oppstår gjerne fra barneskolealder og utover. Jo flere sesonger man har vært gjennom, jo større er risikoen for at man kan utvikle pollenallergi, sier hun.

Hvem har risiko for å bli allergiske mot gresspollen?

Selv om alle i utgangspunktet kan bli allergiske mot gress, er det enkelte faktorer som gir større risiko.

– For eksempel om man har en annen atopisk sykdom, som matallergi , astma , høysnue eller atopisk eksem. Alle disse kan komme enkeltvis, men oppstår i hyppigere grad sammen. Foreldre som selv er allergiske, har en økt risiko for at de får barn som får en atopisk tilstand.

– Men det er ikke noe man kan gjøre for å forhindre allergi, hverken under svangerskapet eller mens man ammer. Det hjelper ikke å unngå matvarer for å forebygge pollenallergi. Men studier har vist at dersom man har pollenallergi, så kan man forebygge det å utvikle astma og høysnue ved å ta allergivaksinering, sier Revhaug.

Les også: Har barnet mitt astma?

(Saken fortsetter under)

I disse dager er det mange foreldre som oppdager at barnet deres er allergisk mot gress. Foto: NTB Scanpix
I disse dager er det mange foreldre som oppdager at barnet deres er allergisk mot gress. Foto: NTB Scanpix

Symptomer ved gresspollenallergi kan forveksles med forkjølelse

De mest vanlige symptomene på gressallergi er ifølge Revhaug nysing, snørr, kløe i øynene, forverret astma eller at man føler seg generelt trøtt og slapp.

– Mange av disse symptomene kan forveksles med forkjølelse eller øyebetennelse, men allergi gir ikke feber, sier hun.

Hvordan allergien skal behandles, avhenger av hvor kraftige symptomene er.

– For enkelte holder det kanskje å bruke litt øyendråper, unngå gress og lukke vinduet når det står på som verst. Mens andre må bruke nesespray og tabletter. Det finnes mange fine og milde medisiner som også kan brukes av småbarn, men da må dette godkjennes av en barnelege med kompetanse. Dette er medisiner som har vært i bruk lenge og som har få bivirkninger, sier Revhaug.

Les også på Mammanett: Allergi og forkjølelse - dette er forskjellen

Hvordan foregår en prikktest?

En allergitest som vanligvis settes på underarmen. Resultatet her påviste allergisk reaksjoner på mange stoffer. Foto: NTB scanpix/Plainpicture v. Heidi Mayer
En allergitest som vanligvis settes på underarmen. Resultatet her påviste allergisk reaksjoner på mange stoffer. Foto: NTB scanpix/Plainpicture v. Heidi Mayer

Prikktest er en allergitest som vanligvis settes på underarmen. Mulige allergifremkallende stoffer prikkes inn i huden med en spesiell nål (lansett). De fleste opplever ikke dette som smertefullt, ifølge Oslo universitetssykehus

Hvis man er allergisk mot ett eller flere av stoffene, vil området etter ti- femten minutter begynne å klø eller hovne opp. Jo større reaksjon, jo større allergi.

Påvises ved blodprøve og prikktest

Dersom du mistenker at barnet ditt har gressallergi, anbefaler hun at du tar kontakt med noen med god kompetanse på området.

– Det er en myte at det finnes en nedre aldersgrense for allergitesting, også små barn kan få en blodprøve eller en prikktest. Men det er viktig at man går til noen som har tilstrekkelig kompetanse til å analysere svarene og som kan gi en god helhetsvurdering av barnet ditt, sier hun.

Les også på Mammanett: Gravide og ammende får ofte dårlige råd om allergimedisiner

Varsel om spredning av gresspollen

Har man gresspollenallergi, eller mistenker at man har det, kan man sjekke hvor stor spredningen er på pollenvarslingen.no, en tjeneste fra Norges Astma og Allergiforbund. Du kan også laste varselet ned som en app på mobiltelefon og få varsel når det er stor spredning der du bor.

Har du et spørsmål om allergi? Spør en av våre leger på Lommelegen.

Les også:

Allergi kan utløse eller forverre astma

Matvareallergi

Symptomer på pollenallergi

Pollenallergi – når skal du starte med medisinene?

Saken ble opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:54 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen02:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09 Våteste nyår i Bergen siden 186101:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep01:21 Flyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 – Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen
Siste nytt
03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:54NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen02:50VerdenTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige02:09NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186101:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep01:21NorgeFlyplassen på Gran Canaria åpnet igjen00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09NorgeMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43VerdenKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstil– Mye dårlig informasjon alarmistiske rapporter17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus