Studie knytter mye bilkjøring til fedme

Det lønner seg ikke å pendle til jobb, ifølge en ny studie.
Det lønner seg ikke å pendle til jobb, ifølge en ny studie. Foto: Shutterbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om man tilbringer mye tid bak rattet, er det sannsynlig at man veier litt mer enn de som kjører mindre, ifølge en ny australsk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Biltrafikken på norske veier var i 2015 den største på syvår. Vegtrafikkindeksen viste at personbiler og andre lette kjøretøy økte med 1,8 prosent, mens trafikken for tunge kjøretøy økte med 4,2 prosent. Slikt er dårlig nytt for miljøet, men nå viser en ny studie at bilbruk spiller inn på graden av overvekt.
En ny studie viser at de som tilbringer mer enn én time bak rattet hver dag, er i snitt 2,3 kilo tyngre enn de som kjører bil i mindre enn 15 minutter daglig. De som kjører mye bil har i tillegg 1,5 centimeter større livvidde.

Les også: Kraftig vekst i biltrafikken

Studerte kjørevanene til mer enn 2.800

Forskerne ved Australian Catholic Universitys Institue of Health and Aging studerte kjørevanene til mer enn 2.800 australiere som deltok i en studie om diabetes, overvekt og livsstil.

Kjørevanene til deltagerne ble målt opp mot BMI, midjemål og en rekke metabolske risikofaktorer. Resultatene viser at sammenlignet med de som kjører bil i mer enn 15 minutter, har de som bruker mer enn én time i bilen, stor sannsynlighet for å være 0,8 prosent tyngre - som tilsvarer 2,3 kilo dersom man er cirka 1,70 centimeter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of preventive medicine.

Les også: Forskere har funnet gen som kan være «av-knapp» for fedme

Menn legger lettere på seg

Studien viser også at menn som kjører minst en time om dagen, hadde større sannsynlighet for å legge på seg enn kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det australske statistikkbyrået er bilen det viktigste framkomstmiddelet for 78 prosent av australiere. Studiens hovedforfatter Takemi Sugiyama opplyser at bilen er det viktigste fremkomstmiddelet for henholdsvis 54 prosent av den svenske befolkningen, 86 prosent av befolkingen i USA og 64 prosent av befolkningen i Storbritannia.

Les også: Selv små bilringer rundt magen er farlige

Viktig for folkehelsen

Sugiyama mener det er viktig å forsøke å redusere biltrafikken. Ikke bare av hensyn til miljøet og forurensing, men også de negative helseeffektene av fedme og overvekt. Han mener det er en god ide å fremme transportmidler som sørger for at folk er i bevegelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorganisasjon anbefaler personer over 18 år å være i moderat aktivitet minst 150 minutter i løpet av en uke. Moderat aktivitet kan innebære å gå eller sykle til jobb.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er litt fysisk aktivitet bedre enn å være fullstendig stillesittende, og at det vil minske risikoen for å utvikle livsstilssykdommer og overvekt.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter

Les også:

– Epigenetikk ser ut til å spille en stor rolle i fedmeutviklingen

Magefedme kan øke risikoen for kreft