Alkohol: Dette skjer med kroppen ved promille

Hva skjer med kroppen din når du drikker alkohol? Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Små alkoholmengder innebærer normalt liten skaderisiko for friske personer. Men hvordan påvirkes kroppen etterhvert som promillen stiger?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva som er for mye alkohol kan variere fra person til person.

Men hva er det egentlig som skjer i kroppen ved promille?

Det tar bare noen minutter før alkoholen kan måles i blodet etter inntak av alkohol. Alkohol absorberes først og fremst i tynntarmen, men noe kan også absorberes i magesekken.

Hvor raskt alkoholen blir absorbert avhenger også av om du drikker på full eller tom mage, ifølge Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Alvorlig psykisk syke er mest utsatt for rusavhengighet

Reagerer ulikt på alkohol

Folk reagerer forskjellig på ulik promillenivå. Alkohol kan påvirke effekten av en rekke legemidler og rusmidler, og hvordan kroppen reagerer på disse.

Kvinner får ofte høyere promille enn menn når de drikker det samme.

Hilde Skyvulstad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, forklarer hvorfor:

– Det meste av alkoholen nedbrytes i leveren, men noe brytes ned i magesekken av et enzym allerede før alkoholen kommer i blodet. Menn har mer av dette enzymet som heter «alkoholdehydrogenase» enn kvinner. Dette fører til at en større andel av alkoholen går over i blodet hos kvinner og gir en høyere promille.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden kvinner ofte er mindre enn menn og har mindre volum å fordele alkoholen på, vil dette utgjøre at promillen hos kvinner blir høyere enn hos menn når de inntar samme mengde alkohol.

– Drikker man på tom mage, tas alkoholen raskere opp i blodet og promillen blir høyere. Dette gjelder for begge kjønn, påpeker Skyvulstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis alkoholen drikkes sammen med et måltid eller etter at man har spist, man det ta inntil tre timer før alkoholen er absorbert i blodet.

LES OGSÅ: Stadig flere får skrumplever

Alkohol i kroppen = promille

1 promille betyr at blodet inneholder cirka 1 gram alkohol per kilo blod.

Den første ølen eller drinken fører for de fleste til økt prating, bedre selvfølelse og redusert sosial angst, ifølge kampanjeorganisasjonen for alkoholvett, AV-OG-TIL.

Slik blir du påvirket etterhvert som promillen stiger:

Promille på 0,2: Synet blir dårligere, særlig å fokusere raskt og å skifte fra lys til mørke blir vanskeligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Promille på 0,5: Man oppfatter situasjonen dårligere og reagere mindre presist.

Promille på 0,8: Dårligere koordinasjonsevne og lengre reaksjonstid.

Promille på 1,0: Oppmerksomheten og konsentrasjonsevnen er svekket, man begynner å bli trøtt, har nedsatt balanse og blir dårligere til å bevege seg.

Promille på 1,5: Helt klart dårligere motorikk, snakker uklart og snøvlete, problemer med å huske.

Promille på 2,0: Symptomer på forgiftning. Man har ikke selvkontroll.

Promille på 3,0: Mister kontroll over urinblæren, oppkast, pustesenteret i hjernen kan fungere dårligere, fare for bevisstløshet og død.

Kilde: AV-OG-TIL. Organisasjonen påpeker at folk kan reagere ulikt på promillenivå, og at ikke alle vil reagere slik denne skalaen viser.

LES OGSÅ: Har du for høye verdier på leverprøver?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødelig promille

Ved en promille på 1,5 og høyere vil de fleste ha problemer med å huske alt som skjer, og hukommelsestapet vil øke med stigende alkoholkonsentrasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved svært høy alkoholkonsentrasjon vil deler av nervesystemet bli lammet. Det farligste som kan skje da, er at respirasjonssenteret (pustesenteret) i hjernen hemmes så mye at pustingen stanser. Promille fra rundt 3,0 og oppover kan være dødelig, sier Vibeke Halvorsrud Mathisen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, til Lommelegen.

Eksempel på hvordan mat og tid påvirker promillen:

Dersom en voksen mann styrter fem alkoholenheter på tom mage, kan han oppnå en maksimal alkoholkonsentrasjon på cirka 1,5 promille.

Drikker han samme alkoholmengde i forbindelse med et måltid, oppnår han for eksempel cirka 1 promille.

Bruker han flere timer på inntaket, kan han kanskje bare oppnå cirka 0,75 prosent promille som maksimal konsentrasjon.

Kilde: Fhi.no

Les også: Nordmenn drikker ikke mindre enn før

Så mye faller promillen i timen

Det giftige stoffet acetaldehyd dannes i prosessen med å bryte ned alkohol i leveren, som gir den ubehagelige «dagen derpå»-følelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Promillen faller med 0,12-0,18 per time både hos kvinner og menn, ifølge Fhi.no. Noen forbrenner 0,12 promille per time, mens andre forbrenner 0,18 promille per time. De fleste forbrenner 0,15 promille per time.

Alkoholforbrenningen kan gå raskere hos personer med et jevnlig, hyppig og stort alkoholforbruk. Det kan være opp mot 0,30 promille per time og i sjeldne tilfeller enda raskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vegtrafikklovens grense er satt på 0,20 promille. På dette stadiet går forbrenningen litt saktere enn ved promiller høyere enn 0,20.

Det er ikke lov å kjøre bil dersom alkoholkonsentrasjonen i blodet er høyere enn 0,2 promille.

For førere av fritidsbåter og småbåter under 15 meters lengde er promillegrensen i blod 0,8 promille, eller 0,4 milligram alkohol per liter i utåndingsluft.

Hvor mye alkohol er greit i uka?

Helsedirektoratet gir ikke anbefalinger om øvre grense for antall alkoholenheter du kan drikke i løpet av en uke, i motsetning til Verdens Helseorganisasjon (WHO), som har følgende anbefalinger:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner bør ikke drikke mer enn 14 alkoholenheter i uken

Menn bør ikke overskride 21 alkoholenheter

En alkoholenhet tilsvarer 15 ml ren alkohol, eller i vekt 12,8 gram alkohol.

Kort fortalt, vil en flaskeøl på 0,33 liter med alkoholprosent på 4,5, tilsvare én enhet. En halvliter øl med samme alkoholprosent, tilsvarer 1,52 enheter.

Alkohol har høyest konsentrasjon i brennevin, mens vin og øl inneholder noe lavere konsentrasjoner. Et glass vin (1,5 dl) med 12 prosent alkohol, utgjør én enhet.

Les også: – Det finnes ingen kur for bakrus