Tørrhoste og slimhoste: Rådene som kan hjelpe

HVA SLAGS HOSTE HAR DU: Husk at tørrhoste og slimhoste behandles forskjellig. Ved slimhoste må slimet få komme opp, og da bør man ikke bruke hostedempende midler. Foto: NTB Scanpix
HVA SLAGS HOSTE HAR DU: Husk at tørrhoste og slimhoste behandles forskjellig. Ved slimhoste må slimet få komme opp, og da bør man ikke bruke hostedempende midler. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du tørrhoste eller slimhoste? Behandlingen er forskjellig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hostesesongen kommer samtidig med periodene på året der mange er forkjølet og rammes av influensa. Det er viktig å huske at hoste som oftest kommer sammen med en virusinfeksjon, og i de aller fleste tilfellene er den helt ufarlig – og går over av seg selv.

Hoste er en beskyttelsesrefleks for luftveiene og kan arte seg som tørrhoste eller slimhoste. Ved en vanlig luftveisinfeksjon er tørrhoste det vanligste. En tørrhoste er en hoste der det ikke kommer opp slim når man hoster, og hosten kan ofte kjennes som en kløe. Noen ganger kan det være vanskelig å stoppe. Så – hva gjør man da?

Bronkitt: Når du hoster så du ikke får sove om natten

Tørrhoste skyldes nesten alltid uskyldig virus

– Tørrhoste skyldes som regel en ettgradig betennelse i bronkiene. Denne skyldes nesten alltid et virus, og er i de aller fleste tilfeller uskyldig, understreker overlege og professor ved Oslo Universitetssykehus, Dag Kvale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hoste oppfattes ofte som svært irriterende.

– Ofte hoster man mer enn det som er nødvendig, og det oppfattes som irriterende. Tørrhoste forverres ved flatt sengeleie, derfor er det viktig å sove med hodet høyt. Bruk en ekstra pute, og gjerne hostestillende medisin om natten, sier Kvale.

Som regel vil man ikke trenge å oppsøke lege ved vanlig tørrhoste.

– En sjelden gang kan hosten skyldes bakterier som for eksempel mycoplasma, og da kan antibiotika være aktuelt. Langvarig hoste kan også bety en lettgradig astma. I disse tilfellene bør man oppsøke lege, sier Kvale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik demper du tørrhoste

– Tørrhoste skyldes irritasjon, og fører ikke til opphosting av slim. Denne type hoste kan man dempe med legemidler, da den ikke har noe funksjon i seg selv. Aktuelle legemidler er Noskapin tabletter eller mikstur. Effekten er den samme, velg den legemiddelformen du liker best. Miksturen har nok litt raskere innsettende effekt. Ved kronisk bronkitt har det slimløsende legemiddelet Bronkyl effekt, sier faramasøyt og seniorrådgiver i Apotekforeningen, Hilde Ariansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er delte meninger om hvorvidt hostedempende midler virker eller ikke – men det skader i alle fall ikke. Mange sverger til varm melk eller te med honning – eller vann med sitron og ingefær. Dette har heller ingen beviselig effekt mot hoste, men kan virke lindrende. En amerikansk rapport fra 2007 viste faktisk at honning virket vel så bra mot hoste som reseptfrie legemidler. Barn og unge som fikk en liten dose honning før leggetid så nemlig ut til å ha både mindre nattehoste og mindre søvnproblemer, skriver forskning.no.

I fjor fant dessuten svenske forskere «levende antibiotika» i honning, skriver Dagbladet.

Forskerne ved universitetet i Lund mener å kunne bevise at fersk honning inneholder 13 unike melkesyrebakterier som motvirker en rekke sykdomsbakterier. Så honning kan altså virke forebyggende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et godt råd ved begge typer hoste er å unngå røyk og røykfylte rom. Særlig tørrhoste kan forverres og bli mer langvarig dersom man puster inn tobakksrøyk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Akutt bronkitt

SENIORRÅDGIVER: Hilde Ariansen er farmasøyt og seniorrådgiver i Apotekforeningen, og understreker at det er viktig å skille mellom tørrhoste og slimhoste.
SENIORRÅDGIVER: Hilde Ariansen er farmasøyt og seniorrådgiver i Apotekforeningen, og understreker at det er viktig å skille mellom tørrhoste og slimhoste.

Dette er slimhoste

Slimhoste er en annen type hoste enn tørrhoste, og kjennetegnes, som navnet tilsier, av at man hoster opp slim. Dette er kroppens måte å rense seg selv på, derfor er det viktig å få opp dette slimet. Derfor bør man ikke bruke hostedempende midler ved slimhoste. En slimhoste kan være mer alvorlig enn en tørrhoste.

– Ved slimhoste er det oftere bakterier som lager en litt kraftigere betennelse. Hosten er som oftest t relativt uskyldig, men her bør man ha lavere terskel for å kontakte lege. Dette fordi det er større sannsynlighet for at man kan vurdere antibiotika eller ikke, sier Kvale.

Ved slimhoste er det ekstra viktig å drikke mye, for å løsne opp slimet. Og her er det viktig, selv om det føles ekkelt, å få slimet opp og ut. Derfor bør man ikke bruke hostedempende midler som er beregnet på tørrhoste. Disse demper nemlig hosterefleksen, og gjør at slimet ikke kommer opp. Dette kan i verste fall føre til en betydelig forverring, og til bakteriell infeksjon som krever antibiotika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slimhoste kjennetegnes ved at du hoster opp slim, og i utgangspunktet er det da viktig å ikke behandle med legemidler som undertrykker hosten. Det er viktig at slimet kommer opp. Vi anbefaler derfor å drikke mye vann. Det gjør det lettere å hoste opp slimet. Slimhoste kan behandles med slimløsende legemidler som Bisolvon eller Solvipect, som gjør slimet lettere å hoste opp. Det finnes også mange andre forskjellige hostesafter. Det er ikke bevist at hostesaft leger hosten. Likevel er det mange som sverger til dem, og synes det hjelper, sier farmasøyt Hilde Ariansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette kan være årsaken til hoste

Den plagsomme nattehosten

Ofte hoster man så mye at man sliter med å sove om natten - dette gjelder både ved tørrhoste og slimhoste. I begge tilfeller er det lurt å sove med hodet litt høyere enn vanlig.

Hvis man ikke får sove på grunn av hosten vil jeg anbefale å ta noe hostedempende til natten. Det gjelder også dersom det er tørrhoste. Det er viktig å få godt med søvn. Det kan også være lurt å legge hodet høyere (legg eventuelt bøker under sengebeina), og sove i et kaldt rom. Det er også lurt å ha et glass vann stående. Drikke lindrer irritasjon i svelget. Sukkerfrie halstabletter gir god lindring, men vær obs ved sengetid, da kan man risikere å sovne med sugetabletten i halsen. Da er det bedre å ta noe hostedempende eller ha et glass vann stående, råder Ariansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom man sliter så mye med søvnen at det går ut over dagsformen bør man ta kontakt med lege for å få en resept på hostedempende midler.

– Dersom du får søvnproblemer på grunn av hoste, og rådene over ikke hjelper, da kan du ta kontakt med lege for å få resept på hostedempende legemidler som virker kraftigere enn de du får på resept. Vær oppmerksom på at slike legemidler kan påvirke evnen til å kjøre bil, sier Ariansen.

Det er fordi denne hostemedisinen, som regel Cosylan, inneholder morfin. Den har i seg selv en sløvende effekt, som kan gjøre det letter å sovne. Men man bør være varsom ved bruk på dagtid – og hos barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Når hoste skyldes bronkitt

HOSTESAFT: Det finnes forskjellige typer hostemedisin, og her er det viktig å velge rett type.
HOSTESAFT: Det finnes forskjellige typer hostemedisin, og her er det viktig å velge rett type.

Hoste hos barn

Hoste kan oppfattes ekstra slitsomt for små barn – og foreldre. Mange barn sliter med å sove når de har hoste, og dette kan fort gå ut over hele familien. Men det finnes gode råd: Hold soverommet kjølig. Varm, tørr luft gjør gjerne at barna hoster mer. Bruk en ekstra hodepute, slik at hodet kommer litt høyere – det hjelper til å åpne luftveiene. Gi rikelig med drikke, det bidrar til å løse opp slimet. Prøv gjerne hostesaft, men ikke forvent at reseptfri hostesaft skal hjelpe noe særlig. Og vær obs på at hostesaft på resept som regel inneholder morfin, og det bør man være veldig forsiktig med å gi til barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I de aller fleste tilfellene skyldes barnas hoste en virusinfeksjon, som regel en forkjølelse. Da hjelper det ikke med antibiotika. I de aller fleste tilfellene trenger man heller ikke oppsøke lege, fordi en vanlig forkjølelseshoste som regel går over av seg selv.

Slik lindrer du barns hoste:

Gi rikelig med drikke.

Ved tørrhoste kan det hjelpe å gi hostedempende medikamenter, men ved lungebetennelse bør dette begrenses.

Gi slimløsende midler dersom barnet er plaget av seigt slim.

Ved kraftige hosteanfall bør barnet tas opp av sengen slik at slimet ikke gjør det vanskelig for barnet å puste.

Oppsøk legen dersom barnet virker svært medtatt, feberen ikke går ned etter to-tre dager, barnet har tungt for å puste eller pusten er veldig rask.

(Kilde: helsenorge.no)

Har du et spørsmål om hoste? Spør en av våre leger!