Meny

Reduserer risiko for brystkreft

Noe av det viktigste du kan gjøre er å bli kjent med brystene dine

BRYSTKREFT: Det å sjekke brystene selv, kan føre til at kreften oppdages tidlig. Foto: Colourbox

Dette kan redusere risikoen for at du får brystkreft.

Dette kan øke risikoen for brystkreft

Tidlig første menstruasjon og sen overgangsalder

Å ikke føde barn

Å ikke få barn før etter fylte 35 år

Inaktivitet

Overvekt

Nattarbeid

Alkohol

Langvarig bruk av østrogentilskudd

Kilde: Kreftforeningen

Symptomer på brystkreft

Kul eller hevelse i brystet

Kul eller hevelse i armhulen

Inndragning eller søkk i huden på brystene

Brystvorte som trekker seg innover eller peker i en annen retning enn det som er vanlig

Rødhet eller annen fargeendring av hud på brystene

Utslettliknende forandringer av hud på bryster eller brystvorter

Hudfortykkelse eller appelsinhud

Uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten

Fra overgangsalder, nylig oppstått smerte i brystene

Kilde: Kreftforeningen

Risikoen for arvelig brystkreft øker hvis det i familien er

Kvinner med brystkreft under 50 år

To nære slektninger med brystkreft under 55 år

Tre nære slektninger med brystkreft uansett alder

Menn med brystkreft

En kvinne under 60 år, med kreft i begge brystene (bilateral brystkreft)

En kvinne med brystkreft og nær slektning med eggstokkreft

En kvinne med brystkreft og nær slektning med prostatakreft under 55 år

En kvinne med eggstokkreft, uansett alder

En kvinne under 60 år med trippel negativ brystkreft, dvs at svulsten ikke har receptorer for hormonene østrogen og progesteron og tumormarkøren HER2.

Kilde: Kreftforeningen

Rosa oktober

Hvert år i oktober arrangerer Brystkreftforeningen Rosa sløyfe-aksjonen i samarbeid med Kreftforeningen.

Aksjonen ble startet i USA, der kvinner på begynnelsen av 1990-tallet krevde større bevilgninger til brystkreftforskning.

Siden har aksjonen spredd seg til flere land, og i Norge ble den arrangert for første gang i 1999.

Kilde: Brystkreftforeningen

- Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner, sier Solveig Hofvind, leder av Mammografiprogrammet.

Ifølge Hofvind fikk 3220 kvinner brystkreft i 2013, og tallet er høyere nå enn på 1990-tallet.

- Noe av forklaringen på at tallet er høyere er nok mammografiprogrammet. Det er den organiserte screeningen mot brystkreft, som tilbys alle kvinner mellom 50 og 69 år. Her avdekkes svulstene i et tidligere stadium av sykdomsutviklingen, og det øker sannsynligheten for å overleve, sier hun.

Bedre prognose

Heldigvis er prognosene gode for dem som får kreftformen.

Hofvind forteller at dødeligheten ved brystkreft er betydelig lavere i dag enn den var på midten av 1990-tallet, og at andelen som lever fem år etter diagnose har økt.

- På 90-tallet døde rundt 20 prosent av kvinnene med brystkreft i løpet av fem år etter diagnosen, mens dette tallet i dag ligger på rundt 10 prosent, sier hun.

Forklaringen på det er både at flere tilfeller oppdages tidligere gjennom mammografi, og at behandlingsmetodene er blitt bedre.

- Svulster kan jo også oppdages uten mammografi, men da som regel på et senere stadium i sykdomsutviklingen, legger hun til.

Langsomtvoksende svulster

Det finnes ingen bevis for at brystkreftsvulster forsvinner av seg selv, ifølge Hofvind, men noen svulster som oppdages på screening vokser så sakte at de ikke ville gitt symptomer i løpet av kvinnes levetid.

Noen mener derfor at mammografiprogrammet fører til at svulster man kanskje ikke hadde trengt å fjerne blir fjernet.

- Problemet er bare at det per i dag ikke er mulig å vite hvilke svulster som vokser langsomt og hvilke som vokser så fort at de er en risiko. Dermed tilbys alle kvinner med svulster som inneholder kreftceller behandling. Også en del som aldri ville blitt farlige, sier hun.

Hofvind understreker at det å oppdage langsomtvoksende svulster ikke er det samme som feildiagnostikk. Langsomvoksende svulster inneholder også kreftceller.

Hormonelle forhold

- Økningen i antall tilfeller skyldes nok likevel ikke bare screeningen, bedre diagnostiske metoder og endrede risikomønstre, sier hun.

Mye tyder også på at livsstilen vår kan være med på å øke risikoen for å få brystkreft.

- Vi vet for øvrig at hormonelle forhold, som blant annet alder ved første menstruasjon , alder ved første fødsel og bruk av hormoner i forbindelse med overgangsalderen kan være av betydning for risiko for sykdommen, sier hun.

Også menn kan få brystkreft, men her er tallene langt mer beskjedne.

Årlig rammes 10-20 menn av denne kreftformen, og her har forekomsten holdt seg stabil de siste 50 årene.

Risikogenene

- Vi kan foreløpig ikke si noe sikkert om hva som er direkte årsaker til at noen får brystkreft, men vi kjenner i dag til en del risikofaktorer. For eksempel vet vi at arv spiller en viktig rolle, sier kreftsykepleier i Kreftforeningen Else Støring.

Hun forteller at risikogenene BRC1 og BRC2 disponerer for både brystkreft og livmorkreft, og at noen av dem som får påvist disse genene derfor velger å fjerne brystene sine for å redusere risikoen for å få brystkreft.

Ifølge Hofvind skyldes likevel mindre enn fem prosent av krefttilfellene arv.

Høyt antall menstruasjoner

Støring bekrefter videre at det er kjent at det å få tidlig menstruasjon og sen overgangsalder øker risikoen for brystkreft.

- Det vil si at det å ha et høyt antall menstruasjoner i løpet av livet, disponerer for denne kreftformen, sier hun.

Årsaken til det er at risikoen for brystkreft har en sammenheng med østrogennivået i kroppen, og under menstruasjonen øker østrogenproduksjonen.

- Av samme grunn vil risikoen øke dersom du aldri har født barn. I periodene du går gravid, har du jo ikke menstruasjon og dermed lavere østrogenproduksjon. Dermed vil også det å få flere barn redusere risikoen, men det betyr naturligvis ikke at man får brystkreft dersom man ikke får barn, sier hun.

Forsiktig med alkohol

Arven og når menstruasjonen kommer kan vi ikke gjøre noe med, men det finnes også risikofaktorer som vi i større grad kan påvirke.

- Det å være overvektig øker risikoen , og også her er det østrogennivået som er årsaken. Østrogen produseres nemlig i fettvevet. Dersom du er overvektig, vil du derfor falle inn i risikogruppen for både brystkreft og gynekologisk kreft, sier hun.

Det anbefales ellers å være måteholden med alkohol, da også alkoholinntak øker risikoen.

- Det finnes ikke en trygg, nedre grense for hvor mye alkohol du kan drikke. For hvert glass du drikker, øker risikoen for kreft. Hvis du ønsker å drikke alkohol, er det derfor lurt å ha et lavt forbruk både med tanke på kreftrisiko og for å ha god helse generelt, sier hun.

Spis sunt

Støring anbefaler videre å følge generelle kostholds- og livsstilsråd.

- Det å spise sunt og variert og å være i fysisk aktivitet forebygger både mot kreft og andre sykdommer. Når vi også vet at en sunn livsstil forebygger overvekt, og at overvekt øker risikoen for kreft, vil det å spise sunt og bevege seg på en måte ha dobbelt effekt i denne sammenheng, sier hun.

Det anbefales å være i moderat aktivitet i 60 minutter eller drive med mer anstrengende aktivitet minst 30 minutter hver dag.

Det er sannsynligvis også en sammenheng mellom nattarbeid over mange år og brystkreft hos kvinner.

Tett oppfølging

Dersom du ønsker å vite om du er disponert for brystkreft gjennom arv, er det mulig å ta en genprøve.

- Og skulle det da vise seg at du har BRC1- eller BRC2-genet vil du få en tett oppfølging. Fordelen med dette er at en eventuell kreftdiagnose kan stilles raskt, og sjansen for å bli kreftfri øker, sier Støring.

For øvrig kalles altså alle kvinner mellom 50 og 69 år inn til mammografi.

- Dette er en veldig liten gruppe, for det er mange både yngre og eldre kvinner som får brystkreft. Kreftforeningen jobber derfor med å få en større gruppe inn i mammografiprogrammet, sier hun.

Bli kjent med brystene

Enn så lenge må du som er under 50 eller over 69 enten få henvisning fra lege, som blir noe dyrere enn om du får undersøkelsen gjennom mammografiprogrammet, eller gå til kontroll privat og betale selv.

Noe av det viktigste du kan gjøre før du fyller 50 år er kanskje likevel å bli kjent med brystene dine.

Ved å kjenne på og studere dem regelmessig, vil du lettere kunne se forandringer.

- Gjør det omtrent en gang i måneden mens du dusjer. Det er nemlig lettere å kjenne skikkelig med såpe på hendene, og hvis det går for lang tid mellom hver gang, er det vanskelig å huske hvordan det var sist. Start gjerne allerede før du fyller 30 år, sier Støring.

Vær klar over at kuler i brystet ikke er det eneste tegnet på at noe kan være galt.

Også fortykkelser i brystet eller endrede brystvorter er tegn du bør ta på alvor.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:17 Få norsksomaliere eier egen bolig – stanses av renteforbud09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 Dokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 Hudkreftdagen: Kreftforeningen advarer mot solarium05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Henvendelser om hoggorm til værs11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 – Kan føre til en dramatisk forverring på norske veier08:27 Her kollapser skandalehelikopteret08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland
Siste nytt
09:17PengerFå norsksomaliere eier egen bolig – stanses av renteforbud09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15VerdenDokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstilHudkreftdagen: Kreftforeningen advarer mot solarium05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30NorgePetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PengerMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilHenvendelser om hoggorm til værs11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35Politikk– Kan føre til en dramatisk forverring på norske veier08:27NorgeHer kollapser skandalehelikopteret08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus