Meny

Ikke kast dere over de glutenfrie produktene før barnet har prøvd dette

GLUTENINTOLERANSE: Mel kan by på problemer for mange mager, men det er ikke sikkert glutenfrie produkter er den beste løsningen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Dette kan være løsningen for dem som ikke har cøliaki.

Gode valg for dem som reagerer på gluten, men ikke har cøliaki:

Enkorn

Villformen av enkorn var den tidligste hveten som ble brukt som matkorn.

Melet har svakt gluten og en litt nøtteaktig smak

Egner seg godt å blande med emmer, spelt og andre kornslag.

Emmer

Dette er en av forfedrene til spelt.

Emmer har gode saksegenskaper og egner seg godt til å blande med andre melsorter.

Dette melet gir et mørkt og aromatisk brød.

Spelt

Dette kornet er stamfaren til dagens hvetesorter.

Spelt har gode bakeegenskaper og kan erstatte vanlig hvetemel.

Finnes bland annet som siktet, finmalt, grovmalt, knust og polert.

Kilde: Margit Vea og Holli Mølle

- Stadig flere sliter med fordøyelsesbesvær, irritabel tarm og intoleranse, og dette gjelder også svært mange barn. Listen over matvarer folk styrer unna blir lengre og lengre, og mange av oss bruker mye energi på å lage mat uten for eksempel gluten, sier lege og forfatter Berit Nordstrand.

Dette er ifølge legen kanskje det allergenet som hyppigst byr på problemer.

For noen utarter det seg som en alvorlig allergi i form av cøliaki, mens de aller fleste får mildere reaksjoner.

Store brød med lite næring

- Det at så mange reagerer på korn, betyr likevel ikke at mennesker ikke lenger tåler korn. Vi tåler bare ikke glutenberikede matvarer og moderne kornslag med sterkere gluten, sier Nordstrand.

Moderne kornsorter er nemlig krysset i generasjoner.

Dette er gjort for å få brød som hever godt og ikke for å øke næringsverdien i maten.

- Vi er ulikt sårbare, men mange klarer ikke å kappe opp all gluten, og når vi samtidig drukner i glutenberikede brød, skal det ikke noe til før vi ender opp med mage-tarmbesvær, sier hun.

Antibiotika svekker mangfoldet

Ifølge Nordstrand kan moderne matvalg, med raffinerte, hvite kalorier fra sukker, ris, hvete og pasta, lite fisk og lite grønnsaker, samt utstrakt bruk av tilsetningsstoffer og liberal bruk av antibiotika til en viss grad forklare hvorfor det er blitt slik.

Hun forteller at vi har inntil 1000 ulike bakteriearter i tarmen.

Et stort mangfold er knyttet til god helse, og forskere ved Karolinska Insititutt kobler nå et ensidig kosthold samt inntak av tilsetningsstoffer og antibiotika opp mot svekkelse av dette mangfoldet.

Pille med donorbæsj

- Antibiotika ser ikke forskjell på sykdomsbakterier i kroppen og hjelpsomme tarmbakterier. Økt bruk av antibiotika kan derfor drepe livsviktige bakterier i tarmen, forklarer Nordstrand.

Man studerer nå effekten av donorbæsj for å få disse bakteriene tilbake i tarmene igjen.

- Flere forsker på muligheten for å lage kapsler med donorbæsjbakterier i. Litt ekkelt? Jeg syns ikke det. Det er tvert imot ekkelt å være foruten disse bakteriene, sier hun, og legger til at dette faktisk ikke er noen ny tanke.

Allerede for mer enn 2000 år siden behandlet kinesere personer med diaré ved å la dem drikke utvannet avføring fra en frisk person.

Syns ikke på prøver

Selv om du mistenker at barnet ditt har en forstyrret tarmflora, en matintoleranse eller allergi, er det ikke alltid like lett å få påvist dette.

Et besøk til legen er gjerne første skritt på veien, men det er ikke sikkert legen finner noe galt på prøvene.

- Mange som påstår at de ikke tåler det ene og det andre blir undersøkt uten at det påvises cøliaki, laktoseintoleranse eller matallergier, men det er likevel god grunn til å høre på dem som mener de ikke tåler bestemte matvarer, sier hun.

Nordstrand forteller at forskere i en studie ved Lovisenberg Diakonale Sykehus undersøkte 84 personer som ble henvist til mage-tarm-ekspert på grunn av uforklarlige mageplage.

Plager de selv mente skyldtes overfølsomhet overfor visse typer mat.

Det viste seg at alle unntatt en fikk diagnosen irritabel tarm.

Glutenredusert kan være nok

Den umiddelbare løsningen synes kanskje å være å velge glutenfrie produkter, men Nordstrand anbefaler ikke dette for dem som strengt tatt ikke behøver det.

- Legg ikke om til glutenfritt uten at det er nødvendig – altså uten at du har cøliaki. Glutenredusert kost kan holde for mange, og det er da bedre å velge det som engang var korn, sier hun.

Gamle hvetesorter som enkorn, emmer og økologisk spelt har ifølge legen svakere gluten, mindre stivelse og mer næring enn den moderne hveten.

Velger du økologiske kornslag, får du dessuten enda flere byggeklosser per tygg.

- Fordi økologisk korn verken sprøytes eller får kunstgjødsel, utvikler de plantestoffer for å beskytte seg mot sykdom. De trekker også til seg mer næring fra naturlig gjødsel og et rikere jordsmonn, sier hun.

Forsøk urkorn

Har du et barn som er lett glutenintolerant, men ikke har cøliaki, anbefaler Nordstrand å gjøre følgende endringer i kostholdet.

- Minimer bruken av ferdige, glutenfrie melblandinger da disse blandingene og ferdigprodukter kan være både næringssfattige og stinne av maisstivelse. Maisstivelse er som sukker for kroppen, så forsøk heller forsiktig å introdusere urkorn. Start med enkorn, så emmer og til slutt spelt, og velg finmat og grovmalt oftere enn siktet. Da får barnet ditt i seg alt av næringsstoffer fra hele kornet, sier hun.

Urkornet kan ifølge Nordstrand brukes både i brød, hveteboller og vafler uten at det går på bekostning av verken smak eller konsistens.

Bedre alternativ

Margit Vea støtter Berit Nordstrands anbefaling.

Vea har skrevet flere kokebøker for småbarnsforeldre, og Margit Vea AS tilbyr dessuten både hverdagsmatkurs og barnematkurs over hele landet.

- Dersom barnet ditt reagerer på gluten, er det smart å forsøke å bake av urkorn i stedet. Veldig mange med ømfintlighet for gluten kan spise brød og bakst av enkorn, emmer og spelt. Dersom man ikke har cøliaki, er dette mye bedre alternativer enn fabrikkproduserte, glutenfrie produkter, mener hun.

Tilpass baketeknikken

Vea bekrefter at disse gamle kornsortene ikke har vært utsatt for tilpasning til moderne produksjonsmetoder, og at de derfor har alle de opprinnelige egenskapene inntakt.

- Kornet inneholder dermed mye næring samt et mykere og lettere fordøyelig gluten enn moderne, bearbeidet korn, sier hun.

Det å bake brød av urkorn er heller ikke vanskelig, men det krever at du tilpasser baketeknikken din litt etter deigens egenskaper.

- Det kan bety lengre hevingstid, men det er bare å ta tiden til hjelp. Til gjengjeld smaker brødet mer, så det er vel verd å vente på, sier hun.

Baker du i tillegg brødet av surdeig, vil det ifølge Vea gjøre så det lille som er av gluten i urkornet blir enda mer nedbrutt og enda lettere å fordøye for irriterte og sensitive tarmer og mager.

Les også:

- Små barn skal ikke ha hull i ørene

Trodde du at parabener var farlige?

- Bambus er blitt løftet fram som et vidundermateriale, men det stemmer nok ikke med virkeligheten

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Politiet evakuerer beboere i brannområdet i Lyngdal06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Full innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kims tog på vei mot Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 Telegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep
Siste nytt
08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgePolitiet evakuerer beboere i brannområdet i Lyngdal06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28VerdenNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeFull innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKims tog på vei mot Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00NorgeRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08NorgeBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35VerdenYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenTelegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus