Snus og kreft

Snus øker risikoen for kreft og gir nedsatt fruktbarhet

FARLIG KLYSE: En klyse snus inneholder mer nikotin enn en sigarett.
FARLIG KLYSE: En klyse snus inneholder mer nikotin enn en sigarett.

Slik påvirker snusen kroppen din.

Dette gjør snusen med hodet og psyken
 • Snus inneholder avhengighetsskapende stoffer som nikotin
 • Hjernen blir etter hvert vant til nikotin, og dette vil øke trangen til å snuse samtidig som den gode følelsen blir mindre
 • Når du er avhengig av nikotinen, vil det oppstå abstinenssymptomer som uro, engstelse og stressfølelse

Kilde: Hilde Skyvulstad, Helsedirektoratet

Dette gjør snusen med kroppen

 • Snus er kreftfremkallende og øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, spirerøret og munnhulen
 • Studier antyder også at snus øker risikoen for kreft i magesekk, lunger, tykktarm og endetarm
 • Det er noen holdepunkter for at snus reduserer sjansen for å overleve flere kreftsykdommer, deriblant prostatakreft
 • Snusing i svangerskapet er forbundet med redusert fødselsvekt hos barnet, for tidlig fødsel og dødfødsel
 • Forskning tyder på at snusing i graviditeten kan gi økt risiko for svangerskapsforgiftning, leppe-gane-spalte hos barnet og risiko for pustestans i nyfødtperioden
 • Det er gode holdepunkter for at bruk av snus kan øke risikoen for å dø av hjerteinfarkt og hjerneslag, selv om det er få eller ingen holdepunkter for at snusing har økt risiko for å få disse sykdommene
 • Det er noen holdepunkter for at høyt forbruk av snus kan bidra til økt risiko for diabetes type 2

Kilde: Nasjonalt folkehelseinstitutt

Gode tips til snusslutt

 • Bestem deg for en sluttdato to til fire uker frem i tid
 • Forsøk å endre snusvanene dine frem mot sluttdatoen. Lag mindre priser og øv deg på å være uten snus en stund
 • Tenk gjennom dine grunner for å slutte med snus. Hva ønsker du å oppnå? Er du lei avhengigheten? Vil du spare penger? Bekymrer du deg for de kreftfremkallende stoffene i snus?
 • Om du får abstinensplager, så husk at det er verst de første to – tre dagene. I løpet av to til fire uker er plagene over for de fleste
 • Nikotinprodukter kan også brukes ved snusslutt. Det finnes et stort utvalg av alt fra tyggegummi og plaster til tabletter, spray og snuslignende produkter. Snakk med apoteket eller fastlegen om dette
 • Drikk mer vann enn vanlig, spis ordentlig og regelmessig og vær fysisk aktiv
 • Bruk hjelpetilbudene. Snakk med lege eller apotek, ring røyketelefonen eller last ned Slutta-appen som din personlige hjelper og motivator når du skal slutte

Kilde: Hilde Skyvulstad, Helsedirektoratet

Røyketelefonen

Røyketelefonen er ikke kun for røykere.

Ring 800 400 85 hvis du trenger hjelp til å slutte med snus.

Bruken av snus har økt sterkt i Norge de siste årene.

Omtrent 350.000 personer bruker nå snus daglig, og 175.000 personer bruker snus av og til.

- Den kraftige økningen i snusbruken, særlig blant ungdom og unge voksne i Norge, kan nærmest karakteriseres som en epidemi, og det er ingenting som tyder på at økningen vil stoppe, sier assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet Jan Alexander.

Han ledet arbeidet med rapporten ”Helserisiko ved bruk av snus”, som Folkehelseinstituttet har laget på bestilling fra Helse- og omsorgsdirektoratet.

Påvirker hjertet

Det er ifølge Alexander flere grunner til at snusbruk er helseskadelig.

- Snus inneholder både det biologisk aktive og avhengighetsskapende stoffet nikotin og kreftfremkallende, tobakkspesifikke nitrosaminer, sier han.

Han forteller at eksponeringen for nikotin er større fra en dose snus enn fra en sigarett.

- Vi vet at nikotin har akutt effekt på hjerte- og karsystemet, og at stoffet kan øke hjertefrekvens, blodtrykk og motstanden i hjertets blodårer, sier Alexander.

Det kan også påvirke hjertemusklenes funksjon.

- Økt snusbruk vil på lang sikt også kunne føre til dårligere munnhelse da flere får skader i munnslimhinnen. Dette er skader som i de fleste tilfeller tilheles når man slutter, men lokalt, der snusen plasseres, kan det oppstå varig tilbaketrekking av tannkjøttet, sier han.

Økt kreftrisiko

Snusbruk øker videre risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen, og studier tyder på at det også gir økt risiko for kreft i magesekk, lunger, tykktarm og endetarm.

- Graden av økt risiko for kreft er vanskelig å anslå, og den vil sannsynligvis være avhengig av hvor tidlig man begynner å snuse, hvor hyppig man snuser, hvor mye snus man bruker og hvor lenge man snuser, sier han.

Han understreker at det uansett er grunn til bekymring når man ser hvor mange unge snusbrukere det finne i Norge i dag.

Av de kreftformene som er sikkert knyttet til snusbruk, er kreft i bukspyttkjertelen den vanligste.

Nedsatt fruktbarhet

Undersøkelser antyder også at snus kan påvirke fertiliteten negativt slik røyking kan, og dersom du er blitt gravid til tross for snusingen, er det ekstra viktig å legge bort snusen.

Noen gravide har kanskje tenkt at det å stumpe røyken og erstatte den med snus kunne være en løsning, men dette er ingen god idé.

- Snus i svangerskapet kan føre til redusert fødselsvekt, samt økt risiko for prematur fødsel og dødfødsel. Det er også enkelte indikasjoner på at snusing i svangerskapet kan bidra til svangerskapsforgiftning og øke risikoen for pustestopp i forbindelse med fødselen og leppe- og ganemisdannelser, sier Alexander.

Han legger til at man først i den senere tid er blitt klar over risikoen ved snusing under graviditet.

- Det kan være at snus i svangerskapet på lengre sikt også kan føre til skadevirkninger hos barnet, men det vet vi foreløpig for lite om, sier han.

God effekt ved å slutte

I tillegg kan altså snus føre til økt risiko for å dø av hjerteinfarkt eller hjerneslag, men heldigvis hjelper det å slutte.

En studie viser at det å slutte med snus etter gjennomgått hjerteinfarkt halverer dødeligheten.

Effekten er like stor som ved å slutte å røyke.

- Studier peker for øvrig på at snus kan bidra til en økt risiko for diabetes 2, vektøkning eller overvekt og fedme. Det er særlig ved høyt forbruk av snus man kan se denne sammenhengen, men det er også vanskelig å si hvilken betydning bruk av snus har da dette er tilstander der mange andre livsstilsfaktorer også kan ha betydning, sier han.

Blir avhengig

Men hva skjer egentlig når man snuser?

- Ved snusing tas nikotinet opp gjennom slimhinnene i munnen og går gjennom blodbanen til hjernen. I hjernen fører dette til at det frigjøres stoffer som dopamin, som gir en beroligende eller stimulerende effekt, sier avdelingsdirektør ved Avdeling for befolkningsrettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet, Hilde Skyvulstad.

Dopamin er en del av hjernens belønningssystem, og når dette stoffet frigjøres vil man oppleve tilfredshet.

- Det er denne virkningen man blir avhengig av, og som gjør at man vil fortsette å snuse. Dersom man snuser over tid, vil imidlertid belønningssystemet bli vant til at man tilfører nikitin slik at trangen til å snuse øker. Samtidig blir den gode følelsen mindre, sier hun.

Gir ikke lenger velvære

Etter hvert vil dermed de fleste ha lyst på nikotin fordi de er avhengige og ikke fordi det gir velvære.

- Nikotinavhengighet oppstår raskt, men avhengigheten vil kunne være forskjellig fra person til person. Undersøkelser kan tyde på at barn og unge blir raskere avhengig enn voksne, sier hun.

Når nikotinavhengige ikke får tilført nikotin, oppstår det abstinenser. Det å ikke snuse vil dermed gi ubehag som blir borte når ny snus tilføres.

- Abstinenssymptomene vil være verst de første to-tre døgnene, og etter to til fire uker er de som regel helt borte. Da er man ikke lenger fysisk avhengig, sier Skyvulstad.

Hun legger til at hvor vanskelig det er å slutte, vil variere fra person til person, og det er derfor umulig å si om det er lettere eller vanskeligere å slutte med snus enn røyk.

- Men snusere eksponeres ofte for nikotin i større deler av døgnet enn røykere, og snus er dessuten tillatt bruk i flere sammenhenger enn røyk. Dette gjør at man oftere kan oppleve vanskelige situasjoner når man skal slutte med snus enn røyk, sier hun.

Blodtrykket synker

- Snusbrukere får ofte i seg nikotin store deler av døgnet, og hele tiden mens snusen ligger i munnen, er blodtrykket høyere og hjertet slår raskere, sier spesialrådgiver i Kreftforeningen, Kristin Byrkje.

Hun forteller at de fleste derfor vil oppleve at blodtrykket synker når de slutter med snus, og det er også vanlig å føle seg roligere etter snusslutt.

Roen kommer imidlertid ikke nødvendigvis med en gang.

- Det er vanlig å få abstinenser etter at man slutter med snus, og disse abstinensene likner gjerne de røykere får etter røykeslutt. Risikoen for nedstemthet ser imidlertid ut til å være mindre enn for røykere, sier hun.

Hun bekrefter at hvor sterke abstinenser man får, blant annet avhenger av hvor høyt nikotininnhold det var i snusmerket man brukte.

Hjelp fra apoteket

For å komme gjennom den verste perioden, kan du få god hjelp av nikotinlegemidler og reseptbelagte hjelpemidler som kan lindre abstinensplagene.

- Husk også at nikotinerstatningsprodukter også kan brukes ved snusslutt. Det finnes et stort utvalg av slike produkter på apoteket, sier Skyvulstad.

- Frisklivssentraler i mange kommuner har dessuten både kurs og individuell veiledning i snus- og røykeslutt, og også røyketelefonen tilbyr veiledning og oppfølging både i snus- og røykeslutt, legger Byrkje til.

Hjelp på telefonen

Mange snusere har også hatt god hjelp av appen Slutta, som ble lansert i januar 2013.

- Denne ble først og fremst laget med tanke på å hjelpe unge med behov for å slutte med snus og sigaretter, og i januar 2015 var den blitt lastet ned mer enn 310.000 ganger. Den største grunnen til suksess tror vi er at appen er utviklet og videreutviklet sammen med målgruppen, sier Skyvulsrud.

Rundt 60 prosent av dem som bruker appen, oppgir at de bruker den til å slutte med snus.


Les også:

Røyking kan gi brystkreft lenge etter at du sluttet

Svein Ivar (65) røyket 50 sigaretter om dagen - må mest sannsynlig trekke alle tennene

De fire viktigste grepene du kan gjøre for å minske risikoen for å få kreft

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:25 Tre biler totalskadd i brann i Oslo01:14 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:15 Demonstranter i Ecuador angrep TV-stasjon00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51 Klepp ydmyket Stabæk15:25 Tyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04 Fløya ydmyket Kaupanger14:54 Knusende seier for Trondheims-Ørn14:50 Columbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42 Fire drept i skyteepisode i New York14:23 Skøytestjerne påkjørt av bil14:21 Strandheim ble helten for Hønefoss BK14:11 Jeger fløyet til sykehus etter fallulykke i Hordaland14:09 Feil på utstyr til norske F-3513:50 Tidligere United-stjerne sier Solskjær-sparking vil være naivt13:45 Mann til sykehus etter vold i Ålen – en mann er pågrepet13:40 Tyrkia trapper opp offensiven i Syria13:18 Fremskrittspartiet åpner for mer hvalfangst12:54 Ingebrigtsen-brødrene om maratoneventyret: – Helt vilt å ha vært med på12:32 Solberg om da sønnen tok førerkort: – Jeg lå på gulvet i verkstedet11:57 Sara Danius er død11:29 Mann siktet for brannstiftelse i Brønnøysund11:20 Ronaldo nærmer seg nye milepæler11:00 Hareides luksusproblem10:48 Mann med pistol pågrepet i Oslo10:04 Southgate tar ansvar for engelsk smell09:58 Sjefen for USAs sikkerhetsdepartement går av09:43 Funksjonshemmede tilbys deltakerstøtte09:37 Hvert år blir tusenvis av mindreårige jenter gift09:27 Tilskuddsordning skal få flere internasjonale mesterskap til Norge09:23 Tøft seierspress for Norge på Ullevaal09:06 Frykter EU-lov: – Lovfestet minstelønn er helt uaktuelt i Norge09:02 Jansrud positiv til ny endring: – Tidligere har det vært en farse08:35 Kuttforslag i lakseproduksjon ut på høring08:34 «Ikke en sånn mann». Utallige menn forsvares via denne myten08:19 Eksplosjon i boligbygg i Stockholm08:19 Regnskapet er klart: Krekar har kostet Norge millioner08:12 Utviklingsministeren lanserte strategi mot skadelige skikker08:00 Norsk tobarnsmor i Syria terrorsiktet allerede i august06:59 Boeing bytter styreleder etter ulykker06:09 Dyr migrenemedisin dekkes ikke av staten05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:58 Lærer tiltalt for nettovergrep i Finnmark04:55 Jane Fonda anholdt under klimademonstrasjon04:29 NYT: Trumps advokat etterforskes for Ukraina-kontakt04:23 Sikkerhetsminister Tybring-Gjedde reagerer på passord-avsløringen03:29 SV anklager Ropstad for moralisme i familiepolitikken02:54 Tyrkia feilbombet ved amerikansk base i Syria02:44 Equinor-topp: Urealistisk at havvindparken Hywind Tampen vil bli lønnsom01:59 Pensjonsforsker mener pensjonsalderen bør heves jevnlig01:18 – Våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina00:57 NRK får kritikk for hyppig omtale av egne programmer00:35 Ecuadors president ber om direkte samtaler med demonstranter00:08 18-åring spiste sin egen hest – fikk drapstrusler22:41 Frikjent Yara-topp saksøker staten for 17 millioner22:22 Newsweek: Tyrkia feilbombet amerikansk base i Syria22:10 Anne-Elisabeth Hagens familie vurderer dusør21:32 Over 100 pytonslanger beslaglagt av politiet20:58 Russer tiltalt for to drapsforsøk i dagligvarebutikk i Oslo20:16 Kvinne dømt for hatefulle ytringer20:13 USA forbereder sanksjoner mot Tyrkia19:55 100.000 evakueres fra brann i Los Angeles19:37 Victor Norman skal lede demografiutvalg19:27 Forsvarets nye multirolle-helikoptre satt på bakken19:25 USAs eksambassadør til Ukraina sier Trump krevde å få henne avsatt18:57 Sjømat kan få tollkutt uten EØS18:44 Utestenges på livstid etter dette bildet18:19 SDF: IS-fanger på rømmen etter tyrkisk luftangrep18:07 21-åring dømt til et halvt års fengsel etter snøscooterulykke i Finnmark
Siste nytt
01:25NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo01:14NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:15VerdenDemonstranter i Ecuador angrep TV-stasjon00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51SportKlepp ydmyket Stabæk15:25VerdenTyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04SportFløya ydmyket Kaupanger14:54SportKnusende seier for Trondheims-Ørn14:50Helse og livsstilColumbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42VerdenFire drept i skyteepisode i New York14:23SportSkøytestjerne påkjørt av bil14:21SportStrandheim ble helten for Hønefoss BK14:11NorgeJeger fløyet til sykehus etter fallulykke i Hordaland14:09NorgeFeil på utstyr til norske F-3513:50SportTidligere United-stjerne sier Solskjær-sparking vil være naivt13:45NorgeMann til sykehus etter vold i Ålen – en mann er pågrepet13:40VerdenTyrkia trapper opp offensiven i Syria13:18PolitikkFremskrittspartiet åpner for mer hvalfangst12:54SportIngebrigtsen-brødrene om maratoneventyret: – Helt vilt å ha vært med på12:32SportSolberg om da sønnen tok førerkort: – Jeg lå på gulvet i verkstedet11:57VerdenSara Danius er død11:29NorgeMann siktet for brannstiftelse i Brønnøysund11:20SportRonaldo nærmer seg nye milepæler11:00SportHareides luksusproblem10:48NorgeMann med pistol pågrepet i Oslo10:04SportSouthgate tar ansvar for engelsk smell09:58VerdenSjefen for USAs sikkerhetsdepartement går av09:43NorgeFunksjonshemmede tilbys deltakerstøtte09:37VerdenHvert år blir tusenvis av mindreårige jenter gift09:27NorgeTilskuddsordning skal få flere internasjonale mesterskap til Norge09:23SportTøft seierspress for Norge på Ullevaal09:06PolitikkFrykter EU-lov: – Lovfestet minstelønn er helt uaktuelt i Norge09:02SportJansrud positiv til ny endring: – Tidligere har det vært en farse08:35NorgeKuttforslag i lakseproduksjon ut på høring08:34Norge«Ikke en sånn mann». Utallige menn forsvares via denne myten08:19VerdenEksplosjon i boligbygg i Stockholm08:19NorgeRegnskapet er klart: Krekar har kostet Norge millioner08:12NorgeUtviklingsministeren lanserte strategi mot skadelige skikker08:00NorgeNorsk tobarnsmor i Syria terrorsiktet allerede i august06:59NæringslivBoeing bytter styreleder etter ulykker06:09NorgeDyr migrenemedisin dekkes ikke av staten05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:58NorgeLærer tiltalt for nettovergrep i Finnmark04:55VerdenJane Fonda anholdt under klimademonstrasjon04:29VerdenNYT: Trumps advokat etterforskes for Ukraina-kontakt04:23NorgeSikkerhetsminister Tybring-Gjedde reagerer på passord-avsløringen03:29NorgeSV anklager Ropstad for moralisme i familiepolitikken02:54VerdenTyrkia feilbombet ved amerikansk base i Syria02:44NorgeEquinor-topp: Urealistisk at havvindparken Hywind Tampen vil bli lønnsom01:59PengerPensjonsforsker mener pensjonsalderen bør heves jevnlig01:18Verden– Våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina00:57NorgeNRK får kritikk for hyppig omtale av egne programmer00:35VerdenEcuadors president ber om direkte samtaler med demonstranter00:08Norge18-åring spiste sin egen hest – fikk drapstrusler22:41PengerFrikjent Yara-topp saksøker staten for 17 millioner22:22VerdenNewsweek: Tyrkia feilbombet amerikansk base i Syria22:10NorgeAnne-Elisabeth Hagens familie vurderer dusør21:32VerdenOver 100 pytonslanger beslaglagt av politiet20:58NorgeRusser tiltalt for to drapsforsøk i dagligvarebutikk i Oslo20:16NorgeKvinne dømt for hatefulle ytringer20:13VerdenUSA forbereder sanksjoner mot Tyrkia19:55Verden100.000 evakueres fra brann i Los Angeles19:37NorgeVictor Norman skal lede demografiutvalg19:27NorgeForsvarets nye multirolle-helikoptre satt på bakken19:25VerdenUSAs eksambassadør til Ukraina sier Trump krevde å få henne avsatt18:57PengerSjømat kan få tollkutt uten EØS18:44SportUtestenges på livstid etter dette bildet18:19VerdenSDF: IS-fanger på rømmen etter tyrkisk luftangrep18:07Norge21-åring dømt til et halvt års fengsel etter snøscooterulykke i Finnmark