Meny

– Vektnedgang og vektøkning gir økt risiko for brudd

– GIR FLERE BRUDD: Norge ligger på verdenstoppen i brudd hos voksne, ofte er benskjørhet en medvirkende faktor. Forskning viser at det å gå opp eller ned i vekt, kan øke risikoen for brudd. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– GIR FLERE BRUDD: Norge ligger på verdenstoppen i brudd hos voksne, ofte er benskjørhet en medvirkende faktor. Forskning viser at det å gå opp eller ned i vekt, kan øke risikoen for brudd. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Men vektendring har forskjellig betydning etter hvor i kroppen bruddet skjer, ifølge ny forskning. – Jevn kroppsvekt gjennom livet er best for skjelettet, sier professor Haakon E. Meyer.

Amerikanske forskere står bak en ny studie som ser på hvordan endring i kroppsvekten påvirker risiko for brudd i ulike deler av kroppen, hos eldre kvinner.

Forskerne har analysert data fra helseundersøkelser med over 120.000 friske kvinner, som har gått gjennom overgangsalderen.

Resultatene viser at endring i kroppsvekten, enten den går opp eller ned, kan knyttes til økt risiko for brudd sammenlignet med å ha en stabil kroppsvekt.

Hvordan kroppsvekten endrer seg, påvirker imidlertid risikoen for brudd forskjellig i ulike deler av kroppen, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Vektreduksjon knyttes til en økning av alvorlige typer brudd, i hofter og rygg, mens det å gå opp i vekt hovedsakelig knyttes til flere brudd i hånd, arm og skulder, ifølge studien.

Les også: Sjekk om du har tegn på benskjørhet

– Stabil kroppsvekt er best

Professor Haakon E. Meyer ved Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet synes studien er interessant.

– Det er en stor studie, og den har alle typer brudd i motsetning til en del andre studier som ser på enkeltyper av brudd, sier han til ABC Nyheter.

Han har selv forsket på sammenhengen mellom kroppsvekt og risiko for brudd hos voksne kvinner og menn, og sier at det å holde en jevn kroppsvekt gjennom livet er det beste for skjelettet.

– Ja, også med tanke på helse generelt sett er stabil kroppsvekt et godt poeng, sier Meyer.

– Flere brudd i hofter og rygg etter uønsket vektnedgang

Kvinnene i den ferske studien var mellom 50-79 år da studien startet og de ble fulgt i 11 år. I løpet av perioden hadde 66 prosent stabil vekt, mens 15 prosent hadde redusert kroppsvekten med mer enn 5 prosent og 19 prosent hadde gått opp mer enn 5 prosent.

Deltagerne rapporterte selv om de hadde hatt brudd og i tilfelle hvor bruddene hadde oppstått. Hoftebrudd var de eneste som ble bekreftet fra pasientjournaler. Deltagerne oppga også om vektreduksjonen var ønsket (slanking) eller utilsiktet.

Forskerne korrigerte for andre risikofaktorer, som BMI, alder, røyking, alkohol, tidligere brudd og medisinbruk.

Sammenlignet med å ha stabil kroppsvekt, knyttes uønsket vektnedgang særlig til økt risiko for brudd i hofter og ryggen.

Slanking knyttes til økt risiko for brudd i nedre del av kroppen (fot, kne, ankel og øverste del av beinet), men en redusert risiko for hoftebrudd.

Når det gjaldt vektøkning, så forskerne både større risiko for brudd i øvre del av kroppen (hånd, håndledd, albu, overarm og skulder) og brudd i nedre del av kroppen, men ingen økning i hofte- eller ryggbrudd.

Les også: – Plavix kan gi økt risiko for benskjørhet

– Økt risiko på toppen av allerede høyere risiko

– Sammenhengen mellom vektendring og brudd som forskerne finner, er etter at de har justert for deltagernes vekt. Når det gjelder hoftebrudd, som på mange måter er den alvorligste bruddtypen, så har personer med lav vekt en betydelig høyere risiko i utgangspunktet. Den økte risikoen forskerne har kommet frem til, kommer altså på toppen av dette, forklarer Meyer.

Meyer mener forskjellene i risiko for ulike typer brudd i forbindelse med vektendring, er det mest interessante ved den nye studien:

– Forskerne har hatt mulighet til å studere hvordan vektendring til dels har forskjellig betydning alt etter hvor i kroppen bruddet sitter, sier professor Haakon E. Meyer til ABC Nyheter.

Meyer står selv bak flere studier på dette området. Med data fra en rekke norske befolkningsundersøkelser, har han og kolleger funnet en sammenheng mellom lav kroppsvekt, vekttap og økt risiko for brudd hos både kvinner og menn. I en studie publisert i fjor fant de også at bukfedme hang sammen med økt risiko for hoftebrudd hos kvinner og menn.

Les også: Advarer mot nye bivirkninger av benskjørhetmedisin

Norge på verdenstoppen

Uten at man vet hvorfor, ligger Norge, sammen med de andre skandinaviske landene, på verdenstoppen i brudd hos voksne. Benskjørhet (osteoporose) er en medvirkende faktor i de fleste brudd hos eldre.

Etter hvert som man blir eldre, reduseres beinmassen. Beintettheten avtar jevnt fra 40-årsalderen, og avtar ekstra raskt de første årene etter overgangsalderen hos kvinner, når kroppen slutter å produsere kjønnshormonet østrogen.

Benskjørhet er en endring av beinstruktur med lavere innhold av kalsium enn normalt. Dette gjør beinstrukturen mer skjør, og dermed øker risikoen for brudd.

– Vet man hvorfor kroppsvekt påvirker risikoen for brudd og benskjørhet?

Vektbelastning stimulerer skjelettet til å bli sterkere. I tillegg kan fett og annet bløtvev virke polstrende, særlig er dette tilfelle rundt hoftene, men det er ikke aktuelt for brudd i underarm og fot siden det er lite bløtvev rundt knoklene her. Hos kvinner etter overgangsalder dannes det også litt ekstra kjønnshormon i fettvev, sier professor Meyer for å forklare hvorfor tynne kvinner og menn har større risiko for brudd.

– På den annen side vil en tung kropp ha mer energi i fallet når den faller. Å ha en tung kropp kan også påvirke falltendensen, legger han til.

Mer om benskjørhet og brudd

Årlig brekker cirka 9000 voksne nordmenn hoften og 15.000 håndleddet. Et stort antall får også sammenfallsbrudd i ryggvirvlene.

Kvinner og menn i Oslo er på verdenstoppen i brudd. Benskjørhet (osteoporose) er en medvirkende faktor ved de fleste brudd hos eldre.

Hofte, underarm og rygg er de vanligste stedene å få brudd.

Hoftebrudd er den mest alvorlige følgen av osteoporose.

På landsbasis har anslagsvis 240.000 nordmenn osteoporose.

Det er mer osteoporose og brudd i byer og tettbygde strøk enn på landsbygda.

Risikofaktorer som ikke kan påvirkes:

 • Kvinner har nesten dobbelt så stor hoftebruddrisiko som menn.
 • Høy alder. En 80 år gammel kvinne har cirka 25 ganger større risiko for hoftebrudd enn en 55 år gammel kvinne. Dette skyldes at både risikoen for osteoporose og riskoen for fall øker med alderen.
 • Tidligere brudd gir høy risiko for nye brudd.
 • Tidlig menopause; før 45 års alder.
 • Arvelighet; f. eks hoftebrudd hos mor.
 • Etnisk tilhørighet. Hvite europeiske og amerikanske kvinner (kaukasiske) har høyest bruddrisiko. Asiatiske og afro-amerikanske kvinner har lavest risiko.
 • Høyde. Høye kvinner har noe høyere risiko for brudd.
 • Sykdommer i fordøyelseskanalen som cøliaki og Crohns sykdom reduserer opptaket av næringsstoffer og øker risikoen for osteoporose.

Risikofaktorer som kan påvirkes:

 • Lav beintetthet. Risikoen for brudd øker jo lavere beintettheten er.
 • Fysisk inaktivitet er en risikofaktor for hoftebrudd hos både kvinner og menn.
 • Vekt: Lav vekt, vekttap og muligens vektsvingninger gir økt risiko for brudd. Overvekt synes å redusere risikoen noe (upubliserte data, NOREPOS).
 • Kortisonbehandling. Daglig tablettbehandling over lengre tid reduserer beintettheten og øker bruddrisikoen.
 • Økt risiko for fall. Alder, svak muskelstyrke, dårlig syn, dårlig balanse, dårlig bevegelighet, urininkontinens, beroligende medisiner, sovemedisin og faktorer som løse tepper og dårlig belysning påvirker risikoen for fall
 • Røyking reduserer beintettheten hos både kvinner og menn. Høyest risiko for hoftebrudd har tynne, røykende kvinner
 • Høyt alkoholforbruk øker risikoen for hoftebrudd hos begge kjønn.
 • Lite sol. Dette har trolig sammenheng med omsetningen av vitamin D.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge
Siste nytt
23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge