Sebastian (14) får allergisk sjokk av peanøtter

ALLERGISK: Sebastian (14) har alvorlig peanøttallergi. Derfor går han alltid med adrenalinsprøyte i tilfelle uhellet skulle være ute. © Foto: privat
ALLERGISK: Sebastian (14) har alvorlig peanøttallergi. Derfor går han alltid med adrenalinsprøyte i tilfelle uhellet skulle være ute. © Foto: privat

Fire ganger i livet har det vært dramatisk for gutten.

Alvorlig peanøttallergi
 • En peanøtt er biologisk sett ikke en nøtt, men en belgfrukt. Derfor kan noen med peanøttallergi få allergiske symptomer av grønne erter, soya, bønner, lupinmel og linser.
 • De vanligste reaksjonene ved inntak av nøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. Eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast er også symptomer som kan oppstå. I enkelte tilfeller kan livstruende reaksjoner inntreffe (allergisk sjokk).
 • Hos noen kan nøttestøv utløse en alvorlig allergisk reaksjon.
 • Husk at nøtteallergien ikke blir svakere ved koking eller steking av produktet.
 • Barn ser ut til å reagere kraftigere enn voksne. Omlag halvparten av barn med peanøttallergi reagerer på lukt, smak eller berøring, derimot reagerer bare 10 % av de voksne.
 • Peanøttallergi forekommer hyppigere hos barn med atopisk eksem
 • Peanøttallergi er en kraftig allergi som ser ut til å vare livet ut hos de fleste.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

Allergisk sjokk

 • Allergisk sjokk eller anafylaksi er en akutt og livstruende allergisk reaksjon. Den kan gi alvorlige pustevansker og brått sviktende sirkulasjon.
 • Konsekvensene er at det lekker væske fra blodårene ut i vevet utenfor blodårene og kraftige betennelsesreaksjoner oppstår. Dette ser en ved at hud og slimhinner hovner opp, det samler seg væske under huden, rundt øyne og andre steder. Etter hvert kan det bli så lite blodvæske i årene at også blodsirkulasjonen svikter. Vedkommende går i sjokk.
 • De fleste organer i kroppen rammes av den allergiske reaksjonen, men det er særlig virkningene på blodomløpet (sirkulasjonen) og luftveiene som er skyld i den livstruende situasjonen. Hevelse av slimhinner fører til at det blir trangt i luftveiene. Både sviktende blodomløp og trange luftveier kan føre til pustevansker og kvelningsfornemmelse.
 • De hyppigste årsakene til en slik reaksjon penicillin, matvarer eller insektstikk.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Akuttbehandlingen

 • Tilkall hjelp
 • Legg pasienten flatt med hevede bein
 • Adrenalinsprøyte settes.
 • Sikre luftveier
 • Adrenalinet forhindrer at sirkulasjonen kollapser ved å sørge for å opprettholde blodtrykket, styrke hjertet og motvirke at luftveiene blir trange. Virkningen av adrenalinet inntrer i løpet av 3-5 minutter.
 • Væskebehandling helt nødvendig for å motvirke at blodtrykket faller og pasienten går i sjokk.
 • Allergimedisin og kortison brukes også. Antihistaminer demper først og fremst reaksjonene fra huden, som elveblest og kløe.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Miljøhemming

 • Miljøhemming er tilstander med overfølsomhet for noe i miljøet som fører til så uttalt sykdom og plager at miljøet blir utilgjengelig.
 • Det er en spesiell funksjonshemming på like linje med bl.a. forflytnings-/bevegelseshemming.
 • De fleste med allergi og allergiske sykdommer klarer seg bra i alle miljøer takket være riktig bruk av moderne medisiner og behandlingstilbud.
 • Akuelle allergier er vepse- og bistikk, mat, drikke, godterier og medisiner.
 • Mange med hyperallergi risikerer alvorlige reaksjoner når luften som pustes inn, er forurenset fra tilberedning av den aktuelle matvaren.
 • Mest fryktet er allergisk sjokk (anafylaksi). Det kan utvikle seg i løpet av sekunder med flere symptomer samtidig, føre til blodtrykksfall og bevisstløshet og noen ganger ende fatalt i løpet av noen få minutter.

Kilde: Allergiviten.no

Sebastian (14) har alvorlig peanøttallergi.

Fire ganger har han vært i livsfare på grunn av allergien.

Første gang var da han som femåring spiste sjokolade med peanøtter under en håndballkamp - uten at moren var klar over det.

Etter to timer begynte gutten å kremte noe voldsomt. Så kastet han opp.

- Jeg ringte legevakten. Han kom rett inn og fikk adrenalinsprøyte, forteller mamma Monika.

Gutten ble også liggende til overvåkning med oksygen og metning.

Den neste gangen uhellet var ute var da han som sjuåring spiste chilinøtter hos en venn. Han ble "rar i halsen" og ble sendt rett på legevakta.

- Han trodde han skulle bli kvalt. Han fikk ikke oksygen. Det var fare for livet hans, sier moren.

Som 11-åring endte det med full innleggelse. Under et familiejulebord spiste han sjokoladeis – som det viste seg å være peanøtter i. Han ble innlagt på Lofoten sykehus med store pusteproblemer. Sebastian forteller til Foreldre.no at han ble skikkelig redd av denne hendelsen.

Begynte med melkeallergi

Allerede da Sebastian 2-3 måneder fikk moren mistanke om at han hadde allergi. Han hadde nemlig hissig eksem i ansiktet.

- Jeg kuttet ut melkeprodukter i min kost og da ble han mye bedre, forteller mamma Monika Rishaug.

Sønnen fikk konstatert melkeproteinallergi og var uten melk i nesten tre år. I etterkant har det gått bra å spise melkeprodukter og fisk. Han har ”vokst av seg” disse allergiene. Men fremdeles er han allergisk mot belgfrukter og soya. Og da han var ni måneder fikk kan utslag på peanøtt på prikktest.

Må alltid gå med adrenalinsprøyte

Eldstejenta på 17 år har ingen allergier, men lillebror på 4 år har intoleranse for melkeprodukter, egg, fisk, sitrus og jordbær.

Sebastian går alltid med adrenalinsprøyte, i tillegg til vanlig allergitablett. Om han blir akutt syk av å komme i kontakt med peanøtter, må han sette sprøyta på seg selv eller få hjelp til å sette den.

Ifølge moren er han alltid veldig flink til å passe på selv.

- Jeg var mest redd da han var liten. Tok Sebastian på et dørhåndtak som en med peanøttrester på hendene hadde tatt på før, ville øynene hovne opp og det kunne bli farlig for ham.

I barnehagen gikk det greit å informere alle ansatte og foreldre. På skolen er det større forhold og mer å passe på.

- Jeg har ikke grublet så mye. Så lenge vi ikke har hatt allergener i hus og alle rundt oss har vært informert, har vi ikke vært så redde, fastslår mamma Monika.

Noen er så allergiske at de ikke kan gå på kino i frykt for peanøttstøv i lufta. Det gjelder heldigvis ikke Sebastian.

- Hvor alvorlig det oppfattes kommer nok også an på ungens reaksjonsmønster. Det tar gjerne et par timer før Sebastian får reaksjonen – og det gir oss tid.

Det går greit for han å leve med det nå. Han følger med og passer på.

Er du villig til å bake glutenfri bursdagskake og kutte ut egg, nøtter eller fisk i barnas matboks? Det kan være en utfordring å ha allergiske barn - og da er de hyggelig om omgivelsene tar hensyn til barnets allergier.

Peanøtt gir oftest alvorlig reaksjon

Helene Lindvik er lege på barneavdelingen ved Oslo Universitetssykehus. Hun følger opp barn med allergi, astma og eksem og for tiden holder hun på med en doktorgrad om diagnostisering av alvorlig peanøttallergi.

Barna hun møter, har både mild og alvorlig allergi - og alle grader i mellom. Hvor alvorlig barna reagerer, kan også komme an på mengden.

- Det er viktig å utrede barna for å finne ut hvilken type allergi de har og alvorlighetsgraden av det. I vår del av verden er peanøttallergi den allergien som oftest gir en alvorlig reaksjon, men det er ikke alle som har den alvorlige formen, forteller Helene Lindvik.

I slike tilfeller kan foreldrene bli mer engstelige enn nødvendig - og holde seg unna mer enn det som egentlig er nødvendig. Som for eksempel "spor av nøtter".

Om det er kun er peanøtt barnet ikke tåler, kan barnet nemlig ha alt som ikke er merket med "spor av peanøtter". Her er regelverket nemlig veldig strengt.

- Det er nyttig å vite om dette skillet i merkingen. Samtidig vil nok mange også unngå alle nøtter - for sikkerhetsskyld- til små barn. Ofte er det lettere å forholde seg til for barna og det er lettere å unngå misforståelser, sier Helene Lindvik.

Samtidig gir det begrensning i forhold til utvalget av matvarer, så for store barn og voksne er det greit å sjekke ut om du tåler andre nøtter.

peanuttallergi, allergisk sjokk, barnemat, astma, eksem

TRIO: Sebastian med sine søsken. Storesøster har ingen allergier, men lillebror på 4 år har intoleranse for melkeprodukter, egg, fisk, sitrus og jordbær. © Foto: privat

Unngå peanøttsmør på brødskiva

Legen forteller at barna som har alvorlig peanøttallergi også kan reagere på peanøttstøv i lufta.

- I barnehage og skole er det i slike tilfeller viktig at de andre barna ikke har peanøttsmør på brødskiva. Det kan komme kliss på leker og for allergikeren kan det skape alvorlige reaksjoner.

Foreldre og pårørende må få opplæring i bruk av adrenalinspøyte. Det gir trygghet å vite hva man skal gjøre om uhellet er ute, mener Helene Lindvik.

peanuttallergi, allergisk sjokk, barnemat, astma, eksem

BARNEPSYKOLOG: Kjell Magnus Antonsen © Foto: privat

Konstant trusselsituasjon

Kjell Magnus Antonsen er psykologspesialist ved seksjon for psykosomatikk og CL-barnepsykiatri ved Oslo Universitetssykehus.

Han jobber til daglig med barn som har astma, allergi og eksem på avdelingen som tidligere het Voksentoppen, men som nå er en del av Barnemedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus. Han forteller at å leve med alvorlige allergier kan oppleves som en stor belastning både for barnet som har allergi - og for familien.

Det blir som å leve med en konstant trusselsituasjon.

- Et viktig tema er hvordan familien kan oppleve tilstrekkelig grad av kontroll og forutsigbarhet. Men du vil støte på situasjoner der du ikke har kontroll, og det er en allmennmenneskelig egenskap å søke denne kontrollen over livet.

Vi ønsker å beskytte oss selv og barna mot alvorlige ting, men samtidig vet vi at «hva som helst kan skje når som helst». Slik er det for alle mennesker, men det er klart at med alvorlig allergi er risikoen for at noe faktisk kan gå galt så nærværende, forklarer han.

Kriseplan

For mange familier er det betryggende å ha en kriseplan. Det å kjenne til de første symptomene på en allergisk reaksjon.

- Men deretter kan du ikke leve i konstant angst og kriseberedskap, sier Kjell Magnus Antonsen.

Opplever du noe som kunne gått galt, er det også viktig å finne igjen roen og tryggheten. En kropp som er i kriseberedskap over lang tid, vil etter hvert utløse andre symptomer.

Han råder også foreldre til å snakke sammen om hvordan de vil håndtere ulike situasjoner.

Hva gjør vi når barnet skal på besøk til andre for første gang? Hvilke forholdsregler må tas før bursdager, kino og ferier?

Åpenhet er viktig

Det er viktig å være ærlig og åpen om allergiene og om konsekvensene av å få i seg det man er allergisk mot.

Åpen, sannferdig kommunikasjon gir barnet trygghet, forutsigbarhet og tillit. Hvordan man snakker om dette må selvsagt tilpasses barnets alder.

- For en fireåring er det mer nærliggende å tenke på at noe gjør vondt, enn at det er farlig. Det er selvsagt viktig å høre tilbake hva barnet eventuelt er redd for og trygge barnet på dette, sier psykologen.

Får barnet både god informasjon og trygghet er barnet godt rustet. Psykologen har tro på de gode samtalene.

For små barn kan også rollelek med for eksempel dukker være en god idé.

- For det meste av tiden bør ikke allergien være et tema. Dere bør heller gå inn og ut av det, råder Kjell Magnus Antonsen.

- Som forelder går det an å si at du både ble redd og lei deg, men samtidig få fram at “jeg håndterer det”.

Innenfor traumeforskning beskrives både symptomer og vekst i forbindelse med å gjennomgå kriser. Med vekst menes livserfaringer som gjør at du vokser som menneske eller endres som person.

- Ting er ikke som det var og gjennom en tung prosess kan det komme noe bra. Mennesker må oppleve motgang for å vokse.

Les mer:

Forkjølet eller allergisk?

Leo (4) og Ask (3) fikk nye liv da de la om kostholdet

Her er maten som hjelper mot eksem


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Erdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk
Siste nytt
16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenErdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus