Sebastian (14) får allergisk sjokk av peanøtter

ALLERGISK: Sebastian (14) har alvorlig peanøttallergi. Derfor går han alltid med adrenalinsprøyte i tilfelle uhellet skulle være ute. © Foto: privat
ALLERGISK: Sebastian (14) har alvorlig peanøttallergi. Derfor går han alltid med adrenalinsprøyte i tilfelle uhellet skulle være ute. © Foto: privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire ganger i livet har det vært dramatisk for gutten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Alvorlig peanøttallergi
  • En peanøtt er biologisk sett ikke en nøtt, men en belgfrukt. Derfor kan noen med peanøttallergi få allergiske symptomer av grønne erter, soya, bønner, lupinmel og linser.
  • De vanligste reaksjonene ved inntak av nøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. Eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast er også symptomer som kan oppstå. I enkelte tilfeller kan livstruende reaksjoner inntreffe (allergisk sjokk).
  • Hos noen kan nøttestøv utløse en alvorlig allergisk reaksjon.
  • Husk at nøtteallergien ikke blir svakere ved koking eller steking av produktet.
  • Barn ser ut til å reagere kraftigere enn voksne. Omlag halvparten av barn med peanøttallergi reagerer på lukt, smak eller berøring, derimot reagerer bare 10 % av de voksne.
  • Peanøttallergi forekommer hyppigere hos barn med atopisk eksem
  • Peanøttallergi er en kraftig allergi som ser ut til å vare livet ut hos de fleste.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

Allergisk sjokk

  • Allergisk sjokk eller anafylaksi er en akutt og livstruende allergisk reaksjon. Den kan gi alvorlige pustevansker og brått sviktende sirkulasjon.
  • Konsekvensene er at det lekker væske fra blodårene ut i vevet utenfor blodårene og kraftige betennelsesreaksjoner oppstår. Dette ser en ved at hud og slimhinner hovner opp, det samler seg væske under huden, rundt øyne og andre steder. Etter hvert kan det bli så lite blodvæske i årene at også blodsirkulasjonen svikter. Vedkommende går i sjokk.
  • De fleste organer i kroppen rammes av den allergiske reaksjonen, men det er særlig virkningene på blodomløpet (sirkulasjonen) og luftveiene som er skyld i den livstruende situasjonen. Hevelse av slimhinner fører til at det blir trangt i luftveiene. Både sviktende blodomløp og trange luftveier kan føre til pustevansker og kvelningsfornemmelse.
  • De hyppigste årsakene til en slik reaksjon penicillin, matvarer eller insektstikk.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Akuttbehandlingen

  • Tilkall hjelp
  • Legg pasienten flatt med hevede bein
  • Adrenalinsprøyte settes.
  • Sikre luftveier
  • Adrenalinet forhindrer at sirkulasjonen kollapser ved å sørge for å opprettholde blodtrykket, styrke hjertet og motvirke at luftveiene blir trange. Virkningen av adrenalinet inntrer i løpet av 3-5 minutter.
  • Væskebehandling helt nødvendig for å motvirke at blodtrykket faller og pasienten går i sjokk.
  • Allergimedisin og kortison brukes også. Antihistaminer demper først og fremst reaksjonene fra huden, som elveblest og kløe.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Miljøhemming

  • Miljøhemming er tilstander med overfølsomhet for noe i miljøet som fører til så uttalt sykdom og plager at miljøet blir utilgjengelig.
  • Det er en spesiell funksjonshemming på like linje med bl.a. forflytnings-/bevegelseshemming.
  • De fleste med allergi og allergiske sykdommer klarer seg bra i alle miljøer takket være riktig bruk av moderne medisiner og behandlingstilbud.
  • Akuelle allergier er vepse- og bistikk, mat, drikke, godterier og medisiner.
  • Mange med hyperallergi risikerer alvorlige reaksjoner når luften som pustes inn, er forurenset fra tilberedning av den aktuelle matvaren.
  • Mest fryktet er allergisk sjokk (anafylaksi). Det kan utvikle seg i løpet av sekunder med flere symptomer samtidig, føre til blodtrykksfall og bevisstløshet og noen ganger ende fatalt i løpet av noen få minutter.

Kilde: Allergiviten.no

Sebastian (14) har alvorlig peanøttallergi.

Fire ganger har han vært i livsfare på grunn av allergien.

Første gang var da han som femåring spiste sjokolade med peanøtter under en håndballkamp - uten at moren var klar over det.

Etter to timer begynte gutten å kremte noe voldsomt. Så kastet han opp.

- Jeg ringte legevakten. Han kom rett inn og fikk adrenalinsprøyte, forteller mamma Monika.

Gutten ble også liggende til overvåkning med oksygen og metning.

Den neste gangen uhellet var ute var da han som sjuåring spiste chilinøtter hos en venn. Han ble "rar i halsen" og ble sendt rett på legevakta.

- Han trodde han skulle bli kvalt. Han fikk ikke oksygen. Det var fare for livet hans, sier moren.

Som 11-åring endte det med full innleggelse. Under et familiejulebord spiste han sjokoladeis – som det viste seg å være peanøtter i. Han ble innlagt på Lofoten sykehus med store pusteproblemer. Sebastian forteller til Foreldre.no at han ble skikkelig redd av denne hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begynte med melkeallergi

Allerede da Sebastian 2-3 måneder fikk moren mistanke om at han hadde allergi. Han hadde nemlig hissig eksem i ansiktet.

- Jeg kuttet ut melkeprodukter i min kost og da ble han mye bedre, forteller mamma Monika Rishaug.

Sønnen fikk konstatert melkeproteinallergi og var uten melk i nesten tre år. I etterkant har det gått bra å spise melkeprodukter og fisk. Han har ”vokst av seg” disse allergiene. Men fremdeles er han allergisk mot belgfrukter og soya. Og da han var ni måneder fikk kan utslag på peanøtt på prikktest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må alltid gå med adrenalinsprøyte

Eldstejenta på 17 år har ingen allergier, men lillebror på 4 år har intoleranse for melkeprodukter, egg, fisk, sitrus og jordbær.

Sebastian går alltid med adrenalinsprøyte, i tillegg til vanlig allergitablett. Om han blir akutt syk av å komme i kontakt med peanøtter, må han sette sprøyta på seg selv eller få hjelp til å sette den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge moren er han alltid veldig flink til å passe på selv.

- Jeg var mest redd da han var liten. Tok Sebastian på et dørhåndtak som en med peanøttrester på hendene hadde tatt på før, ville øynene hovne opp og det kunne bli farlig for ham.

I barnehagen gikk det greit å informere alle ansatte og foreldre. På skolen er det større forhold og mer å passe på.

- Jeg har ikke grublet så mye. Så lenge vi ikke har hatt allergener i hus og alle rundt oss har vært informert, har vi ikke vært så redde, fastslår mamma Monika.

Noen er så allergiske at de ikke kan gå på kino i frykt for peanøttstøv i lufta. Det gjelder heldigvis ikke Sebastian.

- Hvor alvorlig det oppfattes kommer nok også an på ungens reaksjonsmønster. Det tar gjerne et par timer før Sebastian får reaksjonen – og det gir oss tid.

Det går greit for han å leve med det nå. Han følger med og passer på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du villig til å bake glutenfri bursdagskake og kutte ut egg, nøtter eller fisk i barnas matboks? Det kan være en utfordring å ha allergiske barn - og da er de hyggelig om omgivelsene tar hensyn til barnets allergier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peanøtt gir oftest alvorlig reaksjon

Helene Lindvik er lege på barneavdelingen ved Oslo Universitetssykehus. Hun følger opp barn med allergi, astma og eksem og for tiden holder hun på med en doktorgrad om diagnostisering av alvorlig peanøttallergi.

Barna hun møter, har både mild og alvorlig allergi - og alle grader i mellom. Hvor alvorlig barna reagerer, kan også komme an på mengden.

- Det er viktig å utrede barna for å finne ut hvilken type allergi de har og alvorlighetsgraden av det. I vår del av verden er peanøttallergi den allergien som oftest gir en alvorlig reaksjon, men det er ikke alle som har den alvorlige formen, forteller Helene Lindvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slike tilfeller kan foreldrene bli mer engstelige enn nødvendig - og holde seg unna mer enn det som egentlig er nødvendig. Som for eksempel "spor av nøtter".

Om det er kun er peanøtt barnet ikke tåler, kan barnet nemlig ha alt som ikke er merket med "spor av peanøtter". Her er regelverket nemlig veldig strengt.

- Det er nyttig å vite om dette skillet i merkingen. Samtidig vil nok mange også unngå alle nøtter - for sikkerhetsskyld- til små barn. Ofte er det lettere å forholde seg til for barna og det er lettere å unngå misforståelser, sier Helene Lindvik.

Samtidig gir det begrensning i forhold til utvalget av matvarer, så for store barn og voksne er det greit å sjekke ut om du tåler andre nøtter.

peanuttallergi, allergisk sjokk, barnemat, astma, eksem

TRIO: Sebastian med sine søsken. Storesøster har ingen allergier, men lillebror på 4 år har intoleranse for melkeprodukter, egg, fisk, sitrus og jordbær. © Foto: privat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå peanøttsmør på brødskiva

Legen forteller at barna som har alvorlig peanøttallergi også kan reagere på peanøttstøv i lufta.

- I barnehage og skole er det i slike tilfeller viktig at de andre barna ikke har peanøttsmør på brødskiva. Det kan komme kliss på leker og for allergikeren kan det skape alvorlige reaksjoner.

Foreldre og pårørende må få opplæring i bruk av adrenalinspøyte. Det gir trygghet å vite hva man skal gjøre om uhellet er ute, mener Helene Lindvik.

peanuttallergi, allergisk sjokk, barnemat, astma, eksem

BARNEPSYKOLOG: Kjell Magnus Antonsen © Foto: privat

Konstant trusselsituasjon

Kjell Magnus Antonsen er psykologspesialist ved seksjon for psykosomatikk og CL-barnepsykiatri ved Oslo Universitetssykehus.

Han jobber til daglig med barn som har astma, allergi og eksem på avdelingen som tidligere het Voksentoppen, men som nå er en del av Barnemedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus. Han forteller at å leve med alvorlige allergier kan oppleves som en stor belastning både for barnet som har allergi - og for familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir som å leve med en konstant trusselsituasjon.

- Et viktig tema er hvordan familien kan oppleve tilstrekkelig grad av kontroll og forutsigbarhet. Men du vil støte på situasjoner der du ikke har kontroll, og det er en allmennmenneskelig egenskap å søke denne kontrollen over livet.

Vi ønsker å beskytte oss selv og barna mot alvorlige ting, men samtidig vet vi at «hva som helst kan skje når som helst». Slik er det for alle mennesker, men det er klart at med alvorlig allergi er risikoen for at noe faktisk kan gå galt så nærværende, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriseplan

For mange familier er det betryggende å ha en kriseplan. Det å kjenne til de første symptomene på en allergisk reaksjon.

- Men deretter kan du ikke leve i konstant angst og kriseberedskap, sier Kjell Magnus Antonsen.

Opplever du noe som kunne gått galt, er det også viktig å finne igjen roen og tryggheten. En kropp som er i kriseberedskap over lang tid, vil etter hvert utløse andre symptomer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han råder også foreldre til å snakke sammen om hvordan de vil håndtere ulike situasjoner.

Hva gjør vi når barnet skal på besøk til andre for første gang? Hvilke forholdsregler må tas før bursdager, kino og ferier?

Åpenhet er viktig

Det er viktig å være ærlig og åpen om allergiene og om konsekvensene av å få i seg det man er allergisk mot.

Åpen, sannferdig kommunikasjon gir barnet trygghet, forutsigbarhet og tillit. Hvordan man snakker om dette må selvsagt tilpasses barnets alder.

- For en fireåring er det mer nærliggende å tenke på at noe gjør vondt, enn at det er farlig. Det er selvsagt viktig å høre tilbake hva barnet eventuelt er redd for og trygge barnet på dette, sier psykologen.

Får barnet både god informasjon og trygghet er barnet godt rustet. Psykologen har tro på de gode samtalene.

For små barn kan også rollelek med for eksempel dukker være en god idé.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For det meste av tiden bør ikke allergien være et tema. Dere bør heller gå inn og ut av det, råder Kjell Magnus Antonsen.

- Som forelder går det an å si at du både ble redd og lei deg, men samtidig få fram at “jeg håndterer det”.

Innenfor traumeforskning beskrives både symptomer og vekst i forbindelse med å gjennomgå kriser. Med vekst menes livserfaringer som gjør at du vokser som menneske eller endres som person.

- Ting er ikke som det var og gjennom en tung prosess kan det komme noe bra. Mennesker må oppleve motgang for å vokse.

Les mer:

Forkjølet eller allergisk?

Leo (4) og Ask (3) fikk nye liv da de la om kostholdet

Her er maten som hjelper mot eksem