Barn og eksem

Her er maten som hjelper

EKSEMBARN: Det er viktig å gi eksembarn mat som styrker de gode bakteriene i magen. Bær, havregryn, byggryn, urter og ingefær er bra. Foto: Istockphoto
EKSEMBARN: Det er viktig å gi eksembarn mat som styrker de gode bakteriene i magen. Bær, havregryn, byggryn, urter og ingefær er bra. Foto: Istockphoto

Sliter barnet ditt med allergi og eksem? Prøv denne maten.

Eksemdempende mat
 • fet fisk
 • havregryn
 • byggryn
 • urter
 • løk
 • ingefær
 • hvitløk
 • gurkemeie
 • ekstra virgin olivenolje
 • linfrøolje
 • spinat
 • brokkoli
 • rosenkål

Kilde: Fraiva.no


Spis levende plantestoffer

 • Levende plantestoffer fremmer også veksten av snille bakterier i tarmen. Tenk to håndfull plantefòr og en håndfull proteinkilde på matfatet - du får både fiber, vitaminer, mineraler, proteiner, naturlige karbohydrater, sunne fettsyrer og antioksidantkraft fra planter.
 • Ved å spise flere fargerike grønnsaker, urter og bær kan vi beskytte cellenes skjøre fettsyrer, vitaminer og enzymer mot gnistskade, og styrke innsatsstyrken til hæren av immunceller. En spiseskje urter kan bidra med antioksidantkraft på linje med nesten en halv kilo frukt!

Kilde: Fraiva.no

Sliter barnet ditt med eksem, astma, intoleranse eller allergi? Forklaringen kan være et «forvirret» immunforsvar. Immunceller som trigges av all verdens småtterier og lager betennelsesstoffer i tide og utide.

Styrk barnets mage

Milliarder av snille bakteriefamilier i tarmen trener immuncellene i hva de skal angripe - de er lærere for immunceller som oppholder seg i tarmveggen. Derfor er det viktig at hverdagsmaten består av råvarer som holder bakteriefamiliene friske.

– Styrker du bakteriefloraen i barnets mage, blir også opplæringen av immunforsvaret styrket. Og både astma, allergi, intoleranse, eksem og andre betennelsesrelaterte plager kan bli bedre, sier Berit Nordstrand, overlege, seksbarnsmor og forfatter av boken «Mat med mer» til Foreldre & Barn.

eksem,kløe,barn,allergi

KLØE: Det er slitsomt å være eksembarn. Prøv betennelsesdempende mat, det kan lindre kløen på sikt. © Foto: Istockphoto


For å bedre betennelsestilstander i kroppen hun å spise rene råvarer, mer fet fisk og mer plantefòr, samtidig som raffinert og hardt bearbeidet mat begrenses.

Hele regnbuen av grønnsaker, fargerike bær og frukt med lav sukkerbelastning som epler og pærer.

Fullkorn som havregryn og byggryn er også bra, det gir byggeklosser til cellefabrikkene fra både kli og kim, og fiber til de snille bakteriefamiliene.

Ferske urter, krydder og løkvekster er flott - kraftsupper med alt dette er topp. Ingefær, hvitløk og gurkemeie er særdeles nyttige smaker. Fet fisk og fiskeolje, ekstra virgin olivenolje og linfrøolje er betennelsesdempende mat. Især grønne plantevekster som spinat, brokkoli og rosenkål er bra.

Les også: Så ofte bør du skifte sengetøy

Grønne måltider

Overlegen anbefaler foreldre å forsøke å få inn en grønnfarve i alle måltider - for eksempel grønn salat, avokadodip, sukkererter, grønn smoothie og urtesauser. Økt opptaket av plantekraft ved å ha noe fett som trekker med seg vitaminer, mineraler og plantestoffer inn i kroppen - eks. olivenolje eller litt smeltet smør.

– Premier gjerne barna når de spiser noe de ikke er så begeistret for. Vi har en tavle på veggen hvor barna samler stjerner - etter fem stjerner drar vi i bassenget. Med nydelige smaker både bakteriehjelperne og immuncellene liker, vil kroppen kunne nyte en hærskare av hjelpere og effekten i form av færre sykdomsplager, fastslår Berit Nordstrand.

Hun råder foreldre med allergibarn til å unngå raffinert og næringsfattig mat som skaper ubalanser i kroppen. Allergikere bør også begrense bruken av hvitt sukker, hvit ris, hvetemel, margarin og raffinerte planteoljer. Både soyaolje, solsikkeolje og maisolje inneholder omega-6, som svekker effekten av betennelsesdempende omega-3.

– Er barna kresne er smoothies en flott måte å få i barna noe grønt på. Sorbet og mousse av bær og avokado er andre flotte tips til kosemat.

Les også: Hva kan utslettet på barnet være?

Betennelsesdempende mat

– Barn som spiser typisk middelshavskosthold minsker risikoen for astma og allergi. Riktige valg er fisk, kylling, egg, meieriprodukter, avokado, frø, grønnsaker, frukt, bær, linser og bønner, sier ernæringsfysiolog Helene Aure.

Eksem er en betennelsestilstand i kroppen og betennelsesdempende mat som anbefales er ingefær, chili, hvitløk og olivenolje.

– Til større barn vil jeg foreslå å lage te med ingefær og sitron.

Matallergi/intoleranse kan være årsaken til eksem, og det kan derfor være lurt å sjekke om barnet ikke tåler melk eller andre matvarer.

Men Helene Aure understreker at det også er viktig å se på andre forhold, som for eksempel bruk av parfymerte kremer og badeskum, ikke-allergivennlig vaskepulver og bruk av ull rett på kroppen.

Men Helene Aure understreker at det også er viktig å se på andre årsaker til eksem enn matallergi, som for eksempel bruk av parfymerte kremer, ikke-allergivennlig vaskepulver og bruk av ull rett på kroppen.

Les mer fra klikk.no:

Intoleranse for melk og gluten kan føre til autisme og hyperaktivitet

Dette bør du vite om elveblest

Er du villig til å kutte ut egg, nøtter eller fisk i barnas matboks?

Så ofte bør du skifte på senga når du har middallergi

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus