Når bør man begynne med rynkekrem?

Bortkastede penger å bruke antirynkekremer i 20-årene

TILPASS ALDER: - De som er i tyveårene tror de forhindrer at rynkene kommer ved å bruke kremer som er ment for litt eldre kvinner, men det er ikke slik det fungerer, sier Lila Hadidi. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto.com
TILPASS ALDER: - De som er i tyveårene tror de forhindrer at rynkene kommer ved å bruke kremer som er ment for litt eldre kvinner, men det er ikke slik det fungerer, sier Lila Hadidi. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto.com

Gir i beste fall tom lommebok, i verste fall kviseutbrudd.

Det tydeligste tegnet på aldring - rynker, er for mange startskuddet for når man begynner å tenke skikkelig gjennom hvilke hudpleierutiner man har.

Når rynkene begynner å melde sin ankomst, varierer, men de fleste må belage seg på å se de første tegnene før de fyller 30.

Det forteller Lila Hadidi, fagsjef hos kosmetikkmerket Helena Rubinstein.

– De fleste ser de første aldringstegnene i midten av 20-årene. Da begynner det å gå nedover for huden – bokstavelig talt, sier hun.

Ikke begynn for tidlig

Det mange unge kvinner gjør når de ser de første tørrhetslinjene, er å gå til innkjøp av rike antiage-produkter for å forhindre flere rynker. Det er ikke lurt, ifølge Hadidi.

– De som er i 20-årene tror de forhindrer at rynkene kommer ved å bruke kremer som er ment for litt eldre kvinner, men det er ikke slik det fungerer. Bruker du produkter som er ment å skulle hjelpe en tilstand som ikke finnes i huden, så vil man naturlig nok heller ikke få de resultatene produktet lover, sier hun.

– Når man kjøper en krem som koster mange hundrelapper forventer man naturligvis resultater. Og da er det viktig at man velger et produkt som er spesielt tilpasset huden og behovene man har, ellers vil man garantert bli skuffet, legger hun til.

Det stemmer, mener Yvonne Palacios, daglig leder hos Norsk Hudpleieskole i Oslo.

– Mange tror de har en helt annen hud enn de faktisk har. Da kjøper man gjerne feil produkter, og forbrukeren føler de har kjøpt «katta i sekken» siden man ikke får resultatene man forventer seg, sier hun.

At huden begynner å vise tegn til tørrhetslinjer betyr at du bør tilføre fuktighet, men ikke nødvendigvis fett. Er du i 20-årene og har en normal hud bør du derfor droppe å kjøpe fete antiage-produkter ment for en eldre hud med flere behov. Disse produktene inneholder aktive ingredienser som vil gå til spille dersom huden din ikke har behov for dem.

Det betyr kort sagt at lommeboka blir tom, uten at huden blir penere.

Antirynkekrem kan gi kviser

DROPP ANTIRYNKEKREMEN: Begynner du med antiageprodukter ved det første lille tegnet til rynker, vil du sannsynligvis bli skuffet. Er du riktig uheldig får du med deg noen kviser på kjøpet. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto.comDROPP ANTIRYNKEKREMEN: Begynner du med antiageprodukter ved det første lille tegnet til rynker, vil du sannsynligvis bli skuffet. Er du riktig uheldig får du med deg noen kviser på kjøpet. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto.com

En annen årsak til at du ikke bør bruke rikere kremer enn det huden din har behov for, er at du kan risikere å få utbrudd av kviser og urenheter.

– Har man en fet hud vil en rik hudkrem for en eldre hud kunne føre til utbrudd av urenheter. Hvis man trenger ekstra pleie, men er plaget med kviser, bør man bruke en lett fuktighetskrem og en oljefri foundation, og heller bruke et serum for å gi huden det den trenger, sier Hadidi.

Årsaken til at man kan få kviser av å bruke feil kremer er at kremene for en eldre hudtype inneholder mer fett enn kremene for yngre hud.

– Kremene for eldre hud inneholder mer fett fordi hudens talgproduksjon avtar med årene. Derfor er det viktig å tilføre fett når man blir eldre, men for en ung hud vil dette fettet være overflødig, og man vil kunne oppleve å få kviser, sier Palacios.

Når huden din trenger dette ekstra fettet og de aktive ingrediensene, varierer. Derfor må du se an huden din, og ikke alderen din, når du velger hudpleieprodukter.

– Har du nesten aldri kviser, og har en hud som føles tørr, så vil du trenge antiage-produkter tidligere enn dersom du har en fet hud. Fet hud holder rynkene unna lenger, sier hudpleieren.

Er du usikker på hva slags behov huden din har kan det lønne seg å spørre en hudpleier.

Men å rense huden godt, det bør du gjøre uansett hvor gammel du er og hva slags hudtype du har.

– Det viktigste man gjør for huden, i tillegg til å beskytte den mot solen, er å rense den morgen og kveld, sier hun.

Les også:

Sminken du bør kjøpe billig

Hjemmelaget hudpleie

Les flere saker fra samme kategori


Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy