Meny

Fødselsskader:

– Lekker du avføring uten at du må på do, er dette et tegn på at noe er galt

TUNG FØDSEL: Anette Kvernvik fikk store skader under fødselen for åtte år siden, og hun lever med fortsatt med følgene. © Foto: Privat

En fødselsskade har stor innvirkning på livskvaliteten til kvinnen.

Risikofaktorer for anal sfinkterskade:

Første fødsel

Stort barn >4 kg

Operativ forløsning (tangforløsning gir høyere risiko enn vakuumforløsning)

Kilde: Legeforeningen.no

Sommeren 2008 skulle Anette Kvernvik bli mor.

Terminen var satt til 18. august, men allerede den 16. juli ville Marcus ut og møte mammaen og pappaen sin.

Dette skjedde dessverre ikke helt uten komplikasjoner, og Anette lever med følgene etter den lange og tøffe fødselen den dag i dag.

Revnet

Marcus kom nemlig til verden på langs, med skulderen først. Fødselslegen måtte etter hvert gå inn med en arm og hjelpe babyen ut, og følgene ble en ødelagt skulder for Marcus mens Anette revnet opp.

– Jeg fikk beskjed om at jeg måtte sys og ble kjørt opp til operasjonsstuen. Jeg skjønte at noe hadde skjedd, men fikk ikke vite noe om hva, sier Anette, som to dager senere fikk de første tegnene på hva hun hadde i vente.

Hun forteller at hun kjente at hun skulle på do, men rakk ikke frem før avføringen var ute.

Les også: Over halvparten av alle kvinner får dette

Var sår og lakk

– Dette skjedde også de neste dagene, forteller Anette.

Da hun dro hjem fra sykehuset, visste hun fremdeles ikke hva slags skader hun hadde fått under fødselen.

Hun var sår, hadde vondt og lakk.

– Den verste opplevelsen hadde jeg da jeg var i butikken og plutselig kjente at det luktet så vondt. Jeg skjønte så at lukten kom fra meg, og skyndte meg hjem, sier hun.

Først etter en undersøkelse da Marcus var ni måneder ble Anette sendt videre til ny undersøkelse.

– Kirurgen jeg var hos da mente at det var nervene som var ødelagt, og det ble satt inn elektroder og deretter en pacemaker som skulle bedre situasjonen. Det var først da jeg skjønte at jeg hadde fått skader som ikke ville gå over av seg selv, sier hun.

Les også: Derfor ler babyer hysterisk av papir

Pose på magen

Fødselen var hard også for lille Marcus, som ble født fem uker for tidlig. © Foto: Privat

Pacemakeren fungerte en stund, men etter hvert lakk både urin og avføring igjen, og i 2014 ble stomi et tema.

Kanskje kunne pose på magen bli svaret på Anettes problem.

– I oktober 2014, seks år etter fødselen, fikk jeg pose på magen. Jeg har hatt en del komplikasjoner med denne også, men innser at jeg har vært maks uheldig. I ettertid skulle jeg ønske at stomi hadde blitt drøftet tidligere. Det kunne sannsynligvis spart meg for mange problemer, sier hun.

Les også: Glad for posen på magen

Hjelp å få

Endelig følte Anette at hun fikk god hjelp.

– Men mye informasjon burde kommet før. Ingen fortalte meg for eksempel at jeg kunne få hjelpemidler mot inkontinens på blå resept. Det ble jeg først klar over da jeg kom i kontakt med foreningen for urin- og avføringsinkontinens, sier hun.

Kanskje kunne hun også vært spart for utallige forsøk på ting som kunne hjelpe, og like mange skuffelser da situasjonen forble den samme.

Med sin blogg håper Anette håper Anette å nå ut med informasjon til andre i samme situasjon, og med dette fjerne noe av tabuen ved følgene etter fødselsskader.

– Lekker du avføring uten at du må på do, er dette et tegn på at noe er galt. Da må du skaffe hjelp. Det er utrolig mange kvinner som har isolert seg totalt på grunn av slike skader, og slik bør det ikke være, sier hun.

Les også: I denne alderen er du mest fruktbar

Ruptur i endetarmen

Anal inkontinens er en sjelden komplikasjon etter vaginal fødsel, men for de som rammes er det svært alvorlig.

Det å oppleve at avføringen lekker kan ha store innvirkninger på det sosiale livet til de kvinnene det gjelder.

– Slike komplikasjoner skyldes det som kalles sfinkterruptur, eller ruptur i endetarmen, sier Kirsten Jørgensen.

Hun er leder i Den norske jordmorforeningen.

Den er denne formen for skader Anette fikk under sin fødsel.

Les også: – Å holde familien samlet kan ikke være eneste motivasjon

Styrt fødsel

Som nyutdannet jordmor i 1983 hadde Jørgensen lært at en fødsel i stor grad skulle styres av helsepersonellet.

Jordmor var opptatt av å styre og støtte hodet, å knipe i mellomkjøttet og holde igjen vevet.

Babyen skulle så komme sakte ut.

– Etter dette fulgte imidlertid en periode da man skulle gripe minst mulig inn i fødselen og unngå å røre for mye. Fødselen skulle få gå sin gang. Samtidig begynte antall skader å øke, og mens det i 1970 var en prosent som fikk slike forløsningsskader, var tallet i 2004 økt til fire prosent, kan Jørgensen fortelle.

Les også: Kvinner over 40 år føder flere barn

Finsk fødsel

Helsemyndighetene fikk øynene opp for dette, og det har skjedd endringer til det bedre siden 2004.

– Vi vet i dag at det å i større grad styre fødselen er med på å redusere risikoen for komplikasjoner og skader. I dag brukes gjerne det som kalles den finske metode, der hodet og vevet støttes og jordmor hele tiden har to hender på, sier hun.

Undersøkelser viser at det å gå over til denne metoden, som minner mer om den som ble brukt da Jørgensen var nyutdannet på begynnelsen av 80-tallet, har ført til at antall skader går ned.

– Dette er viktig kunnskap når man vet hvor stor innvirkning slike skader har på livskvaliteten til kvinnen. Det er dessverre fortsatt tabu å ikke kunne holde på avføringen, og mange lider i stillhet, sier hun.

Les også: – Jeg har vært der de andre mødrene har vært. Jeg var også redd for at noen skulle si at jeg ikke var en god mor

Sys med en gang

Samtidig som antall skader totalt sett er på vei ned, er man i dag ifølge Jørgensen flinkere til å følge opp dem som likevel blir skadet.

I dag sys og repareres slike fødselsskader på operasjonsstuen rett etter fødselen, og dette gir bedre utsikter for dem som revner.

– Men det er viktig å være klar over at slike skader kan skje til tross for positive tiltak, og vi kan ikke ha en nulltoleranse for ruptur i endetarmen. Noen ganger er hodet til babyen rett og slett for stort eller biologiske forskjeller gjør at slikt kan skje selv med de beste forutsetningene, sier hun.

Les også: Forskning: Færre tegn på ADHD hos barn dersom mor tar D-vitamin som gravid

Skal følges opp

Alle som har fått forløsingsskader skal imidlertid følges opp både seks måneder og ett år etter fødselen.

– De skal også få tilbud om fysioterapi får å stimulere lukkemuskulaturen. Oppfølgingen skjer enten ved en poliklinikk eller senter for oppfølging av inkontinens, sier Jørgensen.

Hun forteller at mye har skjedd også på dette området siden 2004, og at gode tilbud skal være på plass over hele landet.

Denne artikkelen ble først publisert på klikk.no.

Les også:

Syk mor ga ideen til supersmart telefon

Desperat mor fant opp sele som fikk sønnen opp av rullestolen

Matthew er 7 måneder, men veier kun 1300 gram

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 To til sykehus etter at båt kjørte på land i Vestfold01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27 Erik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09 30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28 Rolig for Røde Kors i påskefjellet17:34 Økt snøskredfare i Nord-Norge16:03 Seilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02 Northug bekrefter flytteplaner14:55 Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10 Mann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33 Frankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29 Tyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26 Finlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21 Rasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04 Elendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45 Se bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42 WHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24 UD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06 Støttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53 Smågodtsmugler tatt på Svinesund11:44 Pågrepet etter voldsvideo10:51 Frode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41 Flere kjendiser vil bli politikere
Siste nytt
02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40NorgeTo til sykehus etter at båt kjørte på land i Vestfold01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54NorgePolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12NorgeNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51NorgeSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27NorgeErik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09Verden30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28NorgeRolig for Røde Kors i påskefjellet17:34NyheterØkt snøskredfare i Nord-Norge16:03NorgeSeilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02SportNorthug bekrefter flytteplaner14:55NorgeTidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10NorgeMann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33VerdenFrankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29PolitikkTyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26PolitikkFinlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21NorgeRasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04PolitikkElendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45VerdenSe bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42VerdenWHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24NorgeUD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06NorgeStøttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53NorgeSmågodtsmugler tatt på Svinesund11:44NorgePågrepet etter voldsvideo10:51NorgeFrode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41PolitikkFlere kjendiser vil bli politikere
Populært