Alt dette kan fjerne flekken på plagget ditt

FJERNER FETTET: Talkumpudder, Zalo, salt og en tannkost er alle gode hjelpemidler for å fjerne fettflekken på klær. © FOTO: Linn M. Rognø
FJERNER FETTET: Talkumpudder, Zalo, salt og en tannkost er alle gode hjelpemidler for å fjerne fettflekken på klær. © FOTO: Linn M. Rognø

Men én tabbe vil få flekken til å sitte bom fast.

Å fjerne flekker fra sko og plagg er ikke alltid like enkelt, og mange opplever at fettflekker er noe av det absolutt vanskeligste å fjerne fra klær.

Årsaken er enkel;

- Vann preller helt enkelt av på fett. Derfor må du bruke en form for løsemiddel for å ta knekken på flekken, sier Marthe Ree Lian ved Marthes Renseri.

Ingunn Klepp Grimstad, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens Institutt for Forbrukerforskning (SIFO), forteller derimot at fettflekker er langt fra umulig å fjerne fra plagg;

TØRKER OPP: Talkumpudder eller papir vil virke på samme måte på fettflekken; det suger til seg fuktigheten så lenger du dabber det på fettet, uten å gni. © FOTO: Linn M. Rognø.
TØRKER OPP: Talkumpudder eller papir vil virke på samme måte på fettflekken; det suger til seg fuktigheten så lenger du dabber det på fettet, uten å gni. © FOTO: Linn M. Rognø.

- Fett er ikke spesielt vanskelig å få bort. Det løses av såpe og salmiakk og spit, samt kokende vann.

Noe så enkelt som flytende oppvaskmiddel kan gjøre susen.

- Drypp noen dråper på flekken og la det synke inn. Spyl deretter gjennom i vasken på vanlig måte- fra baksiden også, med varmt vann, sier Grimstad.

Vanskelig på silke og nylon

Men selv om fettflekken egentlig ikke er vanskelig å få bort dersom du benytter deg av riktige rensemetoder, er det likevel enkelte stoffer det kan være ekstra tøft å fjerne flekken fra.

- Silke kan være vanskelig her, blant annet fordi den blanke overflaten viser flekken veldig godt, sier Grimstad.

- Også fordi det varierer hvor tolerante pene klær som silkebluser og silkeslips er, i motsetning til jeans og anorakker som tåler mer, legger hun til.

Lian mener at bomull og ull sjelden er vanskelig å fjerne flekkflekker på.

- Det er heller nylon og syntetisk fiber som kan være vanskelig, sier hun.

Derfor anbefaler hun først og fremst at du heller leverer silke- eller nylonplagg til rensing fremfor å prøve å fjerne flekken selv.

- Men er plagget vaskbart, kan du bruke Zalo på flekken og la det virke en stund før du vasker plagget i maskinen, råder Lian.

DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Kjemikeren anbefaler å bruke vanlig såpe på fettflekker, i og med at såpe inneholder fettoppløselig olje. © FOTO: Linn M. Rognø
DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Kjemikeren anbefaler å bruke vanlig såpe på fettflekker, i og med at såpe inneholder fettoppløselig olje. © FOTO: Linn M. Rognø

Slik redder du finklærne

Når du er dresset i finstasen på fest og plutselig søler en fet saus på kjolen, er det klart at du vil prøve å få bort flekken så fort som mulig.

Men da er det én tabbe du absolutt ikke bør begå.

- Ikke gni! Vi anbefaler kun å legge en tørr klut eller tørt papir på flekken slik at det kan absorbere mest mulig av fettet, sier Lian.

Grimstad er enig i at det på alle flekker hjelper å legge tørt papir rett på flekken slik at papiret suger til seg mest mulig.

Er du hjemme og har talkumpudder tilgjengelig, kan du drysse dette over flekken, det vil suge til seg fuktigheten på samme måte som papir.

- Men metoden med å bruke oppvaskmiddel og vann kan jo gjøres hvor som helst når du er på fest. Plagget behøver ikke bli vått på større området enn akkurat der flekken sitter, sier hun.

Kjemiker anbefaler såpe

Ett kjerringråd er å bruke alkohol, etylalkohol eller såpesprit sammen med vann på fettflekker.

Kristine Spildo, førsteamanuensis ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Bergen, ville ikke valgt alkohol som første alternativ til å fjerne fettflekker.

- Det er noe som heter "like løser like", det vil si at olje kan hjelpe på å fjerne olje. Og det er derfor såpe fungerer så godt på fettflekker.

Såpe inneholder nemlig en blanding av olje og vann, og kjemikeren foretrekker derfor såpe på fettflekker.

- Alkohol som i ren sprit, kan fungere som et mellomledd i prosessen; først bruke såpe på flekken, skylle med vann, og eventuelt bruke alkohol på flekken og så vaske i maskinen på vanlig måte. Men jeg tror i utgangspunktet ikke at alkohol er nødvendig, sier Spildo.

Grimstad har ikke forsøkt å bruke alkohol på fettflekker selv, men er ikke skeptisk til det.

- Det er godt mulig at det fungerer i og med at alkohol, og mange typer sprit løser opp fett, sier hun.

Rian støtter derimot ikke dette.

- Jeg ville nok vært forsiktig med dette siden både fibre og farger kan skades av spriten, særlig skjøre plagg i silke, sier hun.

Andre flekkfjerningsstips

Nettsiden Wikihow presenterer flere fettfjerningstips, og her er noen av dem:

1. Babypulver, maisenna eller salt

Begynn med å presse papir på fettflekken for å tørke den så mye som mulig og suge opp fettet i papiret. Dryss en generøs mengde babypulver på flekken. Har du ikke babypulver, kan du bruke maisenna eller salt på flekken.

Jobb inn en liten mengde med oppvaskmiddel og vann med tommelen din på flekken. Når det skummer bruker du en tannkost som du gnir i sirkelbevegelser på flekken. Husk å gjøre dette på begge sider av plagget hvor flekken sitter.

Vask plagget i maskinen som vanlig, og deretter lar du plagget lufttørke – ikke bruk tørketrommel! Dette kan gjøre at fettoljen setter seg dypere i stoffet.

2. Oppvaskmiddel eller sjampo

Dekk flekken med oppvaskmiddel, gjerne Zalo som virker ekstra godt mot fett. Du kan også bruke sjampo som er laget for å fjerne talg og olje fra hodebunnen. Dette skal da kunne virke på samme måte på en fettflekk.

Fukte med varmt vann på flekken og gni på området. Også her kan du bruke tannkost om flekken sitter ekstra godt fast.

Skyll med vann først, og deretter kan du bruke eddik på om du vil siden dette er et naturlig rengjøringsmiddel. Men ikke bruk det sammen med annen såpe, kun etterpå.

Avslutt med å vaske plagget i vaskemaskinen og lufttørking.

3. Flekkfjerner og kokende vann

Spray på flekkfjerningsmiddel på flekken.

Gni også her med tannkost på flekken mens du samtidig koker opp en god mengde vann i en vannkoker.

Legg plagget oppi en gryte med flekken opp.

Hell deretter det kokte, varme vannet rett på flekken.

Hold vannkokeren litt høyt slik at det blir ekstra kraft på strålen som treffer flekken.

Vask plagget i maskinen som vanlig, og la plagget lufttørke.

Denne saken er først publisert på Klikk.no

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:35 Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04 Mann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55 Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46 Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18 LO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03 Medier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38 Fire døde i flystyrt i Australia03:37 Flere virussmittede i Sør-Korea03:30 Passasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03 Innbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02 Amerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32 Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00 Over 2.000 døde i virusepidemi01:32 Elton John avlyser i New Zealand01:25 Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19 Apples virusfrykt ga børsnedgang01:11 Casper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25 Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58 Saúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd
Siste nytt
12:35VerdenVannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04NorgeMann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55NorgeDagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenIsrael skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46KulturRapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18NorgeLO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03VerdenMedier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38VerdenFire døde i flystyrt i Australia03:37VerdenFlere virussmittede i Sør-Korea03:30VerdenPassasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03NorgeInnbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02VerdenAmerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32NorgeUnicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00Helse og livsstilOver 2.000 døde i virusepidemi01:32KulturElton John avlyser i New Zealand01:25NorgeLokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19VerdenApples virusfrykt ga børsnedgang01:11SportCasper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25NorgeExtra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58SportSaúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55NorgeRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus