– Vi føler oss priviligerte som fikk kjøpe hytta

Her må de gå fire kilometer til hytta. Foto: Per Erik Jæger
Her må de gå fire kilometer til hytta. Foto: Per Erik Jæger

Sengene i annekset er selvsnekret av tømmer hugget på egen eiendom.

Hyttefakta

  • Hyttetype: Fjellhytte/tun
  • Utvendig kledning: Laftet tømmer
  • Tak: Torv
  • Byggeår: 1926 (de eldste byggene)
  • Størrelse: Hovedhytta: 45 m², Gamlehytta: 20 m², Rudihytta: 18 m²
  • Rominndeling: Hovedhytta består av kjøkken, stue, soverom og hems. Rudihytta og Gamlehytta består av kun ett rom. Det er totalt 12 sengeplasser totalt pluss hems.
  • Fasiliteter: Solcellestrøm, vann fra bekken, badestamp, badstue, dusj med gassvarmer, snurredass.

_______________________________________

Interessert i lokalhistorie

Edle Catharina og Nikolai har vist stor interesse for historien om liv og virke i området. Edle Catharina har blant annet intervjuet den siste budeien som var på Fitjanstølen like i nærheten, og fått førstehåndskunnskap om driften av stølen. Hun har også lært om hvordan folk og fe nyttiggjorde seg av naturen. De siste fem årene har hun tatt opp igjen flere av tradisjonene og skrevet boken "Norges spiselige planter og bær". Hun leverer spiselige planter til flere av Oslos beste gourmetrestauranter.

Noen lar seg ikke skremme med flere kilometer med veiløst terreng for å komme til hytta. Edle Catharina og Nikolai Norman må gå fire kilometer fra veien for å komme til hyttetunet sitt i Telemark. Men det er nettopp det som er noe av sjarmen ved hytta.

– Vi føler oss privilegerte som fikk kjøpe Haugebu. Selv om hyttetunet krever sitt, får vi tifold igjen gjennom den roen og naturopplevelsen et slikt sted gir, forteller paret.

Stor iver ga tømmerhytte

En lørdag morgen for 30 år siden. Edle Catharina er hjemme i Oslo, mannen Nikolai Norman er på repetisjonsøvelse i Vestfold. Begge kikker i Aftenposten, hvor det åpenbarer seg en liten notis: «Prektig hyttetun øvre Vest-Telemark». De kaster seg over telefonen, hver på sin kant.

Den store iveren skulle vise seg å bli utslagsgivende for at de fikk kjøpe Haugebu.

Les også: Disse hyttene får Norge til å klikke

Hytte midt i bjørneland

Eieren av hytta ble selvfølgelig forvirret da to blad Norman viste interesse for hytta samme dag. Edle Catharina sendte sågar bilder av familien fra et besøk på Norsk Folkemuseum for å understreke interessen for gamle kulturbygninger.

Blant konkurrentene var generalen til Nikolai, som tok med seg kona i helikopter til hyttetunet. Men hun lot seg ikke overbevise. Haugebu ligger fire kilometer fra nærmeste vei, 860 meter over havet og midt i bjørneland. Det er ingenting som er lettvint her. Men det brydde ikke familien Norman seg om.

På kjøpet fikk Edle Catharina og Nikolai fantastiske beretninger om lokale byggeskikker og livet på Haugebu.

De har også fått mang en smakebit på det hardbarkede fjellivet. Som da Nikolai fulgte et gammelt råd om å hive aske i utedoen for å bli kvitt insekter.

Da jobben var gjort, la han lykkelig i vei på tur innover fjellet. Da han kom tilbake, kunne han konstatere at insektene var borte. Men det var også utedoen.

Les også: Innvendig er denne hytta en fest i farger

(Saken fortsetter under)

Å ha hytte langt fra allfarvei kan være tungvint. Da er det desto deiligere å kunne nyte roen innimellom. Foto: Per Erik Jæge

Brukte 12 timer opp

Familien har forsøkt å gjøre livet litt enklere på hytta, blant annet ved å anskaffe en snøscooter. Den har vært til stor hjelp, men ikke første gang de skulle ta den i bruk. Da satte den seg fast gjentatte ganger på vei opp, slik at turen som vanligvis tar en halv time, tok hele 12 timer. Alle de tre barna var med, og det begynte å mørkne mens de slet med å få scooteren løs.

– Klokken tre om natten måtte vi forlate våre to eldste sønner på fire og syv år. Vi pakket dem inn i en sovepose på scooter-tilhengeren og ga dem en pose Twist på deling. Deretter tråkket vi scooterspor den siste kilometeren i en halv meter snø med ettåringen i pulk. Plutselig hadde det gått ytterligere to timer, forteller Edle Catharina.

Det hører med til historien at yngstemann trøstet broren sin med at redningshelikopteret sikkert ville finne dem.

Les også: Kan bli kostbart å ta en helg på hytta

Tømmerhytte bygd av morgedøler

Det var den tidligere veterinæren i Kviteseid, Sigurd Sommerfeldt, som fikk satt opp hyttetunet. Han kjøpte hele 7800 mål på tvangsauksjon i 1923, og samme år begynte han å lete etter den perfekte plassen for å sette opp en hytte. Den plassen fant han ved et lite vann ved foten av Vornuten.

Han fikk med seg morgedølene Olav Bjaaland, sydpolsfareren, til å blinke ut tømmer og første kongepokalvinner i kombinert i Holmenkollen, Svein Sollid, til å lafte opp hovedhytta. I tillegg laftet Svein Sollid opp en dobbel utedo og et båthus, og flyttet tre små bygg fra området til tunet.

I 1976 ble hyttetunet Haugebu skilt ut fra hovedbølet og 10 år etter ble det solgt til familien Norman. Edle Catharina og Nikolai har fått satt opp to bygg, Rudihytta og Laugeburet. De har også erstattet utedoen som brant ned, og det gamle båthuset.

Da familien Norman kjøpte hyttetunet, var det satt opp to hytter, Buret og et skjul, samt båthus og utedo. Rudihytta er oppført i 1988 og ble laftet opp av en bekjent fra Valdres. Tømmeret hadde fått tørke i hele 10 år før det ble brukt. Foto: Per Erik Jæger

Les også:

Stadig flere kjøper hytte på fjellet

– Husk å sjekke radioen når du er på hytta i påsken

Flere hytter enn boliger i 45 norske kommuner

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden