En velfungerende arbeidssone er ofte formet som en trekant

Ved å bygge kjøkkenet i en U samtidig som det er åpent, har kjøkkenet blitt funksjonelt og tilgjengelig. Foto: Inger Mette Meling Kostveit
Ved å bygge kjøkkenet i en U samtidig som det er åpent, har kjøkkenet blitt funksjonelt og tilgjengelig. Foto: Inger Mette Meling Kostveit
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bør også være god plass til å sette fra seg ting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Interiørkonsulentens kjøkkentips

  • Oppvaskmaskinen bør om mulig plasseres til høyre eller venstre for vaskekummen. Det gir en praktisk arbeidsfunksjon, samtidig som det er her rørene går.
  • På hver side av vaskekummen bør det være plass til å sette fra seg oppvask.
  • Koketoppen bør også ha god avlastningsplass på begge sider.
  • Tenk på siktlinjer og innsyn fra spiseplass/stue. Unngå at den travleste arbeidssonen er godt synlig fra stuen.
  • Ventilatoren trenger heller ikke å synes så godt fra tilstøtende rom ved åpen løsning.
  • Ikke fyll alle veggene med skap. Hyller gir rommet mer luft.
  • Integrerte hvitevarer skaper et ryddig og helhetlig uttrykk. Takhøy innredning har samme virkning, gir mer skapplass, og man unngår støv og rot på toppen.

Det skulle være pent og praktisk, og det måtte for all del ikke sprenge oppussingsbudsjettet.

– Når man står overfor en stor oppussingsjobb og selv ikke er spesielt praktisk anlagt, så lønner det seg å leie inn fagfolk, fastslår hytteeier Reidar Pettersen.

Da han og kona Bente Heian kjøpte et landsted på Valle i Bamble for et drøyt år siden, var de vel vitende om at det trengte en grundig oppgradering.

– Romløsningene var fine, men alle overflater måtte fornyes. Kjøkkeninnredningen var også moden for utskifting, sier Reidar, som leide inn en interiørdesigner til å lede prosjektet.

Praktisk innredning

– En velfungerende arbeidssone på kjøkkenet er ofte formet som en trekant, forklarer interiørdesigner Kjetil Christensen i Chris Interiør.

– Trekanten utgjøres av bevegelsesmønsteret mellom kokeplater, vask og kjøleskap. Det bør også være god plass til å sette fra seg ting ved hver av stasjonene, understreker han. Velfungerende løsninger for oppbevaring av redskap, dekketøy, matvarer og avfall er også en nødvendighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Karina og Cato flyttet inn i byvilla fra 1914

(Saken fortsetter under)

Innredningen går i en arbeidsvennlig u-form. Ved å flytte kokesonen til kortveggen innerst i rommet ble det bedre plass rundt begge arbeidsstasjonene. Flisen bak koketoppen er fra FagFlis. Foto: Inger Mette Meling Kostveit

Interiørdesigneren har i tillegg tatt hensyn til utsikt og innsyn til og fra de ulike arbeidssonene.

– Når man sitter i stuen, vil man slippe å se rett inn på den mest belastede arbeidssonen. Og når man står og lager mat, er det fint å kunne nyte en flott utsikt.

U-form

Løsningen i dette tilfellet ble en u-formet innredning med en halvøy mot spiseplassen. Vasken ble plassert under vinduet til høyre for kjøleskapet, kokeplatene innerst i u-en.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man kunne kanskje ønske seg flere høye skap, men fordi arealet er såpass begrenset, var det hensiktsmessig å bevare mest mulig luft i rommet, sier Christensen.

Halvøya mot spiseplassen er ikke mer enn ca. 50 cm bred og er bygget opp av overskap med dybde på 35 cm og en bakvegg. – På den måten en praktisk arbeidsplass med god plass til oppbevaring, forklarer interiørdesigneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her får bildene styre interiøret

Tidløst design

Kjøkkenmodellen Bodbyn fra Ikea innfridde eiernes forventninger til stil og pris. Frontenes klassiske design står godt til det øvrige interiøret.

Den kremhvite standardfargen er lys og lun, og harmonerer godt med kjøkken- og stueveggene, som er malt i en sommerlig nyanse av brukket hvitt med innslag av blått.

Av hensyn til både pris og bruk, ble det valgt en benkeplate i eikemønstret laminat. I sprutsonen bak koketoppen er det lagt rektangulære, blågrønne fliser.

– Vi har fått et nytt og velfungerende kjøkken som ser ut som om det hører til her, sier eierne fornøyd. – Og det til en pris som faktisk er lavere enn det vi hadde budsjettert med.

Les også:

Emilie måtte gi slipp på én ting da hun skulle pusse opp kjøkkenet

Når døren står åpen kan man se rett gjennom hytta og ut mot fjellheimen

Huset de kjøpte ble for kjedelig, så de endte opp i en bygård fra 1904

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no