Meny

Vask vinduene når det er overskyet

VASKE VINDUER: Når du skal vaske vinduene utendørs bør du gjøre det i overskyet vær så såpevannet ikke tørker på ruta og gir stygge skjolder. © FOTO: Colourbox.

Kan være avgjørende for et godt resultat.

- Vinduene må vaskes, og de må vaskes mer enn en gang i året, ellers bli det slitasje, sier daglig leder Marielle Akselsen i renholdsfirmaet Min hushjelp.

Hun mener du bør ta en vaskerunde to til fire ganger i året for å unngå å ødelegge vinduene.

Men hvordan skal det gjøres?

Tips til vindusvasken:

Bruk for eksempel bare vann og mikrofiberklut inne, og nylonvask og nal ute

Husk å dra nalen litt på skrå, ikke stå i solsteika og tørke av nalen etter hver gang du drar den over vinduet. Bruk en frisk og fin nal som ikke lager riper og få alt såpevann bort etterpå.

Salmiakk og zalo kan gjøre susen. Husk at salmiakk skal blandes i kaldt vann

Om vinteren gjør rødspirit eller spylervæske at såpevannet ikke fryser så fort på ruta

Frottehåndkler kan være fine å få tørket av ruta med etter vasken

Det trenger faktisk ikke være så vanskelig, men det er tydelig at vindusvasken er et prosjekt for mange. Det er nok heller ikke noe fasitsvar på spørsmålet, og ekspertene har forskjellige måter å få vinduene rene på.

Du klarer deg med vann og mikrofiber

Når du vasker innendørs, trenger du faktisk, ifølge Akselsen, ikke mer enn vann og mikrofiber. Du kan dessuten klare deg uten både nalen og såpe når du vasker innendørs.

- Du trenger egentlig ikke noe mer enn en mikrofiberklut og vann. Mikrofiberkluten skal ta det meste, men bruker du en annen klut kan du bruke litt såpe.

Såpevann er også fint om det er noe spesielt belegg på vinduet, mener Akselsen.

- Bruker du en nal bør du sørge for å dra den på skrå, så det ikke samler seg mye såpevann i vinduskarmen. Nalen bør også være ganske fersk. Lager den riper bør du kjøpe en ny. Når du vasker utendørs, bør du også vaske når det er overskyet, så såpevannet ikke tørker på vinduet i sola, sier hun.

Husk også å tørke av nalen hver gang den er dratt over ruta for å unngå skjolder.

Frottéhåndklær trekker best til seg vannet

På nettet florerer det av tips om hvordan vindusvasken bør gjøres – alt fra god gammel nylonvask og nal, til langt mer kreative metoder, som bruk av eddik og avispapir.

Ifølge daglig leder Jonny Nilsen i Aktivt renhold er det hold i flere av disse tipsene, selv om han selv ville valgt en mer tradisjonell vask.

- Eddik eller sitronsyre har omtrent samme effekt på vinduet som salmiakk, forteller han.

Avispapiret kan også brukes til å tørke av for å unngå skjolder etter vasken, men mer effektivt er et frottéhåndkle. Når du skal tørke av etter vasken kan du bruke oppvaskhåndkle i frotté som er vasket på kokeprogrammet. Gi gjerne håndkleet en tur i tørketrommelen også, slik at det får «loet fra seg» der før du bruker det til vasken.

- Bruk gjerne gamle frottehåndklær som du river opp i passe store biter og vasker og tørker godt på forhånd. Avispapir kan brukes, men trekker ikke til seg fuktighet like bra. Tørkepapir har en tendens til å legge igjen en del papirfiber på vinduet, advarer Nilsen.

BEST MED NAL: Nalen er nok litt forhatt av mange, men det er det beste verktøyet å bruke © FOTO: Trine Solberg.

Best med nal

Men før alt dette skal du faktisk vaske vinduet og her er det mange som knoter. Nalen er nok litt forhatt av mange, men det er det beste verktøyet å bruke, ifølge både Nilsen og Malin Skaar i Lilleborg Forbrukerservice. I tillegg trenger du en forvasker og en klut – da gjerne et frottehåndkle, eller en mikrofiberklut.

- Bruk en god forvasker og vask ett vindu av gangen. Vasker du mange vinduer og deretter går over med nalen, kan noe av vannet tørke i mellomtiden, noe som fører til at det blir lettere skjolder og striper. Dette gjelder spesielt når det er varmt ute, forklarer hun.

- Gå over med nalen i rette linjer. Ha en god mikrofiberklut og tørk over nal og kanter underveis, råder Skaar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oppvasksåpe og salmiakk

Skaar foreslår at du enten bruker en vindusspray eller en blanding av salmiakk og oppvasksåpe. Den samme blandingen er anbefalt hos Nilsen og Aktiv renhold.

- Om du vasker med klut og nal, er salmiakk og et par dråper oppvasksåpe en god blanding. Salmiakken fjerner fett og smuss, og såpen får nalen til å gli bedre, forklarer Nilsen.

Utendørs vindusvask om vinteren kan fort bli vanskelig, da såpevannet fort fryser på vinduet. Det løser du med litt spylervæske.

- I tillegg til såpeblandingen kan du bruke litt rødsprit eller isopropanol, tipser han.

Les også: Ikke vask ullklærne etter gammeldagse regler

Lag din egen vindusspray

Nilsen anbefaler imidlertid å holde seg unna sprayflaskene.

- Jeg ser ofte folk som har kjøpt inn dyre sprayflasker til å vaske vinduene med, for deretter å tørke over med tørkepapir. Det kan fort gå med mange sprayflasker og tørkeruller for å vaske alle vinduer i et stort hus. Det er en kostbar og ikke spesielt miljøvennlig metode, mener han.

Bland heller din egen vinduspray av salmiakk og oppvasksåpe. Juster mengden salmiakk til du får ønsket resultat og ha i en dråpe oppvasksåpe og hell blandingen på en tom sprayflaske. Pass på at du ikke søler salmiakkblandingen på andre møbler og overflater, og tørk bort søl med en gang. Noen overflater misfarges nemlig av salmiakk. Husk også at salmiakkvann bør være kaldt.

Les også: Prøv med kattesand

Akselsen legger til at det ikke er noe fasitsvar på hvordan vasken skal gjøres.

- Det florerer i tips og triks for å få rene vinduer; salmiakk, zalo, eddik, spylervæske, glansemiddel for blanke vinduer og så videre, og alle metodene har tilhengere. Vi bruker gjerne nylonvask eller en kork med oppvasksåpe i vaskevannet når vi vasker vinduer utendørs, sier hun og minner om at vaskevannet må byttes ofte.

Det er dessuten ikke slik at et vindu er et vindu og skitt er skitt heller. Mens noen sliter mest med saltvann på ruta er det andre som får dem dekket av eksos. Her gjelder det altså å finne en god måte som fungerer for deg.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus