Smarte løsninger i liten leilighet:

Bak veggene skjuler det seg geniale løsninger og funksjoner

FLEKSIBEL: I denne leiligheten skjuler veggene mange funksjoner og rom. Foto: Katherine Lu/Nicholas Gurney
FLEKSIBEL: I denne leiligheten skjuler veggene mange funksjoner og rom. Foto: Katherine Lu/Nicholas Gurney

– Fjerner behovet for mange store møbler.

I store byer verden over gjør både boligpriser og urban vekst at stadig flere tvinges til å bo kompakt.

Begrepet «micro-living» har lenge eksistert i byer som Tokyo og Hong Kong, og i stadig flere byer blir den kompakte måten å bo og leve på, det som er realiteten for mange.

– Når mange skal bo på et relativt lite område, som jo er det som skjer i storbyene, så presses kvadratmeterprisen opp, og boligstørrelsen ned, forklarer den Sydney-baserte arkitekten Nicholas Gurney til Klikk Bolig.

– Husk at det er ikke et problem i seg selv å skulle bo kompakt , det som er problemet er at mange gjør det i boliger som ikke fungerer, hvor hverken design eller plass er optimalisert for å kunne bo godt på liten plass.

Dette var også ordene arkitekten brukte da han skulle overbevise Jane Cavanagh og ektemannen om at de skulle stole på hva han kunne få til med deres lille leilighet i Woolloomooloo i Sydney.

Artikkelen fortsetter under bildet.

27 KVADRATMETER: Ekteparet ønsket å gjøre sin lille leilighet mer funksjonell og bedre å bo i. Foto: Katherine Lu/Nicholas Gurney 27 KVADRATMETER: Ekteparet ønsket å gjøre sin lille leilighet mer funksjonell og bedre å bo i. Foto: Katherine Lu/Nicholas Gurney

Ville ha fleksibilitet og funksjon

Cavanagh og ektemannen hadde tatt kontakt med Gurney med et ønske om hjelp til å gjøre deres 27 kvadratmeter store ettroms om til noe som skulle fungere og være godt å bo i.

– Det er alltid gøy å skulle utforme små boliger. Da er kravene så mye større, men dersom man får det til å fungere, dess større er ofte gleden over resultatet, forteller arkitekt Gurney.

Noen er flinkere til å bo uten rot og klarer seg bare med ting man virkelig trenger, men noen behov har vi alle når det gjelder bolig.

– Alle trenger møbler og plass som skal sørge for at man skal kunne leve, spise, jobbe, slappe av og sove, uansett hvor mange kvadratmeter man bor på, understreker Gurney.

– I tillegg har de aller fleste behov for oppbevaring i ulik grad. Noen har mange bøker, for andre er det klær. Og alle har vi både julepynt, kofferter og annet nips naps som vi trenger i nærheten, om ikke for hånden hver dag.

Ikke større enn et hotellrom

For Cavanagh og ektemannen var det mange grunner til at de endte opp med å kjøpe den lille ettromsen.

– Boligprisene i Sydney er høye, og flytter man for langt ut, må man tilbringe verdifull tid hver dag med å pendle, enten kollektivt eller sittende fast i trafikkorker i rushtiden, sier hun til Klikk Bolig.

– Dette er nok hovedårsaken til at stadig flere velger å bytte størrelse mot beliggenhet.

– Å leve stort betyr ikke nødvendigvis å bo i et stort hus. Teknologi i samspill med flerfunksjonelle møbler gjør det fullt mulig å få en liten leilighet til å være minst like beboelig og smart innredet som en bolig som er kanskje både dobbel og tredobbel i pris, sier arkitekten.

Artikkelen fortsetter under bildet

IKKE STØRRE ENN ET HOTELLROM: Når hele boligen din er mindre enn et hotellrom, ja da bør den i alle fall være spekket med smarte løsninger og funksjoner. Foto: Katherine Lu/Nicholas Gurney IKKE STØRRE ENN ET HOTELLROM: Når hele boligen din er mindre enn et hotellrom, ja da bør den i alle fall være spekket med smarte løsninger og funksjoner. Foto: Katherine Lu/Nicholas Gurney

«Stol på meg»

Cavanagh og ektemannen stilte ikke så mange krav til arkitekten hun hadde hyret inn.

– Jane ville ha et blankt lerret for en god hverdag, et hjem som fungerte, til tross sin moderate størrelse, sier Gurney.

– Utfordringen her er at det i så små boliger ofte er en tynn linje mellom koselig og klaustrofobisk.

Men arkitekten hadde snart en plan for mikro-boligen. Nå trengte han bare Cavanaghs godkjenning før han kunne gå i gang.

– Det var i utgangspunktet fargevalget det sto på, røper Gurney.

– Jeg mente nemlig at denne leiligheten trengte noen "risky"farger, sånn for å tøffe seg litt overfor andre og større boliger, legger han til.

Og Cavanagh stolte på arkitekten og sa ja.

– Noe som skulle vise seg å være ett av de bedre valgene jeg noensinne har gjort, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

RØDT: Sjekk hvordan dette paret bor på 27 m2. Foto: Katherine Lu/Nicholas Gurney RØDT: Sjekk hvordan dette paret bor på 27 m2. Foto: Katherine Lu/Nicholas Gurney

Bygget boks som skjulte rom og funksjoner

Det første arkitekten gjorde, var å fjerne den opprinnelige planløsningen i leiligheten, og erstattet denne med en slags innebygget "boks" langs den ene langveggen i leiligheten. Denne skulle huse leilighetens ulike rom og funksjoner.

– Boksen består av skyvedører langs hele lengden, som skiller bad og sove-soner på innsiden av skyvedørene fra kommunale områder som kjøkken og oppholdsrom, forklarer Gurney.

– Samtidig finner man også hylleplass og mer oppbevaring bak disse dørene.

Den nye planløsningen gjorde også at man fikk utnyttet leilighetens naturlige lys fra store vinduer, og gjorde det meste ut av den flotte utsikten mot Sydneys vakre skyline.

– Det beste med den innebyggede boksen er at man får plass til alt man trenger i leiligheten, og får fjernet behovet for mange store møbler som ellers står og tar opp plass, forteller Gurney.

– Leiligheten er nå så fleksibel på grunn av disse skyvedørene, at den kan fungere som enten soverom eller luftig og åpen stue og kjøkken, noe som er praktisk til hverdags – og særlig om man venter gjester.

Artikkelen fortsetter under bildet

MÅTTE OVERBEVISES: Eieren av denne leiligheten trengte noen runder med overbevisning da arkitekten kom med forslag på fargevalg til boligen. Foto: Katherine Lu/Nicholas Gurney MÅTTE OVERBEVISES: Eieren av denne leiligheten trengte noen runder med overbevisning da arkitekten kom med forslag på fargevalg til boligen. Foto: Katherine Lu/Nicholas Gurney


Blitt eksperter på å leve kompakt

Cavanagh og ektemannen føler selv at de har blitt eksperter på å leve på liten plass.

– Å bo slik vi gjør nå, gjør at man tvinges til å se på hva du egentlig trenger å omgi deg med, og hva man kan klare seg uten, sier hun.

– Vi har gitt bort mange ting som vi innså at vi rett og slett ikke trengte for å leve godt, legger hun til.

På spørsmål om hun kan tenke seg å bo større, svarer Cavanagh:

– Jeg elsker de rene linjene her, at det ikke er rom for noe rot, noe som gjør at vi er flinke til å holde det ryddig rundt oss. Det føles veldig godt og rolig å bo her.

For Gurney ble prosjektet starten på et nytt.

– Jeg vil jobbe mer med denne typen mikro-bolig, sier arkitekten.

– Jeg tror at boliger som dette vil være realiteten i fremtiden for mange i urbane strøk, og jeg elsker å tenke at jeg kan være med på å skape boliger som folk faktisk kan ha råd til og som kan fungere for ulike mennesker, legger han til.

ETT STORT ROM: Men veggene skjuler alt de trenger. Foto: Katherine Lu/Nicholas Gurney ETT STORT ROM: Men veggene skjuler alt de trenger. Foto: Katherine Lu/Nicholas Gurney

Les også:

Mindre enn 20 kvm og bestående av 29 deler

24 rom på 31 kvadrat

Bretter ut rommene når hun trenger dem

Denne saken ble først publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:03 Flere stengte fjelloverganger på grunn av uvær06:55 Lagkompis om konkurransen fra «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45 Virusutbrudd fører til krisetilstand i sørkoreansk by06:28 VM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24 USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18 Valget i gang i Iran06:15 Bollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:07 Frankrike til kamp mot veggedyr06:00 Dette skjer i dag05:56 Stadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41 Oslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28 Dette skjedde i natt05:15 Over halvparten savner snøen05:00 Kongen har bursdag04:51 MDG vil se på hasjsalg på polet04:25 Gummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17 Trump ler av demokratene04:05 Solskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04 Drapsmann henrettet i Tennessee03:14 Norsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01 Evo Morales nektes å stille til valg02:08 Datatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51 Dødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31 Fire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08 Brann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51 Hele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32 Irlands statsminister går av00:25 31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10 VAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08 Mann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59 Lacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51 Skadd person funnet i Trondheim23:49 Thelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38 Hovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23 Høyre fortsetter fallet på ny måling22:41 Ukrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19 Rotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17 Brann i leilighet i Kristiansund21:01 Martial reddet uavgjort for Manchester United20:27 Eldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24 Mineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03 Giske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25 Her lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24 Statlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39 Roger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25 Mann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16 To menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42 «Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22 Mann knivstukket i moské i London17:11 Martin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56 FN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55 Roger Stone får sin straff16:43 Vitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39 130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23 Salmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51 Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24 Bekreftet: Barcelona henter danske15:23 Federer operert, mister Roland-Garros15:11 To personer omkom i skred på Svalbard15:09 Økonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09 Morgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00 Bolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44 Israel planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41 Trussel sendt til moské i Bremen13:45 Øker kapasiteten på passkontorene13:41 Tre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30 Redaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27 PSG-president siktet i korrupsjonssak13:20 Merkel: – Rasisme er en gift13:19 Nortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00 – Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36 Sanders favoritt før Nevada-valget12:32 Sjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31 Arbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04 Trine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04 Hassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43 Kvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37 Søket etter savnet 92-åring fortsetter11:06 Virus-utspill: London kan overta OL11:02 Passasjertog sporet av i Australia10:56 Personlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29 Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28 To menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03 Aktiv konge fyller 8310:00 EUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45 Ski Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42 Full klimakrig på Facebook09:35 Jeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Skytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 – Hvilken side er Bloomberg på?07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset
Siste nytt
07:03NorgeFlere stengte fjelloverganger på grunn av uvær06:55SportLagkompis om konkurransen fra «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45VerdenVirusutbrudd fører til krisetilstand i sørkoreansk by06:28SportVM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24VerdenUSAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18VerdenValget i gang i Iran06:15PengerBollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:07VerdenFrankrike til kamp mot veggedyr06:00NorgeDette skjer i dag05:56VerdenStadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41NorgeOslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28NorgeDette skjedde i natt05:15NorgeOver halvparten savner snøen05:00NorgeKongen har bursdag04:51PolitikkMDG vil se på hasjsalg på polet04:25VerdenGummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17VerdenTrump ler av demokratene04:05SportSolskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04VerdenDrapsmann henrettet i Tennessee03:14NorgeNorsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01VerdenEvo Morales nektes å stille til valg02:08NorgeDatatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51VerdenDødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31NorgeFire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08NorgeBrann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51NorgeHele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32VerdenIrlands statsminister går av00:25Norge31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10SportVAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08NorgeMann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59SportLacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51NorgeSkadd person funnet i Trondheim23:49SportThelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38SportHovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23NorgeHøyre fortsetter fallet på ny måling22:41VerdenUkrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19PolitikkRotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17NorgeBrann i leilighet i Kristiansund21:01SportMartial reddet uavgjort for Manchester United20:27VerdenEldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24NorgeMineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03PolitikkGiske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25NorgeHer lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24NorgeStatlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39VerdenRoger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25NorgeMann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16NorgeTo menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42Helse og livsstil«Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22VerdenMann knivstukket i moské i London17:11SportMartin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56VerdenFN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55VerdenRoger Stone får sin straff16:43NorgeVitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39Verden130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23NorgeSalmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51SportMarte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24SportBekreftet: Barcelona henter danske15:23SportFederer operert, mister Roland-Garros15:11NorgeTo personer omkom i skred på Svalbard15:09PengerØkonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09PengerMorgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00SportBolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44VerdenIsrael planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41VerdenTrussel sendt til moské i Bremen13:45ReiseØker kapasiteten på passkontorene13:41VerdenTre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30PolitikkRedaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27SportPSG-president siktet i korrupsjonssak13:20PolitikkMerkel: – Rasisme er en gift13:19NorgeNortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00Verden– Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36PolitikkSanders favoritt før Nevada-valget12:32SportSjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31PengerArbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04PolitikkTrine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04KulturHassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43NorgeKvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37NorgeSøket etter savnet 92-åring fortsetter11:06SportVirus-utspill: London kan overta OL11:02VerdenPassasjertog sporet av i Australia10:56ReisePersonlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29SportNorge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28NorgeTo menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03KulturAktiv konge fyller 8310:00VerdenEUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45SportSki Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42NorgeFull klimakrig på Facebook09:35PolitikkJeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenSkytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15Politikk– Hvilken side er Bloomberg på?07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset