Meny

Villsvin har i det stille etablert seg i Norge

FRA BIBELHISTORIE TIL VILLSVINHISTORIE: – Vanvittig morsom jakt, forteller Kristian Norgaard Berglund. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Sverige hadde 500 villsvin i 1987. I dag skyter de 100.000 i året. På et villsvinmøte i utkanten av Østfold sist onsdag var spørsmålet: Hvordan i all verden skal vi håndtere dette nye dyret?

AREMARK (ABC NYHETER): – Jeg skjønner ikke hvordan det kan være så svære krefter i et svinetryne. Har du sett hvordan villsvina roter opp i skogen? Det ser ut omtrent som etter 2. verdenskrig.

Gårdbruker Hans Dagrød er med på å gjøre klar til møte i det ikoniske, gamle pinsemenighetshuset Bergstrøm Misjonshus i Strømsfoss, en bitteliten plass klemt mellom Haldenvassdraget og svenskegrensa.

Det er onsdag kveld i forrige uke og villsvinmøte i den skogrike bygda der villsvin har blitt hverdagskost. Dagrød forteller ABC Nyheter om erfaringene i bygda så langt.

50-tallslukta slår mot en i salen med oppstilte pinnestoler og endevegg med to kraftfulle dekorasjoner: Maleriet «Bli hos oss for det stunder til aften» med Jesus omkranset av tilbedere, og et enormt israelsk flagg.

Og midt i mellom de to: Et skjermbilde med dagens tekst, villsvin.

Jesus, Villsvinet - utfordring eller mulighet? og Israel danner rammen for møtet Norskog og Nortømmer arrangerte i Bergstrøm Misjonshus. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Jesus, Villsvinet - utfordring eller mulighet? og Israel danner rammen for møtet Norskog og Nortømmer arrangerte i Bergstrøm Misjonshus. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Du visste det kanskje ikke. Men langs svenskegrensa i Østfold har lokalbefolkningen allerede i flere år jaktet villsvin eller leid ut terreng til tilreisende jegere.

Se video: Villsvin skapte kaos i høyesterett i Pakistan

Fyllekjøring med plog

Nå fant organisasjonene Norskog og Nortømmer at det var på tide å diskutere hvordan skogeiere og lokalsamfunn skal forholde seg til dette dyret. Dermed tok de initiativet til møtet. Snart fylles salen opp av godt voksne menn - og en kvinne.

Det ser ut til at villsvin har kommet for å bli i Norge. Det kan skape glede hos noen - fortvilelse hos andre, slik viltforvalteren Kristian Norgaard Berglund beskrev det:

– Det ser ut som fyllekjøring med plog, der villsvin har herjet i skog eller åker. Så det er ikke bare moro. Men det er fantastisk vilt! sa foredragsholderen.

Det første kan skogeier Ole Sven Iglerød fra Iglerød en halv mil unna, underskrive på.

– På hogstfeltet mitt gravde de seg like etter jul ned til granrøttene. En gravemaskin har ikke så stor kapasitet! Trærne overlever, men det blir råte i grana. Da får du ikke solgt tømmeret til sagtømmer, men til celluloseproduksjon. Og prisen går ned fra 450 kr kubikken til 250! utbrøt han fra salen.

– Du kan selge jaktrettigheter, men hver grunneier bør sette seg ned og regne hva de tjener mest på, formante Iglerød.

Les også: Advarer mot såret og aggressivt villsvin

Ville svin fôres av folk

Kristian Norgaard Berglund har vært reiseleder for mang en jakttur på villsvin i Polen og andre land, der tilreisende villsvinjegere legger igjen store summer. Noe av pengene blir brukt til å erstatte skadene på kornåkre, grønnsaksbed og skogbunn.

Men en god slant blir igjen i overskudd.

Så hva gjør de i Aremark? Erfaringene fra Sverige tilsier at Norge bør være føre var for voksende villsvinstammer.

Tilhørerne får vite at den svenske Riksdagen snudde i 1988 og vedtok at villsvinet skal være en del av den svenske faunaen.

Da var det 500 uønskede dyr i vårt naboland. I 2012 ble det felt nesten 100.000.

Den utviklingen har ikke naturen alene stått for. I Sverige, Polen og andre store villsvinland legger grunneierne ut store mengder fôr til dem, for å lokke til seg mange dyr og legge til rette for jakt. Ifølge Berglund viser studier at 60-70 prosent av maten villsvin eter i Sverige, er utlagt fôr.

Tallene for Aremark og Halden, der man til nå har registrert villsvin i Norge så langt, er usikre. I Aremark regner Øystein Toverud, utmarkssjef i Akershus og Østfold, med at det skytes 30-50 i året.

Blant publikum mumles det om at tallet nok er atskillig høyere.

Les også: Villsvinjakt i Malmö Sentrum

– Hvor mye skader? Hvor mange kollisjoner?

Med slike utsikter er det et uromoment at dette tilskuddet til norsk fauna ikke er underlagt noen som helst regler.

I Aremark og andre norske bygder er situasjonen at villsvina kan bevege seg fra eiendom til eiendom. Der den ene grunneieren legger ut 100 tonn fôr for å få opp bestanden, kan de samme svina ødelegge naboåkeren.

Eller føre til ulykker når de løper ut på veiene. De største galtene kan bli opptil 200 kilo.

Men i motsetning til elgjakt som forvaltes av lokale elgvald, finnes det ingen organisering, ingen regler for villsvin.

Det er noe Østfold fylkeskommune nå prøver å bøte på. De har sendt ut på høring et utkast til forvaltningsplan for villsvin i fylket. Initiativtakeren til dette var naturlig som foredragsholder på villsvinmøtet.

– Vi vil høre med dere: Hvor mye skader tåler jordbruket? Hvor mange kollisjoner blir det? Vi må ikke vente til vi sitter med villsvin oppetter øra. Vi kan ta noen grep tidlig. Noen vil skyte litt, andre vil fôre og skyte mye, sa Pål Erik Jensen fra Østfold fylkes plan- og miljøseksjon til forsamlingen.

Les også: Ung kvinne jaget av villsvin i Sverige

– Penger å tjene på villsvin

Jensen har forgjeves etterlyst statlige retningslinjer for håndteringen av villsvinstammer.

– I 2012 ble jeg bedt om se på muligheten for å tjene penger på villsvinjakt. Det finnes ikke noe regelverk. Jeg ba Direktoratet for naturforvaltning om det i 2012. De hadde ikke noe. I 2013 sa Miljøverndepartementet tja. Dette ville de ikke bry seg om, fortalte Jensen.

Dermed tok han initiativet til at Østfold fylkeskommune skulle finne på noe.

– Forvaltet på en riktig måte er det potensial for verdiskaping for grunneierne, sier administrerende direktør Arne Rørå i skogeierorganisasjonen Norskog etter å ha hørt innlegg på kryss og tvers, til ABC Nyheter.

– De kan tjene på kjøtt, på å selge opplevelser, servering og overnatting hvis bestandene blir store nok, legger han til.

Norskog arrangerte dette møtet for å få innspill til hva skogeierne bør mene i sin høringsuttalelse til Østfold.

– Én mann fôrer. Én mann hater

Også innad i fylkesapparatet er meningene delte.

– Vi ønsker at villsvinet skal være en uønska art, men vi ser at vi må forvalte den, sa Øystein Toverud, utmarkssjef i Akershus og Østfold.

I forsamlinga er det uenighet. Noen vil at hver grunneier skal ha styring selv hvis de vil fôre opp villsvin for jakt.

– Jeg har noen tusen mål skog og det var hos meg villsvina kom først. Det er ingen konflikt for meg, sier en skogeier som selv ikke bygger opp noen villsvinstamme.

– Naboen fôrer. Og så fôrer de som leier terreng av meg, og skyter, legger han til.

– Hvis inntektene er på én eiendom og de andre bare får ulempene, får du problemene, innvender en annen av karene.

– Grunneiere bør slå sammen, selge kort og dele inntekter og ulemper. Ellers blir det sånn at én mann fôrer, en mann hater, sier han.

Norskog-direktør Arne Rørå, som har arbeidet mye med skogtaksering i Latvia og opplevd positive ringvirkninger av villsvinet der, blir lettere frustrert:

– Det forundrer meg at dere som er så flinke til å kommersialisere, for eksempel gjedda, er så negativ til å kommerialisere denne muligheten!

– Hvem ønsker å bygge opp til jaktbart vilt? Opp med henda! spør han.

Minst en tredjedel av forsamlingen signaliserer at de går for villsvin.

Og så var det kaffe og kaker.

Les om villsvin hos Artsdatabanken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:04 Bjørn skutt i Hedmark19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Mulla Krekar varetektsfengsles i fire uker18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40 Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25 Nå kommer sommeren til Nord-Norge13:15 Rundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07 Krekar varsler videre kamp13:06 Voldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49 Krekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44 Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46 Siktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32 New York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19 Etterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11 Mann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09 Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06 Arsenal-manageren varsler store signeringer11:03 100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01 Sp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50 Flere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48 Steve Bruce ny Newcastle-manager10:37 Clas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16 Joey Barton siktet for angrep på manager10:15 Hoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07 Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01 Politiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38 – Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28 Canada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53 Ingen vet hva Krekar har kostet Norge08:53 Mullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38 Salvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36 Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13 Elvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09 Russland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00 Falla vil bli mer kynisk07:54 Solskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41 Puerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33 Omsetningsvekst for Aker Solutions07:15 Zucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27 Barnesoldater på begge sider i Jemen06:15 Dette skjer i dag06:00 Mørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30 Ueland-familien håper på dom i Marokko05:29 Dette skjedde i natt05:15 Partiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12 Hundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22 Hetebølge i verdens nordligste bosetning04:15 Bitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43 Tidligere høyesterettsdommer i USA død03:42 Nordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26 Tidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06 Representantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02 Mann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25 Tre biler i brann i Langesund01:39 Nordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26 USA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49 Iran bistår savnet tankskip00:08 Facebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49 Tre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19 Kramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10 Trollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43 – Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12 Instruktør omkom under dykking på Hitra21:27 Helse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25 Italia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23 Politiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21 Berlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17 – Perus ekspresident pågrepet i USA21:15 Kvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07 von der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41 Kallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36 «Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11 Sommerværet snur over hele landet17:45 Økende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43 Redningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35 Mann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33 Krekar har uendelige ankemuligheter16:58 Trump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56 Medieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende
Siste nytt
20:04NorgeBjørn skutt i Hedmark19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeMulla Krekar varetektsfengsles i fire uker18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40VerdenKilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25NorgeNå kommer sommeren til Nord-Norge13:15VerdenRundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07NorgeKrekar varsler videre kamp13:06NorgeVoldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49NorgeKrekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44VerdenBrasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46NorgeSiktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32VerdenNew York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19NorgeEtterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11VerdenMann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09NorgeItalia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06SportArsenal-manageren varsler store signeringer11:03Norge100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01PengerSp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50NorgeFlere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48SportSteve Bruce ny Newcastle-manager10:37PengerClas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16SportJoey Barton siktet for angrep på manager10:15PengerHoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07Helse og livsstilUten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01NorgePolitiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38Norge– Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28NorgeCanada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53NorgeIngen vet hva Krekar har kostet Norge08:53NorgeMullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38VerdenSalvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36NorgeBondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13NorgeElvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09VerdenRussland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00SportFalla vil bli mer kynisk07:54SportSolskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41VerdenPuerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33NorgeOmsetningsvekst for Aker Solutions07:15SportZucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27VerdenBarnesoldater på begge sider i Jemen06:15NorgeDette skjer i dag06:00SportMørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30NorgeUeland-familien håper på dom i Marokko05:29NorgeDette skjedde i natt05:15NorgePartiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12VerdenHundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22VerdenHetebølge i verdens nordligste bosetning04:15NorgeBitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43VerdenTidligere høyesterettsdommer i USA død03:42NorgeNordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26VerdenTidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06VerdenRepresentantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02NorgeMann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25NorgeTre biler i brann i Langesund01:39NorgeNordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26VerdenUSA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49VerdenIran bistår savnet tankskip00:08NorgeFacebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49VerdenTre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19VerdenKramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10NorgeTrollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43Norge– Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12NorgeInstruktør omkom under dykking på Hitra21:27NorgeHelse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25NorgeItalia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23NorgePolitiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21PengerBerlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17Verden– Perus ekspresident pågrepet i USA21:15NorgeKvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07Verdenvon der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41NorgeKallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36Kultur«Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11NorgeSommerværet snur over hele landet17:45VerdenØkende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43NorgeRedningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35NorgeMann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33NorgeKrekar har uendelige ankemuligheter16:58PolitikkTrump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56PolitikkMedieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus