9 smarte iOS 9-tips

iOS 9: Nå har du har sikkert prøvd Siri på norsk, så her har du 9 andre smarte iOS 9-tips du kan prøve.
iOS 9: Nå har du har sikkert prøvd Siri på norsk, så her har du 9 andre smarte iOS 9-tips du kan prøve.

Nå er du sikkert godt i gang med iOS 9, men har du oppdaget disse praktiske tipsene?

Går du og venter på iPhone 6s eller iPhone 6s Plus, som skal komme i salg den 9. oktober?

I mellomtiden har du kanskje lastet ned og tatt nye iOS 9 på den iPhone eller iPad du allerede har.

Allerede etter to-tre dager hadde nemlig over halvparten av alle iOS-enheter rundt i verden lastet ned og installert iOS 9.

Oppgradering til en ny iOS-versjon har aldri gått raskere, sier Apple i en pressemelding.

Sjansen er med andre ord veldig stor for at du allerede har oppgradert til, og har begynt å bruke, iOS 9.

Om du ikke har oppdatert enda, ligger oppdateringen klar under Innstillinger -> Generelt -> Oppdatering.

Siste tilgjengelige versjon er i skrivende stund iOS 9.0.1.

Du har kanskje fått testet Siri på norsk, men har du fått med deg disse 9 tipsene?

1. Forslag basert på tid og sted

Det første tipset er rett og slett å bruke iOS så mye du kan, siden iOS 9 skal bli

PROAKTIV: iOS 9 skal lære seg bruksmønsteret ditt basert på tid og sted, og gi deg forslag der etter.
PROAKTIV: iOS 9 skal lære seg bruksmønsteret ditt basert på tid og sted, og gi deg forslag der etter.

bedre etter hvert som systemet blir kjent med bruksmønsteret ditt.

Ringer du mor hver onsdag klokken 19, så får du opp kontaktkortet hennes hver gang du åpner søkeskjermen (Spotlight) på dette tidspunktet.

Tilsvarende dukker foreslåtte apper opp i forhold til hvor og når du vanligvis bruker dem.

Hvis du sjekker værmeldingen, mail og Facebook hver dag når du våkner, er det disse appene iOS 9 vil foreslå når du åpner søkeskjermen på morgenen.

Åpne søkeskjermen (sveip ned fra midten av hjem-skjermen) for å se hvor mye iOS 9 har lært om bruksmønsteret ditt.

2. Kodelås

Å låse telefonen med en kode for å hindre andre i å bruke telefonen, er absolutt smart.

Siden iPhone 5s har det vært mulig å låse opp telefonen via fingeravtrykksleseren på hjem-knappen – eller ved hjelp av en firesifret kode.

Det nye i iOS 9 er at du får mulighet til å sikre deg enda bedre med en tallkode på

SIKRERE: Du kan sikre telefonen med kode som er enda vanskeligere å gjette.
SIKRERE: Du kan sikre telefonen med kode som er enda vanskeligere å gjette.

valgfri lengde, eller til og med en alfanumerisk kode på valgfri lengde.

Om du likevel bruker fingeravtrykksleseren i 99 % av opplåsingstilfellene, hvorfor ikke kline til med en ordentlig vanskelig låsekode!

Gå inn på Innstillinger -> Touch ID og kode -> Endre kode.

Du blir bedt om å taste eksisterende kode flere ganger på tur inn i innstillingene for kode.

Når du skal angi ny kode, trykker du på "Sikkerhetskodevalg". Da får du mulighet til å velge "Tilpasset alfanumerisk kode", "Tilpasset tallkode" eller "Firesifret kode".

Når du har valgt, taster du inn ny kode to ganger, og alt klart.

3. Notater-appen

AppStore flyter over av gode notat-apper, rett og slett fordi Apples egen Notater har vært for simpel. Men det var før.

Den nye Notater-appen har fått en rekke nye funksjoner, og samarbeider helt sømløst med Notater-programmet i Mac OS X El Capitan, når notatet er

SØMLØST: Notater-appen har blitt mye mer omfattende, og fungerer sømløst mot Mac via iCloud.
SØMLØST: Notater-appen har blitt mye mer omfattende, og fungerer sømløst mot Mac via iCloud.

lagret i iCloud.

Nå kan du lage avkrysningslister (til f.eks. pakking eller innkjøp) og legge inn bilder i notatene.

Det er også en tegnefunksjon med linjal, som er praktisk til å lage kjappe skisser.

Du kan også legge til bilder i notatene, og det er enkelt å dele innhold fra Safari til et nytt eller eksisterende notat.

Notater har nemlig kommet med under Dele-knappen, som finnes både i iOS og Mac OS X.

4. Batteribruk

Synes du batteriet blir fort oppbrukt?

Før har man kanskje måtte jakte litt i blinde etter en app som sluker batteri mens det rusler i bakgrunnen.

Nå kan du enkelt sjekke hvilke apper som har brukt hvor mye batteri de siste 24 timene.

Du kan også få opp hvor mye tid de aktuelle skjermene har vært aktiv på skjermen, noe som kan gi deg litt statistikk på ditt eget bruksmønster.

For å få opp oversikten over batteribruken, går du inn på Innstillinger -> Batteri.

STATISTIKK: Det er lett å få oversikt over hvilke apper som bruker mest batteri og hvor mye du bruker dem.
STATISTIKK: Det er lett å få oversikt over hvilke apper som bruker mest batteri og hvor mye du bruker dem.

Om du har et batteriproblem bør du enkelt kunne luke ut batterislukeren i listen som genereres.

5. Finn bilder kjapt

Bilder-appen har fått en ny funksjon der du kan bla fort fra bilde til bilde ved å sveipe gjennom miniatyrbilder på bunnen av skjermen.

Slik blir det raskere å søke gjennom bilder.

Du kan også bruke Siri til å søke etter bilder tatt på et bestemt tidspunkt, et bestemt sted eller favorittbilder.

Du kan f.eks. si "Finn favorittbilder fra Oslo", og Siri vil presentere bilder tatt i Oslo som også er favorittmerket i appen.

6. Billigere lagring

Apple har satt ned prisene på lagring i iCloud.

Det vil si, månedsprisen er noe høyere, men du får vesentlig mer for pengene.

Det betyr at det antagelig er mer aktuelt å bruke funksjoner som Bildebibliotek eller iCloud-lagring av dokumenter og filer.

MINIATYRER: Det er raskere å bla i bilder takket være miniatyrbildene på bunnen av skjermbildet. Husk også at Siri kan søke etter bilder.
MINIATYRER: Det er raskere å bla i bilder takket være miniatyrbildene på bunnen av skjermbildet. Husk også at Siri kan søke etter bilder.

50 GB koster nå 10 kroner i måneden, mens 200 GB og 1 TB koster henholdsvis 29 og 99 kroner.

Til sammenligning kostet 20 GB tidligere 8 kroner i måneden. 5 GB er fremdeles gratis.

For å administrere iCloud-abonnement, gå inn på Innstillinger -> iCloud -> Lagring -> Endre lagringsabonnement.

Her kan du oppgradere eller nedgradere abonnementet. Beløpet faktureres kredittkortet du har tilknyttet iTunes og AppStore.

7. iCloud Drive-appen

I iOS 9 har iCloud Drive fått en egen app.

Den finnes imidlertid ikke i AppStore, og må aktiveres i innstillingene for å vises på hjemskjermen.

Gå til Innstillinger -> iCloud -> iCloud Drive og hekt av f

SKYLAGRING: Ny prisstruktur gir deg mer iCloud-lagring for pengene.
SKYLAGRING: Ny prisstruktur gir deg mer iCloud-lagring for pengene.

or "Vis på hjem-skjerm" etter at du har aktivert iCloud Drive.

Appen gir deg oversikt over alle filene du har liggende på iCloud Drive til enhver tid.

8. Multitasking på iPad

Dette tipset gjelder kun iPad, men er kanskje også den viktigste nyheten for nettopp iPad.

Når du har hvilken som helst app oppe, kan du sveipe inn fra høyre side og få opp et lite sidepanel hvor du kan velge en annen app som kan vises på 1/3 av skjermflaten til høyre.

For å velge en annen app i sidepanelet, sveiper du ned fra toppen i dette panelet.

Idet du trykker på "hoved-appen", forsvinner sidepanel-appen.

For iPad Air 2 og nye iPad-modeller, kan kompatible apper kjøres side om side, og du kan velge å ha dem på 50/50 av skjermen.

Dette betyr at du kan jobbe på de to appene helt samtidig, slik som på bildet.

9. Bilde-i-bilde

Når du har en video gående, kan du knipe med fingrene for å få videoen til å kjøre i et lite vindu på Hjem-skjermen.

FILER: En egen iCloud-app gir deg oversikt over filene du har i nettskyen, men du må selv aktivere appen.
FILER: En egen iCloud-app gir deg oversikt over filene du har i nettskyen, men du må selv aktivere appen.

Derfra kan du åpne en annen app, og videoen vil fortsette å kjøre bilde-i-bilde. Fra det lille video-vinduet kan du maksimere videoen til hele skjermen igjen.

Det er også mulig å aktivere bilde-i-bilde fra en ny knapp i videospilleren, som ligger helt nede til høyre, ved siden av undertekst-knappen, når videoen spiller.

Det er ikke bare videoer og filmer som kan kjøre bilde-i-bilde, men også Facetime-bildet under en videosamtale.

Les også:

Dette er TV-fremtiden

Dette er nye iPhone 6s

Den største iPad-nyheten siden iPad
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington
Siste nytt
23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus