– Du bør la oppvaskmaskinen gjøre jobben

OPPVASK: Klarer du å vaske alt dette for hånd og samtide bruke mindre vann enn oppvaskmaskinen? Neppe, mener eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
OPPVASK: Klarer du å vaske alt dette for hånd og samtide bruke mindre vann enn oppvaskmaskinen? Neppe, mener eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er både mer miljøvennlig og effektivt å bruke oppvaskmaskinen enn å vaske opp for hånd. Det er heller ikke nødvendig å skylle serviset før du setter det inn i en ny oppvaskmaskin.

Det er en levende myte at serviset blir renere av å vaske det for hånd, og at det er bedre for miljøet.

– Det kan godt hende at det er mulig å bruke mindre vann og energi ved å ta oppvasken for hånd, men det er ekstremt usannsynlig, sier Jonah Schein fra den offentlige miljøbeskyttelsesorganisasjonen WaterSense i USA i en pressemelding.

Les også: Se hva som skjer inni oppvaskmaskinen

Ikke vask opp på forhånd

Schein forklarer at for mengden vann som skal til for å fylle en oppvaskmaskin tilsvarer å la vannet renne fra springen i to minutter. Skal du vaske like mye servise som får plass i en oppvaskmaskin for hånd og bruke mindre vann, må du altså klare det på to minutter med rennende vann.

Dermed sparer du både vann, energi og krefter på å sette serviset rett inn i oppvaskmaskinen. Har du en maskin av nyere modell, er det heller ikke nødvendig å skylle av tallerken og bestikk før det settes inn i maskinen. Det eneste du trenger å gjøre er å skrape vekk matavfall.

Les også: – Mindre allergi med oppvask for hånd

– Nye maskiner får serviset ditt rent

– For å generalisere gamle vaskemaskiner, så fikk du ikke serviset ditt veldig rent med mindre du vasket det først. Med nye maskiner er ikke det tilfellet. Nesten alle nye oppvaskmaskiner har en sensor som registrer hvor skittent serviset ditt er, og vasker mer eller mindre deretter. Nye maskiner får serviset ditt rent, sier Steven Nadel, som er administerende direktør for det amerikanske rådet for en energieffektiv økonomi til the Washington Post.

Avisen skriver at det verste for miljøet er å forhåndsvaske oppvask i konstant rennende varmt vann for så å vaske dem på nytt i en gammel vaskemaskin som ikke er bygget etter moderne standard.

Les også: Derfor blir ikke oppvasken ren

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden