Eksperter tror på tobakksfri verden innen 2040

WHOs medlemsland har satt seg et frivillig mål å redusere tobakksbruken med 30 prosent fra 2010-nivå innen 2025. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
WHOs medlemsland har satt seg et frivillig mål å redusere tobakksbruken med 30 prosent fra 2010-nivå innen 2025. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

En verden fri for tobakk og de skadelige helsevirkningene den medfører, kan bli en realitet innen 30 år, mener en gruppe internasjonale helseeksperter.

Dersom scenarioet skal bli til virkelighet, kreves imidlertid politisk vilje og strengere tiltak mot tobakksindustrien, skriver forskerne i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Tobakkssalget bør fases ut globalt innen 2040, mener ekspertgruppen, som ber om at kampen mot tobakksbruk trappes kraftig opp.

Les også: Høie vil ha standardpakker for tobakk, røyk og snus

Under fem prosent

Det anslås at 1 milliard mennesker kommer til å dø som følge av røyking og annen tobakksbruk i dette århundret – med mindre reguleringen strammes inn. Over 80 prosent av dødsfallene kommer til å skje i fattigere land, ifølge helseekspertene.

– En verden der tobakk er ute av syne og ute av sinn – dog ikke forbudt – er oppnåelig innen mindre enn tre tiår. Men bare dersom regjeringer, internasjonale organer, som FN og Verdens helseorganisasjon WHO, og sivilsamfunnet engasjerer seg, sier en av artikkelforfatterne, Robert Beaglehole ved New Zealands University of Auckland.

I hans definisjon av en tobakksfri verden bruker færre enn fem prosent av den voksne befolkningen tobakk.

På verdensbasis dør rundt seks millioner mennesker årlig som følge av tobakksbruk, ifølge WHO.

Les også: Stavanger kommune forbyr snus i arbeidstiden

Vil heve aldersgrense

Ti år etter innføringen av Framework Convention on Tobacco Control (FCTC), som blant annet gir mandat til å merke røykpakkene med store, klare, synlige og leselige advarsler, har ikke hatt ønskelig effekt, mener ekspertgruppa. I dag har bare 15 prosent av røykere tilgang på programmer som gir dem hjelp til å slutte. Færre enn 10 prosent er rammet av tobakksavgifter på et nivå som FCTC anbefaler.

En rapport fra amerikanske Institute of Medicine, utarbeidet av en komité fra US Food and Drug Administration, anslår at nesten 250.000 av dagens unge amerikanske liv kan bli reddet fra en tidlig død av sigarettbruk, dersom aldersgrensen på røyk blir hevet til 21 år over hele landet.

– Delen av hjernen som blant annet kontrollerer impulshandlinger, er under konstant utvikling til en person når 25-årsalderen. Det må etableres en balanse mellom unge menneskers frihet til å ta egne valg, og samfunnets ansvar om å fraråde disse fra å ta avgjørelser de vil angre på senere, sier komitéleder Richard Bonnie.

21 års aldersgrense på sigarettkjøp blir praktisert av New York og enkelte andre byer. Delstatene Alabama, Alaska, New Jersey og Utah har satt aldersgrensen til 19 år, mens det vanligste er å selge til forbrukere på 18 år eller eldre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden