Meny

Få best lysforhold

Slik bør du plassere plantene dine gjennom året

KAN BLI SVIDD: Kaktus og sukkulenter tåler varme bedre enn andre planter, men utover våren og sommeren kan også de bli svidd. Spesielt om de blir stående i sørvendte vinduskarmer. FOTO: Thinkstock
Vet du hvilke vinduskarmer som egner seg best til enhver tid? Slik sjekker du lysstyrken.

Hvordan du best steller blomstene dine kommer selvfølgelig helt an på hva slags planter du har. Men alle potteplanter krever sin form for stell.

Problematikken knyttet til vanning er klassisk. Faktisk er feil vanning den vanligste dødsårsaker blant potteplantene.

Du bør også være oppmerksom på mengden dagslys planten utsettes for og hvordan dette forandrer seg i løpet av året.

– Lyset er den store minimumsfaktoren for de fleste inneplantene under den norske vinteren. For mange vil selv en plass i vinduskarmen gi mindre lys enn planten skulle ønske seg, forteller Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Men selv om det er vinter kan det være fristende å skape vår i stua.

Les også: Enkelt og billig til kjøkkenhagen

Flytt plantene mot øst

Ifølge innkjøpsansvarlig av potteplanter hos blomsterkjeden Mester Grønn, Gunn Pettersen, bør du rett og slett flytte rundt på plantene etterhvert som årstidene forandrer seg.

– Plantene bør i høst- og vinterhalvåret settes i sørvendt vindu for å få så lyse forhold som overhodet mulig. Om våren og sommeren bør plantene derimot skjermes mot den sterke solen og gjerne flyttes bort fra sørvinduet, sier hun.

Generelt avhenger plantenes trivsel av en kombinasjon av lys, fuktighet og temperatur.

For sterkt lys medfører en risiko for svidde blomster og blader.

– Dette gjelder også planter som kaktus og sukkulenter, selv om de tåler varmen bedre enn alle andre planter, sier Pettersen.

Tove Ladstein trekker frem luftfuktighet og oppvarmingskilder som andre vesentlige faktorer.

– Utfordringen med å gi gode råd her i Norge er selvsagt at vi har så veldig store årstidsvariasjoner, og tildels også at husene er veldig forskjellig bygget. For å gjøre det vanskelig: Om vinteren har vi så lite lys at plantene som ville trives øst og vest i sommerhalvåret, gjerne står i sør om vinteren.

Les også: Nå må du så!

Slik sjekker du lysstyrken

Den amerikanske plantebutikken The Sill har laget en enkel test for å få følelsen av lysforholdene på ulike steder.

Den går ut på at du, når det naturlige lyset er sterkest, legger et hvitt papir på stedet du ønsker å sette planten. Så holder du hånden din cirka 30 cm over arket.

  • Hvis du har ser en veldefinert skygge er det sterkt lys.
  • Hvis du kun ser konturene av hånden er lyset medium sterkt.
  • Og hvis skyggen kun er såvidt merkbar er lyset svakt.

Vintermørket vi har her i Norge er vesentlig for plantene.

– Vi ser det på Primulaen, for eksempel, som hadde så skarpe farger da den ble kjøpt, nå plutselig er i pastell. Knip av blomstene etter hvert som de visner. Med mer lys kommer også mer farge, sier Ladstein.

Les også:

TRENGER MINDRE LYS: Inneblomsten Zamioculcas er blant de som ikke trenger så mye lys, og kan dermed stå lengre inn i rommet. FOTO: Thinkstock TRENGER MINDRE LYS: Inneblomsten Zamioculcas er blant de som ikke trenger så mye lys, og kan dermed stå lengre inn i rommet. FOTO: Thinkstock

Hvilke planter bør stå hvor?

Opplysningskontoret for blomster og planter har laget et oversikt over hvilke planter som egner seg for de ulike himmelretningene. Du kan se alle tipsene her.

Mester Grønns innkjøpsansvarlig, Gunn Pettersen, har også listet opp noen typiske interiørplanter for Klikk:

  • Planter som kan stå skyggefullt: Zamioculcas, Dracaena, Eføy, Vindusblad
  • Planter som bør stå lyst: Paraplytre, Elefantfot, Sukkulenter, Kaktus, Aloe vera, Yucca

Slik vanner du om vinteren

Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter anbefaler å legge inn en påminner på telefonen, for eksempel hver fredag, om å huske å stelle plantene regelmessig.

– Vann får de færreste inneboende planter for lite av på vinteren. Sjansen er mye større for å drukne enn for å tørste i hjel, sier hun.

I den grad plantene mangler vann vil de se matte og litt slappe ut. Da kan du vurdere å gi potten et bad.

– Både orkideer og de fleste inneplanter kan gjerne få «druknet» jordklumpen noen minutter, bare pass på at jorden får renne godt av seg. Alternativt, vann helst på skålen, mener Ladstein.

Ekstra næring mot sommeren

Etter hvert som det blir lysere kan du også vurdere å tilsette ekstra næring, slik at planten vokser. Husk bare at mye næring som regel vil inneholde mye nitrogen, og vil derfor føre til økt bladvekst.

Innkjøper for Mester Grønn, Gunn Pettersen, legger til at behovet for vanning øker om sommeren.

– Det er viktig å passe på at plantene får nok vann og gjødsel i løpet av sommerhalvåret, da de forbruker mye mer vann på denne årstiden enn ellers. Grønnplanter kan med fordel også dusjes jevnlig gjennom sommeren, sier hun.

Les også:

Dette bør du gjøre i hagen nå

Familien droppet vinduer da de bygget hus

Plantene renser luften som den beste luftrenseren

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Populært