Meny

Ikke tenk at loff med Nugatti er bedre enn ingenting

ALTERNATIVER: Ikke gi barna usunne alternativer hvis de ikke vil spise sunt. Da skjønner de raskt hva de må gjøre for å få det som de vil.
ALTERNATIVER: Ikke gi barna usunne alternativer hvis de ikke vil spise sunt. Da skjønner de raskt hva de må gjøre for å få det som de vil.

Kresne barn spiser til slutt, selv om du holder på ditt.

Fem viktige tips fra Gunn Helene Arsky

1. Ha sunn mat tilgjengelig

Barn spiser gjerne det som er enkelt å få tak i. Ha frukt i en skål på bordet, gjerne oppkuttet slik at det er enklere å spise. Ta deg et eple som mellommåltid selv også. Har du barn hjemme alene etter skoletid, er det smart å gjøre klar noe fristende, men sunt som står i kjøleskapet og venter. Da unngår du raiding av skuffer og skap.

2. Gi ros for sunne valg og smaking på ny mat

Vis at du setter pris på at barnet ditt spiser sunt og velger variert. Vær ekstra frempå med ros når barnet ditt går med på å smake noe nytt eller noe som har vært mislikt i en periode. På samme måte som du roser når det er på sin plass, skal du la være å kommentere dersom barnet ikke vil smake. Ikke gjør det til en krangel, bare si ”OK, da forsøker vi igjen om en stund”.

3. Ikke bruk mat som belønning

Det er gjerne søte, salte og fete matvarer som brukes som belønningsmat. Matvarer som iskrem, dessert, brus, saft, biller og potetgull. Dersom smaken av disse matvarene assosieres med belønning, vil barnet lett utvikle smakspreferanser for disse matvarene. Ikke fordi de nødvendigvis smaker så fantastisk, men fordi hjernen forbinder dem med suksess, lykke, seier og mestring.

Har du behov for belønning, er det bedre å velge noe morsomt som krever bevegelse, slik som en sykkeltur, en tur i svømmehallen eller en dans på stuegulvet.

4. Gi barnet mestringsfølelse

Be barnet ditt om å smake tre biter av hver matvare som serveres og gi dem en karakter fra en til fem. Legg merke til hva som får en bra score og hvilke matvarer som får lavere score. Server mat med høy karakter litt oftere, og mat med dårlig karakter litt sjeldnere. På denne måten ser barnet at hun har en viss medbestemmelsesrett, uten at hun har enerett. Det å spise sammen er jo en familiesak.

5. Gi barnet valg

Dette er enkel psykologi, men likevel verd å nevne. Dersom du gir barnet ditt valget mellom å spise eller ikke spise noe, for eksempel en gulrot, er det mange som avstår fra å spise. Men dersom du ikke gir valget mellom gulrot og ingenting, men heller mellom gulrot og stangselleri, vil flere barn velge å spise noe. Studier viser faktisk at inntaket av grønnsaker øker med 18 prosent dersom valget står mellom to ulike grønnsaker.

- Det går ikke lang tid før barn oppdager at de har en god del makt over oss som foreldre.

De kan rett og slett nekte å spise det vi serverer dem.

Da ser de at vi blir fortvilet, og kanskje faller vi for fristelsen til å servere noe søtt i stedet, sier ernæringsfysiolog og forfatter av boken Maten barna elsker å hate, Gunn Helene Arsky.

Ikke gi alternativer

Som forelder tenker man kanskje at noe søtt tross alt er bedre enn ikke noe, men det å gi etter på denne måten er ifølge ernæringsfysiologen alt annet enn smart.

- Ikke disk opp med en alternativ middag eller kjeks dersom middagen ikke blir spist. Da vet barnet ditt at det bare er å lukke igjen munnen neste gang også, og så er runddansen i gang, sier hun.

Les også: Dietter kan gi barna mangelsykdommer

Friske barn sulter ikke

Hvis du holder på ditt litt lenger, kommer nemlig barnet til å spise det du tilbyr.

- Ingen barn, som ellers er friske, lar seg frivillig sulte. Så om matinntaket er lite til middag, vil de spise mer til neste måltid, sier hun.

Og da er det viktig at du serverer sunn mat regelmessig, og at barnet spiser det han eller hun vil til frokost, lunsj, mellommåltider og aftens.

- Da vil næringsinntaket jevne seg ut over tid. Husk også at barnet vokser for hver dag som går og utvikler nye smakspreferanser. Dermed kan laksen som ikke aksepteres i mars, være favoritten i juni, sier hun.

Bare trassig?

- Mellom tre- og femårsalder er det mange barn som blir mer kresne. Dette kan henge sammen med både utvikling av smak og at de er i en alder der de vil bestemme mer selv, sier psykologspesialist og FoU koordinator på Follo BUP, Akershus Universitetssykehus, Belinda Ekornås.

For foreldre kan det imidlertid være vanskelig å vite hvor mye barnet trasser, og i hvor stor grad barnet faktisk ikke orker mer eller har vansker med smak.

- Hvordan man skal møte et barn som ikke vil spise kan være en vanskelig balansegang, men min anbefaling er å heller motivere og belønne enn å presse, sier hun.

Samtidig trenger barn i denne alderen at foreldre er tydelige på hva som forventes.

- Og for noen barn kan det å prøve helt nye retter og nye smaker bare være spennende, mens andre kan bli usikre når maten er langt fra det vante. Barn liker godt rutiner og forutsigbarhet, og dette gjelder også det de spiser, sier hun.

Negativ adferd

For å skape trygghet rundt matsituasjonen, bør du derfor introdusere en ny smak sammen med tilbehør som er kjent for barnet.

Hvis barnet for eksempel liker ris, og gulrøtter, kan det være tilbehør og så kan en ny type kjøtt eller fisk introduseres sammen med dette.

- Dersom barnet holder mye leven og nekter å spise, skal du ikke gi oppmerksomhet til denne adferden. Si rolig at barnet kan gå fra bordet og komme tilbake når det er klart til å sitte fint, sier Ekornås.

En del av adferden rundt spisebordet handler nemlig om oppmerksomhet, og da er det viktig å vise barnet at det ikke får oppmerksomhet for negativ adferd.

Snakk hyggelig sammen

Når barnet sitter fint på stolen, skal du derimot gi ham eller henne oppmerksomhet.

- Ofte ender foreldre opp med å gi masse oppmerksomhet til den negative adferden, som bråking og nekting, og når barnet til slutt sitter fint blir de voksne stille og holder nærmest pusten. Mitt råd er heller å gi ros og oppmerksomhet når barnet sitter fint og spiser, og i størst mulig grad overse når barnet prøver å få oppmerksomhet ved å tulle ved matbordet, sier hun.

Les også: – Lær barn om ernæring, så spiser de mer grønnsaker

Babyer er ikke kresne

Når vi er babyer er vi slettes ikke kresne. De fleste spedbarn spiser det meste av det vi tilbyr dem, men fra de er ganske små utvikler de en egen smakspreferanse.

- Jo flere smaksopplevelser vi presenterer dem for, desto større sannsynlighet er det for at barna oppdager mange smaker de liker. Serverer du få smaker, kan resultatet derimot bli at barnet bare liker pasta med ketchup for eksempel, sier Arsky

Hun forteller at det også er dokumentert at vi gjerne må smake på en ny smak opptil femten ganger før vi virkelig kan si at vi liker den.

- Det samme gjelder barn, så ikke gi opp dersom den lille protesterer. Vent noen dager og prøv på nytt, sier hun.

Skeptisk til det nye

Hun forteller at mange barn utvikler en innebygget skepsis mot ny mat, og bare vil ha det kjente.

Eller de er svært bestemte på at ulike matvarer ikke skal komme inntil hverandre på tallerkenen.

- Begge deler er helt normalt og vil gå over etter kortere eller lengre tid. Det viktige er at vi som voksne ikke lager noe dramatikk av dette, men heller tuller litt og sier at ”du blir snart stor nok til å like dette”, sier hun.

Skap forventninger om at smaken utvikler seg i stedet for å krangle for å få barnet til å spise opp.

Mat må ikke blandes

Er barnet ditt veldig opptatt av dette, kan du i en periode servere de ulike matvarene i separate skåler i stedet for å blande alt sammen i en gryterett eller salat.

- Bland gjerne din egen mat sammen på tallerkenen, men respekter at barnet bare velger noen få eller en av ingrediensene og at de andre blir liggende i utkanten av tallerkenen, sier hun.

Så lenge du vet at det du serverer er sunt, er det jo greit.

Da ender jo barnet uansett opp med å spise mat som er bra for ham eller henne.

Matlysten lar seg også stimulere av hvem man spiser sammen med, så bli ikke forbauset hvis barnet adopterer noen matvaner av vennene i barnehagen.

- I større grupper, slik som i barnehagen eller på skolen, kan barnet som nekter å spise løk hjemme, plutselig finne seg i både løksuppe og hakket løk på tomatskivene. Det avgjørende er at alle andre også spiser det, sier Arsky.

"Shopper" etter mat

På samme måte vil barnet ditt kunne sette pris på å spise måltider sammen med andre familier.

- Det er spennende å oppdage at det finnes flere brødtyper enn det brødet mamma kjøper eller at den hvite sausen til fiskebollene smaker karri hjemme hos en kamerat, sier hun.

Etter hvert som barnet blir eldre, kan du også oppleve at det ”shopper” litt rundt etter mat.

De fleste foreldre vil en dag ha en sms-utveksling som denne med 12-åringen sin:

- Mamma, hva er det til middag i dag.

- Laks og salat.

- OK, da spiser jeg heller hos Martin. De skal ha grillet kylling og ris.

Aktivitet gir god sult

Husk dessuten at sultne barn generelt er mye mindre kresne enn mette barn.

Det er for eksempel mye enklere å få barnet til å spise godt etter en lang tur i skogen eller på slutten av en aktiv dag i akebakken.

- Det er lite som driver sulten like mye som lek, aktivitet og uteliv. Har du et barn som er småspist eller kresen, og som sitter mye stille enten i rolig lek på gulvet eller foran en skjerm, kan det lønne seg å finne på noe morsomt å gjøre sammen for å stimulere sulten, mener Arsky.

Les også:

Test av middagskasser på døra

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle elske å sove på 40 cm!

Slik blir ettermiddagskaoset en hyggelig familietid

Artikkelen ble først publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstres stortingsgruppe innkalt til hastemøte10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 – Må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lovproblemer i kø for Netanyahu16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny rapport: Kina kan overrumple USA militært i løpet av timer15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria
Siste nytt
14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstres stortingsgruppe innkalt til hastemøte10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46Penger– Må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLovproblemer i kø for Netanyahu16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy rapport: Kina kan overrumple USA militært i løpet av timer15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria