Panikkhandelen nærmer seg

Nordmenn handler som aldri før i dagene før julaften.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Nordmenn handler som aldri før i dagene før julaften. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nesten hver tredje av oss handler julegavene i siste liten. Panikkhandelen rammer gjerne de yngre generasjonene, viser en undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere tre av ti handler julegavene i aller siste liten, viser undersøkelsen som Ipsos MMI har gjennomført for DNB.

Julekvelden kommer som på kjerringa særlig blant de yngre. Nesten halvparten av aldersgruppen under 30, svir betalingskortene i siste liten, mens det samme gjelder for fire av ti 30-åringer.

Mest blant menn

Jo eldre man blir, desto mer ute i god tid er man. Bare 19 prosent av de eldre blir rammet av panikk foran kassaapparatene.

Og bare så det er nevnt: Menn panikkhandler oftere enn kvinner. Og det koster dem ofte dyrt, viser undersøkelsen.

– Menn sier de planlegger å bruke 1.584 kroner, men når fire av ti sier de ender opp med å kjøpe dyrere julegaver enn planlagt og at de panikkhandler, sier det seg selv at mange menn kommer til å gå på nok en pengesmell denne julen også, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Sandmæl i DNB.

Kvinner bruker mindre

Kvinner er derimot ute i bedre tid. Dessuten planlegger de å bruke litt mindre, 1.103 kroner, på partneren sin, viser undersøkelsen.

– At menn bruker mer på kvinnen kan også komme av at kvinner er litt mer storforlangende. Gaven skal gjerne være personlig, og menn skal helst vite hva kvinnen trenger, sier Sandmæl, som har følgende juleråd på tampen til mennene:

– Skriv alltid ned ting du ser kvinnen mangler, slik at du har noe på gavelisten. Ikke la panikken sluke deg, oppfordrer hun.

Juleråd

Det beste er å bestemme seg på forhånd hva man skal kjøpe.

– Da slipper du å løpe fram og tilbake i et overfylt kjøpesenter. Vet du ikke hva du skal kjøpe, så gi en hyggelig opplevelse i gave. Er det noe som er mangelvare, så er det kvalitetstid, sier DNB-rådgiveren.

Personvernpolicy