Disse vinene passer best til insekter
FN oppfordrer deg til å inkludere flere insekter i kostholdet ditt. Britiske vinkjennere har funnet ut av hvilke viner som passer best til småkryp.
Tarantellen har en «fiskeaktig» smak, og passer best med en moden Chardonnay. Skulle du heller ha lyst til å servere melormer, som kan minne om nøtter på smak, bør du servere en fruktig og rik rødvin, for eksempel en Syrah, melder AFP Relaxnews.
Dette er noen av forslagene den britiske vinleverandørenLaithwaite’s Wine har til hvilke viner du bør kombinere med smakfulle insekts-retter.
God kilde til proteiner
For insekter kan bli en av våre viktigste kilder til mat og næring i fremtiden. For å møte verdens matbehov må kjøttproduksjonen øke med 50 prosent av dagens produksjon innen 2050.
Derfor anbefaler FN insekter som en alternativ kilde til protein istedenfor kjøtt.
Les også: FN: – Vi bør spise mer insekter
Sakte, men sikkert, begynner også insektene å gjøre sin inntreden i ulike kjøkken rundt om i verden.
I Nederland har supermarkedet-kjeden Jumbo lansert en insektbasert hamburger- og chips-serie som vil bli tilgjengelig for salg i hele kjeden fra neste år, ifølge AFP Relaxnews.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSpis insekter på restaurant
Samtidig blir det flere og flere restauranter som setter insekter på menyen sin.
RestaurantenNoma i København er blant dem som serverer insekter, og D.O.M i Sao Paulo er kjent for sine deilige amazonas-maur.
Les også: Vil møte krisetider med insekter
Skulle du få lyst til å servere insekter ved ditt neste middagsskap, kan du sjekke ut Laithwaite’s guide til hvilke viner som går best til ulike insekter under.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenGuiden er hentet fra AFP Relaxnews.
En vinguide til insekt-mat:
Grillet Barbecue Vandregresshoppe: En av de mer populære måtene å tilberede vandregressoppe på, er å grille den og marinere den i barbecue-saus. Til det passer det best med en søt hvitvin. Laithwaite’s anbefaler Moscatel, for eksempel Hacienda de Lluna Moscatel.
Asiatisk skog-skorpion: I Asia blir skorpioner gjerne tilberedt med en søt chilisaus. Prøv en rosévin som klarer å skjære gjennom de søte og sure smakene. Laithwaite’s anbefaler Paris Street Rosé, laget på Pinot Noir.
Artikkelen fortsetter under annonsenSirisser: Sirisser smaker best med en enkel marinering av hvitløk og salt. Det bør kombineres med en spansk Albarino.
Vevermaur: Denne lille krabaten brukes ofte til å tilføre litt sprøhet til pommes frittes. Det sies at vevermauren kan brukes som en slags smakstilsetning, da den har en syrlig sitronsmak. Til vevermaur bør du drikke en aromatisk, fruktig hvitvin, som for eksempel en Gewürztraminer.
Les også: Insekter kravler inn i skandinavisk matlaging
Trenger du mer inspirasjon til hva slags mat du kan lage av insekter? Kokkestudenter i Nederland har tidligere lansert sin egen kokebok – med nettopp insekter som hovedingrediens: