Meny

Høy terskel for å varsle barnevernet:

– Varslere må få hjelp og veiledning etterpå

MELDER IKKE OFTE NOK: Det krever mer av deg som menneske å sende en bekymringsmelding til barnevernet om en familie du kjenner, enn en familie du observerte på ferie. Foto: Thinkstock
MELDER IKKE OFTE NOK: Det krever mer av deg som menneske å sende en bekymringsmelding til barnevernet om en familie du kjenner, enn en familie du observerte på ferie. Foto: Thinkstock

– Det er vår plikt å melde fra om omsorgssvikt. Men manglende oppfølging i etterkant gjør terskelen for å varsle barnevernet høyere, mener førskolelærer og forfatter Lene Chatrin Hansen.

Fem huskeregler som gjør en forskjell:

1. Barn trenger å få oppleve omsorgspersoner som tror på det de forteller.

2. Det finnes mange måter å fortelle noe på. Også uten å åpne munnen for å forme ord eller skrik. Det er også mulig å gråte uten tårer.

3. Du må være profesjonell. Ditt følelsesliv har ingenting med barnets situasjon å gjøre.

4. Et fang, en klem eller det de fleste vil kalle «å vise god omsorgsevne», kan for enkelte barn forbindes med noe farlig eller vondt.

5. «Unormalt» finnes ikke. Det som er normalen for barnet, kan være hinsides det normale for deg.

– Vi kan snakke til vi blir blå om at det er viktig å melde fra, at det er din plikt dersom du er bekymret for et barn. Men det hjelper ikke hvis du som voksen ikke makter å ta omkostningen, sier Lene Chatrin Hansen.

Hun er førskolelærer og forfatter av boken Sårbare barn i barnehagen. Den lille boken om de store svikene.

Boken henvender seg først og fremst til barnehageansatte og andre som til daglig jobber med barn, men kan også være nyttig lesning for foreldre.

Flere av temaene i boken har hun tidligere skrevet om på bloggen Barnehagske betraktninger.

Ingen bagatell å melde fra

Det finnes mye god informasjon om hva du skal se etter når det gjelder omsorgssvikt . Blant annet har Kråd (Det kriminalitetsforebyggende råd) sine nettsider gode retningslinjer for når du bør melde fra til barnevernet.

– Vi har alle en plikt til å bry oss. Men det er ingen bagatell å melde fra til barnevernet. Det vil få konsekvenser, også for deg selv, og det er vanskelig å vite hvor mye man klarer å stå i, sier Hansen.

Les også: Dette skal du se etter

Med dagens praksis blir den som varsler mer eller mindre overlatt til seg selv i etterkant.

Det mener hun fører til at mange kvier seg for å sende en bekymringsmelding.

– Vi trenger et offentlig tilbud om oppfølging og veiledning til dem som melder fra til barnevernet ved omsorgssvikt. Det ville gjort terskelen for å tørre å melde fra lavere, mener hun.

– For noen barn er hjemmet det skumleste stedet på jord, skriver Henriette Steenstrup i denne kommentaren om omsorgssvikt og barnevern.

Store omkostninger

ETTERLYSER OPPFØLGING: Manglende veiledning og oppfølging av varslere som sender bekymringsmelding til barnevernet, gjør terskelen høyere for å varsle, mener førskolelærer og forfatter Lene Chatrin Hansen. © Foto: Erik M. SundtETTERLYSER OPPFØLGING: Manglende veiledning og oppfølging av varslere som sender bekymringsmelding til barnevernet, gjør terskelen høyere for å varsle, mener førskolelærer og forfatter Lene Chatrin Hansen. © Foto: Erik M. Sundt

I sommer var det stort fokus i mediene på barn som opplever omsorgssvikt når de er på utenlandsferie, med foreldre som drikker for mye og mer eller mindre overlater barna til seg selv.

Barnevernet fikk inn svært mange bekymringsmeldinger om disse barna.

Det er bra, mener Hansen.

– Men det stiller helt andre krav til deg som menneske å melde fra om familier du kjenner. Du risikerer å møte dem på butikken senere, du kan oppleve splittelse i nabomiljøet og at barna dine blir plaget på skolen. Det har mye større omkostninger enn å varsle barnevernet om noen du tilfeldigvis møter på en ferietur og aldri kommer til å se igjen, sier hun.

Les også: Barnevernsbarn må vente i månedsvis på svar om bosted

Hun har selv snakket med flere varslere som opplever at følgene av å sende en bekymringsmelding til barnevernet kan være store.

De kan oppleve trusler, aggressive konfrontasjoner, hatkampanjer på sosiale medier eller bli frosset ut i nærmiljøet. Barna deres kan oppleve det samme.

– Vær tilstede

Hansen hadde selv en vanskelig barndom, men ønsker ikke å utdype det noe mer.

– Dersom jeg forteller om oppveksten min, blir det også en fortelling om andres tilkortkommenhet, om de som ikke maktet å hjelpe meg, sier hun.

Det ønsker hun ikke.

Les også: – Mange vokser opp uten en eneste stabil relasjon

Hun mener voksne som mistenker at et barn i nærmiljøet opplever omsorgssvikt, først må spørre seg ikke bare hvem de ønsker å være, men også hvem de makter å være.

– Jeg er redd det er blitt litt mye fokus på det å melde fra. Det er så lett å si at det er bedre å melde fra en gang for mye enn en gang for lite. Men det er ikke alltid så enkelt, sier Hansen.

Det er mye man kan gjøre for at et barn i nærmiljøet skal ha det bedre, påpeker hun, også før man går til det skritt å sende en bekymringsmelding til barnevernet.

– Det handler mye om å være tilstede som voksen, også for andre barn enn sine egne. Barn trenger trygge voksne som kan være gode rollemodeller. Det handler ikke om å være en kul voksen, men om å være trygg, sier hun.

Les også: – Da de tok fra meg broren min også, hadde jeg ingenting

Tid bygger tillit

Hansen minner også om at problemer i en familie i mange tilfeller kan være midlertidige. Å konfrontere eller fordømme en mor eller far som ikke makter å være nok tilstede for barna sine, er sjelden konstruktivt.

– I stedet for å be moren skjerpe seg, kan man kanskje foreslå at barnet man er bekymret for kan bli med ditt barn hjem en fast dag i uken? Jeg tror vi ofte undervurderer hvor mye vi kan gjøre i den daglige tralten, sier hun.

Det er i hverdagen man som voksen kan gjøre de viktigste tingene, mener hun. Ved å være tilgjengelig og interessert og tilby et åpent hus for barn i nærmiljøet, kan man bli en bauta i hverdagen for flere enn bare sine egne barn.

Les også: Tegnene du ikke visste om

– Det følger ansvar med voksenrollen. Du kan gjøre en forskjell, og det må vi aldri glemme. For barnet kan det være livsviktig. Men barn henvender seg ikke til voksne de ikke liker eller ikke har tillit til. Barn blir nemlig aldri bedre til å fortelle enn voksne er til å lytte, poengterer Hansen.

Men i en hverdag klemt inn mellom jobb og fritidsaktiviteter har mange nok med seg selv og sine egne.

– Dagens samfunnskrav er ikke bra for vår evne til å se barn som har det vanskelig hjemme. Jeg skulle ønske vi kunne ta oss litt mer tid til også andre barn enn våre egne når vi henter på SFO eller på fotballtrening. Tid henger tett sammen med tillit, og er en viktig investering i egne og andre barns psykiske helse, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:10 Bolsonaro mener Macron har en «kolonialistisk mentalitet» om Amazonas-brannene01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter
Siste nytt
02:10VerdenBolsonaro mener Macron har en «kolonialistisk mentalitet» om Amazonas-brannene01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus