Høy terskel for å varsle barnevernet:

– Varslere må få hjelp og veiledning etterpå

MELDER IKKE OFTE NOK: Det krever mer av deg som menneske å sende en bekymringsmelding til barnevernet om en familie du kjenner, enn en familie du observerte på ferie. Foto: Thinkstock
MELDER IKKE OFTE NOK: Det krever mer av deg som menneske å sende en bekymringsmelding til barnevernet om en familie du kjenner, enn en familie du observerte på ferie. Foto: Thinkstock

– Det er vår plikt å melde fra om omsorgssvikt. Men manglende oppfølging i etterkant gjør terskelen for å varsle barnevernet høyere, mener førskolelærer og forfatter Lene Chatrin Hansen.

Fem huskeregler som gjør en forskjell:

1. Barn trenger å få oppleve omsorgspersoner som tror på det de forteller.

2. Det finnes mange måter å fortelle noe på. Også uten å åpne munnen for å forme ord eller skrik. Det er også mulig å gråte uten tårer.

3. Du må være profesjonell. Ditt følelsesliv har ingenting med barnets situasjon å gjøre.

4. Et fang, en klem eller det de fleste vil kalle «å vise god omsorgsevne», kan for enkelte barn forbindes med noe farlig eller vondt.

5. «Unormalt» finnes ikke. Det som er normalen for barnet, kan være hinsides det normale for deg.

– Vi kan snakke til vi blir blå om at det er viktig å melde fra, at det er din plikt dersom du er bekymret for et barn. Men det hjelper ikke hvis du som voksen ikke makter å ta omkostningen, sier Lene Chatrin Hansen.

Hun er førskolelærer og forfatter av boken Sårbare barn i barnehagen. Den lille boken om de store svikene.

Boken henvender seg først og fremst til barnehageansatte og andre som til daglig jobber med barn, men kan også være nyttig lesning for foreldre.

Flere av temaene i boken har hun tidligere skrevet om på bloggen Barnehagske betraktninger.

Ingen bagatell å melde fra

Det finnes mye god informasjon om hva du skal se etter når det gjelder omsorgssvikt . Blant annet har Kråd (Det kriminalitetsforebyggende råd) sine nettsider gode retningslinjer for når du bør melde fra til barnevernet.

– Vi har alle en plikt til å bry oss. Men det er ingen bagatell å melde fra til barnevernet. Det vil få konsekvenser, også for deg selv, og det er vanskelig å vite hvor mye man klarer å stå i, sier Hansen.

Les også: Dette skal du se etter

Med dagens praksis blir den som varsler mer eller mindre overlatt til seg selv i etterkant.

Det mener hun fører til at mange kvier seg for å sende en bekymringsmelding.

– Vi trenger et offentlig tilbud om oppfølging og veiledning til dem som melder fra til barnevernet ved omsorgssvikt. Det ville gjort terskelen for å tørre å melde fra lavere, mener hun.

– For noen barn er hjemmet det skumleste stedet på jord, skriver Henriette Steenstrup i denne kommentaren om omsorgssvikt og barnevern.

Store omkostninger

ETTERLYSER OPPFØLGING: Manglende veiledning og oppfølging av varslere som sender bekymringsmelding til barnevernet, gjør terskelen høyere for å varsle, mener førskolelærer og forfatter Lene Chatrin Hansen. © Foto: Erik M. SundtETTERLYSER OPPFØLGING: Manglende veiledning og oppfølging av varslere som sender bekymringsmelding til barnevernet, gjør terskelen høyere for å varsle, mener førskolelærer og forfatter Lene Chatrin Hansen. © Foto: Erik M. Sundt

I sommer var det stort fokus i mediene på barn som opplever omsorgssvikt når de er på utenlandsferie, med foreldre som drikker for mye og mer eller mindre overlater barna til seg selv.

Barnevernet fikk inn svært mange bekymringsmeldinger om disse barna.

Det er bra, mener Hansen.

– Men det stiller helt andre krav til deg som menneske å melde fra om familier du kjenner. Du risikerer å møte dem på butikken senere, du kan oppleve splittelse i nabomiljøet og at barna dine blir plaget på skolen. Det har mye større omkostninger enn å varsle barnevernet om noen du tilfeldigvis møter på en ferietur og aldri kommer til å se igjen, sier hun.

Les også: Barnevernsbarn må vente i månedsvis på svar om bosted

Hun har selv snakket med flere varslere som opplever at følgene av å sende en bekymringsmelding til barnevernet kan være store.

De kan oppleve trusler, aggressive konfrontasjoner, hatkampanjer på sosiale medier eller bli frosset ut i nærmiljøet. Barna deres kan oppleve det samme.

– Vær tilstede

Hansen hadde selv en vanskelig barndom, men ønsker ikke å utdype det noe mer.

– Dersom jeg forteller om oppveksten min, blir det også en fortelling om andres tilkortkommenhet, om de som ikke maktet å hjelpe meg, sier hun.

Det ønsker hun ikke.

Les også: – Mange vokser opp uten en eneste stabil relasjon

Hun mener voksne som mistenker at et barn i nærmiljøet opplever omsorgssvikt, først må spørre seg ikke bare hvem de ønsker å være, men også hvem de makter å være.

– Jeg er redd det er blitt litt mye fokus på det å melde fra. Det er så lett å si at det er bedre å melde fra en gang for mye enn en gang for lite. Men det er ikke alltid så enkelt, sier Hansen.

Det er mye man kan gjøre for at et barn i nærmiljøet skal ha det bedre, påpeker hun, også før man går til det skritt å sende en bekymringsmelding til barnevernet.

– Det handler mye om å være tilstede som voksen, også for andre barn enn sine egne. Barn trenger trygge voksne som kan være gode rollemodeller. Det handler ikke om å være en kul voksen, men om å være trygg, sier hun.

Les også: – Da de tok fra meg broren min også, hadde jeg ingenting

Tid bygger tillit

Hansen minner også om at problemer i en familie i mange tilfeller kan være midlertidige. Å konfrontere eller fordømme en mor eller far som ikke makter å være nok tilstede for barna sine, er sjelden konstruktivt.

– I stedet for å be moren skjerpe seg, kan man kanskje foreslå at barnet man er bekymret for kan bli med ditt barn hjem en fast dag i uken? Jeg tror vi ofte undervurderer hvor mye vi kan gjøre i den daglige tralten, sier hun.

Det er i hverdagen man som voksen kan gjøre de viktigste tingene, mener hun. Ved å være tilgjengelig og interessert og tilby et åpent hus for barn i nærmiljøet, kan man bli en bauta i hverdagen for flere enn bare sine egne barn.

Les også: Tegnene du ikke visste om

– Det følger ansvar med voksenrollen. Du kan gjøre en forskjell, og det må vi aldri glemme. For barnet kan det være livsviktig. Men barn henvender seg ikke til voksne de ikke liker eller ikke har tillit til. Barn blir nemlig aldri bedre til å fortelle enn voksne er til å lytte, poengterer Hansen.

Men i en hverdag klemt inn mellom jobb og fritidsaktiviteter har mange nok med seg selv og sine egne.

– Dagens samfunnskrav er ikke bra for vår evne til å se barn som har det vanskelig hjemme. Jeg skulle ønske vi kunne ta oss litt mer tid til også andre barn enn våre egne når vi henter på SFO eller på fotballtrening. Tid henger tett sammen med tillit, og er en viktig investering i egne og andre barns psykiske helse, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen
Siste nytt
13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39KulturHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus